7 mindre viktiga saker för dig som har barn

unsplash_
Det finns en del livsviktiga saker du måste tänka på när du blir förälder. Som att hålla ditt barn vid liv genom att ge det föda och närhet. Här är 7 saker som är mindre viktiga men som ibland tas på väldigt stort allvar – och gärna påpekas till andra föräldrar. Foto: Unsplash.com

1. Färgen på ditt barns tröja
Färgen, formen, märket, icke-märket eller storleken. Det viktigaste måste väl ändå vara att ditt barn är varm när det är kallt ute och sval när det är varmt?

2. Vad du leker med ditt barn
Vissa tycker att det är kul och givande att leka med sina barn. Andra uppskattar det inte alls. Det måste också få vara upp till var och en hur man väljer att göra när det kommer till barn och lek.

3. Hur ditt barn nattas
Gör det som känns rätt för dig och ditt barn. Det finns inga rätt eller fel. Det primära är att ditt barn får tillräckligt mycket med sömn för att orka med och för att växa. (Edit: Jag tog bort olika sömnmetoder som exempel. Jag förespråkar ingen speciell sömnmetod. Jag menar att det som är rätt för ett barn kanske inte alls funkar på ett annat.)

4. Vad ditt barn äter
Korv, ostbågar och nudelsoppa. Broccoli, majs eller gurka. Det betydelsefulla är väl egentligen inte vad ditt barn äter utan att ditt barn är mätt?

5. Vad ditt barn INTE äter
”Man måste smaka på nått för att se om det är gott” sjunger Daniel Tigers mamma. Ja, absolut kan man smaka, men du ska aldrig någonsin tvinga ditt barn att äta.

6. Hur du klipper ditt barns hår
Hackigt, för kort eller snett. I somras fick Isabella Löwengrip massor av påhopp för att hennes son hade en ”konstigt klippt frisyr”. 

7. Hur länge ditt barn är på förskolan
Det spelar ingen roll om du har ditt barn på förskolan 5 timmar om dagen eller 3. Det kommer alltid att finnas någon som tycker till om det. Om du sedan väljer att inte ha ditt barn på förskolan alls kommer någon att ha åsikter om det också.

Det jag vill komma till med den här listan är att alla föräldrar förmodligen gör så gott de kan i sitt föräldraskap. Gör det som känns rätt för dig och din familj. Alla människor är olika och så måste det få fortsätta vara. Att älska sitt barn villkorslöst kommer du långt med enligt mig.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
15 tips för enklare potträning
6 löften att ge barnen på nyår
9 saker du accepterat sen du blev förälder
7 tydliga tecken på att du sover för lite
6 anledningar att skaffa ett till barn
5 saker du INTE ska säga till ditt barn
7 saker du är med om för första gången – när du är gravid
6 anledningar att älska rutiner

 1. Sofia skriver:

  Man kan INTE ”låta folk göra som de vill” och folk får INTE ”göra som de vill/tycker är bäst för sina barn”. Så sjukt trött på de kommentarerna. 5-minutersmetoden är helt förkastlig, det förstår alla som har minsta vett att läsa på. Ledsen alla som använt sig av den.

 2. Emelie skriver:

  Vissa saker är verkligen inte ok! Som tex 5 minutersmetoden. Vidrigt och enligt bedriven forskning också skadligt för barnet. Jävla dumheter!

  1. K skriver:

   https://m.youtube.com/watch?v=TK72hd6vYAY

   Har inte barn själv så har inga erfarenheter men jag Räknar med att de flesta föräldrar oavsett metod känner sitt barn och gör sitt bästa. Men här en film om möjliga konsekvenser som verkligen är oroväckande. Kan vara värd att titta på oavsett hur man väljer att göra.

 3. Karin skriver:

  Fast snälla nån. Min son mår utmärkt, trots 5-minutersmetod. Fick rådet av min bvc-sköterska. Där ser man!

  1. Eva skriver:

   Du har inte tänkt på att hon också är människa och kan säga saker som hon tycker är rätt, men som inte backas upp av någon som helst fakta? Skulle du låta ditt barn smaka på en fiskkniv om bvc-sköterskan sa att det är bra? Suga på en cigarettfimp? Åka bil utan stol? Bvc-sköterskorna säger en massa saker, det är ditt ansvar som förälder att inte medvetet skada ditt barn.

  1. Emelie skriver:

   Där ser man ingenting. Bvc är inte gudar och 5 minutersmetoden är inte BRA eller okej.

  1. Karin skriver:

   Ni har rätt, han verkar redan vara helt jävla förstörd nu när ni säger det… får göra om och göra rätt med nästa barn!

 4. Eva skriver:

  Du skriver att det är ok att låta ett barn gråta ensam, men att en aldrig får tvinga sitt barn att äta. Båda lika hemska enligt mig och jag förstår inte skillnaden. Utveckla gärna varför du anser att femminutersmetoden kan godkännas.

  1. Hej bästa Eva, 5-minutersmetoden var bara ett exempel på en sömnmetod. Med den här listan vill jag bara peka på att man som förälder gör det som man själv anser bäst för sitt barn. 🙂 Kram J

 5. Håller med. Alla gör som de tycker känns bäst och funkar bäst för de. Det som passar för den ena familjen passar ju inte för den andra. Och nej, vad barnet har på sig eller är klippt är ju verkligen mindre viktiga saker. Bra skrivet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..