Är personalen på BVC gudar?

När jag fick Elsa för 2,5 år sedan visste jag inte så mycket om spädistiden och vad jag hade att vänta mig. Visst, jag hade Angelica att fråga om mycket eftersom att hon var relativt nybliven mamma, men som bekant är alla bebisar ändå olika.

Jag såg att någon kommenterade att personalen på BVC inte är gudar. Jag tyckte att det var jättesvårt att veta vad jag skulle ta till mig av från BVC under alla täta kontroller i början. Jag var en rätt skör nybliven mamma som såklart bara ville Elsas bästa. När hon efter bara någon vecka slutade gå upp i vikt sa de på BVC att jag skulle ge henne ersättning.

Jag hade gärna sett att amningen hade fungerat och jag vet ju inte om den ändå inte hade gjort det om jag hade gett den ytterligare en chans. Det får jag aldrig veta, och jag ångrar inte att Elsa fick ersättning. Jag gjorde som sagt bara som jag trodde var rätt för henne då. Men jag känner mig tryggare inför ett eventuellt syskon till Elsa. Att lita mer på min egen magkänsla. Vad tycker ni andra föräldrar? Följer ni det BVC säger slaviskt?

elsa_bebis
Det gjorde ont i mitt mammahjärta när lilla Elsa inte gick upp i vikt.
elsa_bebis_hand
Hennes hand kommer jag att hålla livet ut. Här var hennes hand bara 10 veckor gammal (utanför magen alltså).
nattning
Och här är en av de första bilderna på mig och Elsa. Så mörkt hår. Och mycket hår!

 1. Josefin skriver:

  Jag ser mest bvc som ett sätt för myndigheterna att föra statistik och, framförallt, kolla att allt verkar stå rätt till så att barn inte far illa. Har fått höra så mycket skit från bvc så det är inte klokt! Förespråkande av fem-minutersmetoden eller Anna Wahlgren (villet borde klassas som misshandel), att man ska sluta amma/flaska på nätterna vid en viss ålder (som att amning bara handlar om mat och inte TRYGGHET), att ge ersättning när det väldigt sällan är den bästa lösningen för mamma och barn etc. Vad gäller amning vet jag att många bvc-sköterskor (och även barnmorskor på BB, tyvärr) är väldigt dåligt uppdaterade och har extremt dålig koll. Endast 1% av alla mammor kan inte amma och resten får dåliga råd, kan man säga. Grundläggande är att amma fritt på minsta signal. Amningshjälpen samt deras grupp ”Amningshjälpens slutna grupp” på Facebook är jättebra. De har hjälpmammor som är EXPERTER på amning. Det finns så mycket myter och okunskap som sätter helt onödiga käppar i hjulen för föräldrar (och barn). Boken ”Amning i vardagen” av Marit Olanders är också guld.

 2. Hej!

  Som snart färdigutbildad barnsjuksköterska väcks många tankar när jag läser alla kommentarer. Jag tycker inte att man ska förkasta BVC och hjälpen man får där. Alla barn och alla familjer är olika med olika behov, därför kan också samma sköterska ge olika råd till olika familjer, för det som fungerar för den ena kanske inte fungerar för den andra, så är det ju! Personkemin spelar ju också in, det är inte säkert att man klickar med sin BVC-ssk, men det finns ju ofta möjlighet att byta då. Sen, har man ett friskt barn som växer, utvecklas och frodas som hen ska, så förstår jag att man inte känner ett behov av att följas på BVC. Men BVC-sköterskans uppgift är att upptäcka de få barn som faktiskt inte utvecklas som de ska för att där kunna lägga sina resurser, Det kan vara allt ifrån barn som inte växer som de ”borde” (kan bero på allt från för lite mat till någon bakomliggande sjukdom) till barn som far illa både psykiskt och fysiskt. Tyvärr är det ju många barn som far illa som ingen upptäcker, BVC-sköterskan kanske är den enda utomstående personen under småbarnsåren som har möjlighet att se att något inte stämmer då hon träffar familjen ofta (även förskolepersonal, men alla barn går ju inte på förskola), därför tycker jag att besöken är viktiga. Även fast man själv känner att man inte har så mycket ut av besöken tycker jag det är viktigt att uppmuntra omgivningen till en positiv inställning, detta för att hjälpa de barn som faktiskt behöver hjälp.

  Jag hoppas att jag var tillräckligt tydlig nu haha, jag tycker att man som förälder känner sina barn bäst, BVC-sköterskans ord behöver absolut inte följas slaviskt, men ibland är det skönt att kunna bolla idéer med någon. I vår kompetensbeskrivning står det tydligt att vi ska erbjuda evidensbaserad vård, det betyder att vi inte bara kan hitta på saker utan att vi måste ge råd med vetenskapligt bevisad grund, exempelvis att barn inte ska sova på mage (det är bevisat att spädbarnsdödligheten minskade när barn slutade sova på mage).

  Sen kan väl jag också föredra en nytänkande BVC-ssk jämfört med en med stenåldersåsikter när jag går på BVC med mina egna barn 🙂 😛

 3. Fatimah skriver:

  Jag har vänt mig till BVC när lillan har varit förkyld, för att få råd gällande snorsug, nässpray etc, men aldrig gällande att ta hand om bebisen. Jag var väldigt påläst sedan tidigare och visste hur jag ville ta hand om min dotter. Jag helammande i sex månader, bär mycket i bärsjal, samsover osv och har väl varit lite kontroversiell i vissa avseenden (typ tvingar inte bebisen att ligga på golvet hon inte vill bara för att ”hon måste träna”. Gå kommer hon göra ändå). Jag väger, mäter, vaccinerar, kollar hals och öron om hon är förkyld och det är nog det. Supernöjd med var jag har dragit gränsen.

 4. Hanna skriver:

  Jag älskade BVC, fick så mycket stöd och råd om jag behövde det, både för att se till att bebis men även jag mådde bra. Samt en väldig peppning i att lita på våra instinkter som föräldrar! För att inte tala om vaccinationer, läkarkontroller mm som vi alla bara får utan att betala nånting. Himla bra!

 5. Felicia skriver:

  Jag brukar alltid ljuga för Bvc, haha. Orkar inte en massa felriktade råd. Vi går dit för vaccin och vikt och längd typ. Sen sitter jag bara och ljuger. ”Har hen slutat äta på natten?” ”Jaaa.” Etc. Nu går ju inte vi så ofta pga en 3,5-åring och en 2-åring men ja.. jag ljög lika ofta när de var bebisar haha. Jag tror mest på mig själv och vi har väl kanske varit lite kontroversiella i vissa bitar men jag känner mig så trygg i min föräldraroll. Jag tycker att Bvc är lite för inriktade på metoder som att barn ska sova själva, inte bli bortskämda bla bla bla.

  1. Josefin skriver:

   Men exakt! Helt ouppdaterade på anknytningsteorin och amning, till exempel.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..