Nattningar på sommaren – ett riktigt skit

Vi har gett upp lite på nattningarna och rutinerna nu under semestern. Jag vet inte hur ni gör, men jag kan tycka att det känns ovärt att till varje pris få barnet att somna sin vanliga tid – bara för att det alltid är så annars. Elsa mår absolut bäst när hennes rutiner hålls, så vi har försökt hålla oss någorlunda till hennes tider, men de senaste dagarna har det helt spårat ur. Igår var det full fart på henne när klockan hade passerat 23. I vanliga fall sover hon redan strax efter 19.

Det finns också ett värde i det för oss som föräldrar, haha, eller iallafall för mig. Elsa är i sitt roligaste mode när hon är övertrött utan att för den sakens skull vara arg eller ledsen. Det känns istället som att hon lägger i en extra växel och gasar upp i 180 och har show deluxe. Igår pratade hon som aldrig förr och en av meningarna som kom från ingenstans var till mig. Hon sa ”Imorgon drar vi på loppis tjejen”. Jag som i vanliga fall har svårt att hålla mig för skratt kunde verkligen inte göra annat än att skratta och fråga vad hon menade. Hon fortsatte berätta om loppisen och hur vi skulle åka karuseller där. Sen somnade hon från en sekund till en annan.

Vi är hos vänner på fantastiska Blomsö i Roslagen. Idag fångade jag två abborrar som fick hoppa tillbaka ner i vattnet igen.

Hur gör ni som har kids med nattningarna på sommaren? När det är såhär ljust är det svårt att få Elsa att somna i vanlig tid, men samtidigt kan hon ju inte somna runt 23 bara för det. Ruckar ni  också på rutinerna eller är ni stenhårda?

 1. Har en son som aldrig vill lägga sig, somnar övrig tid på året runt 20-21…så nu på sommaren blir det utan problem även 22. Går inte att tvinga för då blir läggningen två timmar istället och då mår hela familjen bättre av att bara släppa tidsgränserna, han somnar när han är trött helt enkelt!

 2. Så svårt med nattning nu på sommaren, vår tre åring blir galen när vi ska försöka lägga henne och hon får utbrott deluxe som kan hålla på över em timme..Så nu har vi gett upp lite 😅 Så hon får vara uppe med oss tills hon somnar 😉😊

 3. Ligger bredvid liten som sover och när jag läste Elsas mening brast jag ut i garv, tur jag inte väckte lillen 😂barn alltså! Haft svårt att somna från och till men är han uppe sent så är det för att han är övertrött och lagt i den där högre växeln som jag känner igen 😊

 4. Vi kan kanske natta senare om vi ska bort på något speciellt eller är bortresta, men inte mycket sånt i sommar utan vi kör på som vanligt med samma rutiner för vår rätt nyfyllda tvååring 🙂

 5. Vi släpper på läggningsrutinerna om vi är bortresta. Hellre så och att barnen somnar nästan direkt när man lägger dom, än att vi ska kriga på flera timmar.. Nu när vi har semester så har vi ju inget jobb eller förskola att gå till dagen efter, så då tycker jag inte det är hela världen om nattningen blir senare än vanligt..
  Kram

 6. Vi har en nattuggla på två år hemma. Nätter hon sovit gott skippar vi middagsvilan och när det är läggdags drar vi på promenad med henne i Tula-sele. Älskar att få promenera, kvalitetstid med min sambo och även den lilla mysstunden innan hon somnar och pratar med oss – och sen att vi nattade utan att det kändes som en nattning för oss. Hemma tar nattningarna längre tid och hon hatar att sova, så det är lyxigt att göra såhär. När mörkret kommer blir det nog lättare att natta henne hemma igen 🙂

 7. Vi släpper på rutinerna om vi gör
  Något speciellt men är vi bara vi och inte gör något speciellt så håller vi på vanliga rutiner! Funkar väldigt bra för oss för då får barnen vila mellan sena kvällar med massa kul 🙂

 8. Vi kör på våra vanliga rutiner och det är inga problem! Min dotter (född maj 2015) är helt slut vid 19 så det är bara god natt. Hon sover inget på dagen, då skulle det vara kört.

