Att skaffa barn behöver inte göras i hemlighet

Det känns som att det är en hel del tabun kring att prata om att skaffa barn. Att man ”jinxar det” om man säger det högt. Jag har full förståelse för att man tycker att det är en privat sak och att man inte vill prata om det. Jag fick en fråga om hur jag känner för att dela med mig av bebisfabriken om det inte skulle lyckas. Nu hoppas jag såklart att vi kommer att få ett plus på den där stickan i framtiden, men om vi inte skulle få det är det också viktigt att prata om.

Jag tycker generellt att vi ska prata mer om saker vi tycker är jobbiga. Det ska inte vara skämmigt att inte bli med barn. Det finns ingen som helst skam i det. Jag har förstått att många känner just så. En skam över att inte lyckas. Och det är många som får frågan om barn eller eventuella syskon. Jag förstår att det är en riktigt tuff fråga att få om man kämpar med att bli gravid. Kan vi inte bara prata mer mer varandra om sånt vi tycker är jobbigt? Vi är ju sällan eller aldrig ensamma om hur vi känner.

Tack till alla er som hör av er och delar med er av er egen gravidresa! Det är så spännande och det känns tryggt på något vis att vi är flera som går igenom samma sak – samtidigt.

Om det inte blir ett syskon till Elsa har hon ju dessa två som hon älskar. Alice och Philip är som Elsas syskon och det är så fint. 
Tänk att de ska ha varandra genom hela livet. Jag hoppas de kommer tycka lika mycket om varandra om 15 år som de gör nu.
Världens bästa lilla trio! Så självklar. För fem år sen såg livet helt annorlunda ut. Jag tycker att det känns som att de alltid har funnits här. Häftig känsla!

 1. Jag håller helt med dig!

  Det enda jag kan känna är lite jobbigt om man är öppen med att man vill skaffa barn, är väl just alla frågor och den press som kommer med det.

  ”Hur går det?”
  ”Kommer det inte något syskon snart?”
  Och vetskapen om att ”alla” pratar.

  Jag kan tycka att detta är saker som folk inte ens ska fråga. Jag menar, de lär ju få veta när det har hänt, eller hur? Men det finns alltid folk som inte tänker efter före.

  Hur som helst: Stort lycka till för din del med syskon-skapandet, eller vad man säger 🙂

  / Robin

 2. Så fint skrivet! Jag tycker att du har rätt.

 3. Malin skriver:

  Jessica! Faaaaan va ja gillar dig! Det här är så bra och jag håller med dig i allt du skriver. Längtar tills plusset dyker upp! ❤️

  1. Tack snälla, vad gullig du är!! 😀 <3 <3 <3 Kram Jessica

 4. H skriver:

  Jag tror absolut att det behövs berättelser om att det inte alltid är så lätt eftersom en mest hör berättelserna om att det gick på första försöket men jag tror inte det är så lätt att prata om man är mitt i det. Kanske att det är lättare att göra om vägen till barn nummer ett var ganska rak och då prata om vägen till nummer två. Vi har försökt i två år utan att jag blivit gravid och jag är väldigt glad att vi aldrig pratat om att vi börjat försöka. Jag skäms inte över att min kropp inte blir gravid men det känns ändå oerhört intimt, det har nästan med något av det innersta i mig och göra. Jag vill liksom äga den berättelsen och berätta vägen det har varit när vi är redo och för de vi väljer. Några vet nu och några kanske får reda på det om det blir ett barn en dag. Bryter ihop varenda gång jag får frågan om det inte är dags snart och tycker faktiskt det är en rätt oförskämd fråga med tanke på att det är rätt viktigt att få äga sin historia när den inte är sådär spikrak. Jag lovar att vi tänker berätta när det är dags för alla de som frågat eftersom de är personer vi har så nära att det hade varit rätt knäppt att vi inte berättade när det va dags…

 5. Linda skriver:

  Så viktigt att prata om och öppna upp kring. Vi försöker få till ett syskon till vår dotter född aug 2015. Tog ca 6mån innan vi väntade henne och nu ett år inkl två missfall, ett MA i vecka 12 och senast bara ett par dagar efter plusset. Så jävla jobbigt och dränerande. Ingen bebis i sikte. Närmaste vännerna vet men ingen annan, men varit väldigt nära att ge svar på tal när nån frågar om syskon, ”Jo, klart vi vill ha syskon men du vet…jag sitter o blöder ut ett missfall just i denna stund.” Prata om det gör jag gärna men puckade frågor bara måste folk sluta upp med!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..