Napp till vilken ålder tycker du?

Elsa har napp när hon ska sova. Hon fyller 3 år om 3 månader. Vi har inte satt någon åldersgräns för när hon ska sluta med nappen. Det är inte så längesen hon blev blöjfri så vi tänker att vi tar en sak i taget. Hur mycket påverkar napp tänderna och bettet? Jag minns att jag och Angelica hade riktiga nappbett när vi var små. Båda fick ha tandställning för våra överbett senare. Men jag undrar om vi hade behövt det ändå? Vi slutade med napp är vi var runt 8 år. Skoja! Jag vet inte när vi slutade med napp. Så det kan inte varit en särskilt traumatisk upplevelse.

Elsa är mer nappig nu än hon har varit tidigare. Vi har en napplåda här hemma där vi lägger nappen på morgonen. Just idag vägrar hon att lägga nappen i lådan och har den i munnen. Jag tänker som jag har tänkt med allt annat när det kommer till Elsa. Det får ta den tiden det tar. Men nu undrar jag på riktigt hur napp påverkar tänderna. Är det någon av er som jobbar som tandläkare/tandsköterska som vet? Det vore superintressant att göra en kortare intervju med någon av er och sedan lägga ut svaren här i bloggen. Maila mig på jessica.lagergren@gmail.com.

napp
Min lilla nappmunk!

 1. Josefin skriver:

  Sonen var 2år och 8 månader. Då tröttnade jag på att han vaknade flera gånger för att nappen var borta. Första natten var jag inte populär. Men på tre nätter så var detinga diskutioner. Dottern har fortfarande napp på natten och ibland på kvällen hon är 2 år i april så det får bli till semestern om hon själv inte slutar innan.

 2. Ulli skriver:

  Tycker snarare barnet skapar ett beroende ju äldre de blir – det finns ju inget behov…
  Jag hade själv napp väldigt länge typ till 4-5 år och jag har haft alla tandställningar man kan få….. inte roligt!!
  Jag tycker man som vuxen ska ta det beslutet…. man är ju inte snäll bara för att man låter barnet ha napp- tycker man ska fundera på varför barnet ska ha napp när det är 2-3-4 år – de flesta föräldrar tycker det är smidigt.

 3. Malin skriver:

  Tandhygienist med 9 års erfarenhet. Håller med tandläkarkollegans svar här i kommentarsfältet fullt ut!
  Har två egna barn som jag lät sluta med napp kring ett års ålder. Många barn blir mer fästa vid nappen ju äldre de blir.
  Kämpigt, men SÅ värt när den är avvänjd!

  1. Petra skriver:

   Jag tänker spontant att nappar är till för bebisar som har sugbehov inte barn. Förstår att det är lättare sagt än gjort dock! Min son spottade ut nappen när jag försökte stoppa i den en natt när han var 13 el 14 månader o då fick han helt enkelt somna om utan. Det gick faktiskt utan problem. Upptäckte dock några dagar senare kindtänder som spruckit igenom så det var nog inte så konstigt att han inte ville ha nappen i munnen!! Men det var helt grymt skönt att aldrig ha nåt problem framför oss när han skulle sluta med nappen. Han hade innan bara fått ha nappen till dagsvilorna o nattsömnen, aldrig när han var ledsen eller bara vaken.

   Lycka till för Elsa o er!!

 4. Mia skriver:

  När min son skulle sluta med napp så började vi först med att dra ner användandet till bara när han skulle sova. Det var såklart en omställning och jobbigt för honom och så småningom tog vi bort den. Det tog en helg, han var 3 år då. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..