 9. Rutinerna är detsamma men lägger sig ibland senare beroende på vad vi gör. Idag somnade de kl 21. Lägger sig 19.30 annars.

 10. Min dotter som är 3 år får vara vaken mycket senare nu på sommaren (somnade kl 23 idag). Hon får lägga sig när hon är trött. Jag har så dåligt tålamod så klarar inte av läggningar som tar mer än 15 minuter.

 11. Hallå Jessica!
  Nu är du lite som min bulle (programmet på svt för 100 år sen alltså!!).
  Jag och min kille är precid nygifta!!! Så häftig grej. REKOMMENDERAR alla att gifta sig med den personen som de älskar mest. Livets bästa dag!!! Och, vi har alltid pratar om livet och framtiden (läs barn) och varit på samma plan. ”Vi har för kul för att skaffa barn.”. Dock, har han nu börjat bjuda in och öppna upp för kidsoser, verkligen intensivt!! Han längtar!! Jag får panik! Jag var mer drivande för några år sen – var så redo och ville knappt något annat, då var han tvärnej och som det laget vi är så tog vi beslut utefter bådas tankar efter en diskussion
  .
  Men nu… nu vill han SUPERMYCKET ha ett barn, jag… jsg vill, men det är ju så mycket jag vill göra innan?! Vi är 31 och 33 så alltså, vi har gjort mycket, både tillsammans och enskilt. Så alltså det handlar inte om att vi ska på en ”hitta dig själv-resa”-utan förmodligen mer om rädsla!!! VAD HÄNDER NÄR VI BLIR GRAVIDA?! Tar livet slut? Jag vill fortsätta att resa, se nya platser, bli full och äta sena middagar med min man… men går det med ett barn?!
  Alltså!!! Hur gick tankarna innam E?! Vågar jag ge mig ut verkligen?!?!

  1. Heeeej bästa du! Go go goo säger jag! Man blir aldrig någonsin ”redo” skulle jag säga. Det var skitläskigt att bli gravida. Ibbe sa till och med ”hej då gamla livet” när jag kom med gravtestet i darrande händer. Men livet blev SÅ mycket bättre!!! <3 kör!!! Kram J

 12. Nu under sommarlovet/semestern så ruckas det lite på sovrutinerna, mina barn somnar mellan 19-20 i vanliga fall (3,5-6 år). Men nu blir det lite senare för båda 2 men inte för sent för jag tycker dom blir små monster dagen efter om dom inte fått sin sömn. Mina barn sover tyvärr inte så mycket senare morgonen efter om dom lägger sig senare. Kram

 13. Vi håller på rutinerna helt till vår son som är 16 månader, vi vill ju hinna få vuxentid på kvällen 🙂

 14. Helt omöjligt att hålla rutiner på sommaren tycker jag.
  Sen är man alltid iväg och då somnar dom i bilen en sund och då blir det ett par timmar senare ändå.
  Bara dom mår bra så får det bli lite som de blir. Kram

 15. Om det är ljuset som är problemet så rekommenderar jag mörkläggningsgardiner för det skulle vi inte klara oss utan! Mina barn 2 och 4 år lägger sig 19 varje dag trots sommar dom är sååå trötta då men då går de ju upp mellan 06-07 varje morgon också.

  1. Så bra tips! Jag vet inte hur många gånger jag och Ibbe har sagt att vi måste köpa det, men sen glömmer vi ta mått och kommer alltid på att vi behöver gardiner när vi står på typ Ikea. hehe. ^^ Kram J

   1. Mät så snart du kommer på det och gör en anteckning i mobilen – för den tar du säkert alltid med? 🙂 är en riktig seniltant på 42 år och skriver upp ALLT viktigt i mobilen 📝

 16. Jag är inte så hård på rutinerna men vår son på 1,5 år är det. När han är trött säger han till att han vill sova o det brukar vara vid vanliga läggningstiden runt kl 20.

 17. Hehe, läser detta 22.45 och varken ettåringen eller fyraåringen sover…men dom sover länge på morgonen iallafall!

 18. När dottern var runt tre la vi henne i vanlig tid med ett gäng böcker och sa att hon inte behövde sova. Men att vi hade saker att göra så vi kunde inte roa henne. Det tog oftast max en halvtimme så sov hon.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..