Sluta med napp – därför är det viktigt

slutamednapp
Att sluta med napp är kanske inte det enklaste. Men det är viktigt för tänderna och bettet. Tandläkaren Martin Lüppert från tandläkarmottagningen Kungstanden i Stockholm (öppnar i april) har svarat på frågor om att sluta med napp. Illustration: Jessica Lagergren

1. När är det läge att sluta med napp tycker du? 
Från och med att barnet fyller 3 år ska napp/tumsugning fasas av. Absolut senast vid 5 års ålder när de permanenta framtänderna kommer fram.

2. Hur påverkar nappen barnets bett?
Tänderna formar sig runt nappen/tummen och leder till frontalt öppet bett med proklinerade (framåt-tippade) framtänder. Förutom det så ökar risken för en avsmalnad gom med högt gomtak som i sin tur leder till posteriort korsbett (underkäken blir bredare än överkäken) och generell trångställning. Samtidigt ökar underkäkens tandbåge i bredd pga tungans kraft.

3. Är det någonsin ”försent” att sluta med napp? 
Studier visar att man bör sluta med napp/tumme efter 3 års ålder. Forsätter ovanan till 5 års ålder så ses allvarligare defekter på tanduppsättningen och käkens utveckling vilket är svårare och mer tidskrävande att korrigera med hjälp av tandreglering.

4. Är överbett/underbett bara ärftligt?
Inte bara men den största anledningen är absolut arv. Trauma eller dåliga ovanor som napp/tumsugning som förhindrar normal muskelaktivitet påverkar också till viss del.

5. Är det bättre eller sämre för tänderna att suga på tummen?
Principiellt är tummen alltid med och därmed svårare att vänja av. Risken ökar då för okontrollerad överanvändning av tummen, och man kan ju inte ge bort tummen till kattungarna på Skansen…

6. Vad betyder öppet bett?
Det går på tandläkarspråk att definiera som frontalt och/eller posteriort öppet bett. Frontalt öppet bett är när man vid normal sammanbitning har en glugg mellan framtänderna i över- och underkäken. Leder bl.a till svårigheter till att bita av t.ex. en korv med framtänderna. Posteriora öppna bett är mer ovanliga och innebär att tandparen längre in i munnen inte når varandra vid sammanbitning.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..