6 tips för att slippa kräksjukan

Redan nu har kräksjukan börjat gå på vår förskola. Jag tog till mig ett av mina egna tips i listan nedan och håller Elsa hemma idag. Vi ska bo på hotell hela helgen och en kräkkaskad på just hotell känns sådär. Att ha kräkfest är såklart inte kul var man än har den, så här kommer 6 tips för att slippa kräksjukan.

 1. Tvätta händerna – hela tiden

  Var supernoga med handhygienen, och hygienen överlag. Tvätta händerna länge och noga. Tillfällen när du ska tvätta händerna är: när du kommer hem, när du har gått på toaletten, innan du lagar mat och innan du äter.
 2. Undvik kontakt med smittade
  Åk gärna hem till en sjuk för att hjälpa, men lämna förnödenheter utanför dörren. Kräksjuka är otroligt smittsamt.
 3. Håll dig hemma

  Har du fått meddelande från förskolan att någon har kräkts? Om du har möjlighet, håll dig och barnen hemma.
 4. Handsprit hjälper inte

  Handsprit hjälper mot bakterier och de flesta influensa- och förkylningsvirus, men det finns virus där det är helt verkningslöst. Det gäller till exempel de virus som sprider vinterkräksjuka (calicivirus).
 5. Chansa inte!
  Det är 48 timmar från senaste spyan som gäller – helst 72 timmar. Chansa inte med den tiden. Låt tiden gå så slipper fler bli smittade.
 6. Tvätta ytor och handdukar
  Tvätta av alla ytor och tvätta handdukar och sängkläder. Låt den kräksjuka i familjen använda en separat toalett om möjlighet finns.

  Källa: 1177 och mig själv. 

 1. Jag är den där lyckligt lottade som aldrig haft kräksjuka, magsjuka eller liknande. Alla i vår familj är immuna mot just sådana bakterier. Finns tydligen några som är det! Ligger i generna och är ärftligt 🙂
  //Berith

 2. M skriver:

  Man får inte vabba i ”förebyggande” syfte…

  1. Emma skriver:

   Det säger hon ju inte heller? 🙂 utan att har man möjlighet att stanna hemma så gör det. Jessica har ett fritt jobb så hon har den möjligheten, vissa har barn på förskola när de är arbetssökande eller föräldralediga med syskon, de har också möjligheten att stanna hemma i förebyggande syfte.

   1. M skriver:

    Nej, men lite ”tokigt tips” tyckte jag, just eftersom man inte får vabba i förebyggande, o är man bara hemma o det blir ett ”hål” i dagarna tappar man SGI:n

 3. Åsa skriver:

  Eller så vaccinerar man sig med Dulcoral.

  Ett drickvaccin som funkar även mot maginfluensor.

  I Finland vaccineras alla barn med det för att man upptäckt att det fungerar mot mer än Dysenteri.

  Jag upptäckte det när mina döttrar var små och vi reste en del och därför vaccinerade dem. Nu är de tonåringar och har än i dag inte haft en maginfluensa. Inte jag heller. Pappa som inte vaccinerade sig har däremot drabbats av dagissmittorna.

  Vi har fyllt på under åren.

 4. Petra J skriver:

  48h från symtomfri, inte senaste diarré/kräkning! Dvs 48h från att aptiten är tillbaka och maten stannar ”där den ska vara”.

 5. Emma skriver:

  Som sjuksköterska men även mamma så skulle jag säga att den sjuke ska hålla sig hemma minst 48 timmar efter sista symtom.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..