Hotmetoden eller mutmetoden?

Det finns massor av metoder för att uppfostra barn. Jag är inget big fan av metoder överhuvudtaget och försöker undvika hot så mycket det går. Självklart slinker det in ett och annat hot här och där, men jag tycker att det är viktigt att försöka vara konsekvent om man ska hota. Angelica och jag pratar om det här i veckans avsnitt av Tvillingpodden och det visar sig vara ett hett ämne. Vi kommer även in på det här med att uppfostra eller säga till varandras barn.

Hur tänker ni kring uppfostran? Spontant känner jag att det finns lika många sätt att uppfostra ett barn som det finns föräldrar. För mig är det viktigt att Elsa vet vad som är rätt och fel (det är ju också upp till var och en), att man är trevlig och snäll mot andra, och framförallt att man är snäll mot sig själv. Jag tycker att det känns som att Elsa är tillfreds med livet och hon känns både nöjd och glad. Sen fattar jag att man inte är glad hela tiden, men jag tror ni förstår vad jag menar. Att grunden i henne är att hon nöjd och inte missnöjd och arg.

Veckans avsnitt av Tvillingpodden är i annonssamarbete med Nextory och jag tycker att du ska passa på att använda koden TVILLINGPODDEN inne på nextory.se/kampanj så får du 30 dagars fri lyssning och läsning. Hurra!

Missa inte att gå med i vår grupp på Facebook där ni kan ställa frågor och diskutera högt och lågt!

 1. Helena skriver:

  Barn är olika, tror inte att det alltid är rätt att ta åt sig hela äran av att barnen uppför sig exemplariskt. Har exempel i min närhet där barn nummer ett var väldigt lätt att ha att göra med medan nummer två var raka motsatsen. Självklart har uppfostran en stor del i det hela men barn kan vara väldigt olika.

 2. Lyssnade på podden igår, och jag kände bara, hallå Angelica?! Mitt barn som snart är 2 kan också sitta still i två timmar på en restaurang utan att ha en padda eller springa runt som en galning. Varför skulle det vara så omöjligt? Hon är skitnöjd när hon får sitta med oss och prata, kolla i en bok eller leka med något. Hon skulle aldrig springa runt och gnälla, dra i saker eller skrika.
  Jag tycker vi måste börja prata om hur LÄTT det kan vara att ha barn! Min unge är superlätt att ha och göra med, självklart kan hon bli grinig om hon är trött eller hungrig, men för det mesta är hon riktigt glad och nöjd. Alla barn är inte små monster som du verkar vilja få det att framstå som. Vissa har faktiskt glada och nöjda barn.

  1. Sådär är min dotter också, lch har alltid varit. Jag brukade förut kalla det för väluppfostrad, men nu har jag fått en son som är raka motsatsen, en vilding, , trots att han i princip har samma gränser och regler. Han är rätt liten än, men jag hoppas kunna hjälpa honom också bli en trevlig liten människa som lyssnar och visar respekt. Så småningom iaf. Tycker att folk är för slapp nu för tiden, generellt. Barn mår bra av regler och konsekventa föräldrar som ställer åldersanpassade krav på dem. Man kan inte vänta med uppfostringen tills barnen är 12 år gamla, om det var nån som hade hoppats det…

  1. Kari skriver:

   Åh, en expert! Ge mig gärna tips hur man får ett barn (2 månader yngre än Philip) att sitta still på restaurang när allt han vill är att springa och titta på saker, ligga på golvet och göra allt man inte ska TROTS att vi säger till. Han vill alltså inte prata med oss, läsa bok, kolla padda, leka med medtagna små bilar…

 3. Elin skriver:

  Kan ni inte göra guppen låst så de som inte är medlemmar inte heller ser vad som skrivs?:) tror folk, eller iaf jag, blir mer benägna att svara på frågor eller diskutera då. Annars kommer det jag skriver även upp i mina vänners flöde :/

 4. Anna skriver:

  ”Om man ska hota”? Finns väl ingen som helst anledning att hota sina barn? Att det i ”stundens hetta” råkar hända är väl en sak och händer nog de flesta. Men föräldrar som hotar sina barn med straff i tid och otid är så sorgligt (alltså inte du Jessica).

  Precis som du skriver är det viktigt att lära sina barn vad som är rätt och fen och att man ska vara snäll och trevlig mot andra. Hur folk kan tro att man når dit genom att hota sina barn till lydnad är rätt märkligt.

  1. Sandra skriver:

   Tänker att man med ”hot” kanske mer menar att man tex säger till barnet att om hen inte kan uppföra sig i gemensamma utrymmen kanske hen får leka i sitt rum istället.

   1. Anna skriver:

    Ja? Att säga till sitt barn (betydelsen) ”om du inte gör som jag vill stänger jag in dig på ditt rum” är definitivt att hota sina barn med straff.

    1. M skriver:

     Hot, straff eller konsekvenser…
     Att man inte får nån glass om man inte äter mat,
     Får gå upp på sitt rum om man bråkar med/slår sina syskon,
     Inte får plocka fram nya grejer innan de lekta är undan plockade… inget ”konstigt” alls tycker jag, tror det kallas uppfostran o förbereda barnen för skola, vuxen liv…

     1. Andrea skriver:

      Håller helt klart med Prrsonen som kallar sig för M!
      Så kör jag med mina barn.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..