Era bästa vardagsrätter

Hej hallå och god morgon! Hoppas att ni har sovit gott! Elsa vaknade innan klockan ringde och ville inte somna om så jag har varit vaken ett tag. Det var en väldigt mysig dag igår som Elsa och jag hade tillsammans. Jag är så tacksam över hur mitt jobb ser ut, att jag kan ta en dag ledigt med henne bara sådär.

Igår kom mamma, Angelica med kids och Acko över på middag. Jag lagade Jessica Frejs broccolisoppa. Till det serverades bake off-bröd. Jag är som jag skrivit tidigare ingen mästare i köket och jag skulle behöva er hjälp. Elsa älskar soppa och jag har insett nu efter alla år att jag också gillar det. Innan har jag känt att soppa inte känns som en riktig middag, men där har jag verkligen ändrat mig. Jag skulle behöva era bästa vardagsrätter. Jag tänker att jag kan sätta ihop ett eget inlägg sen med alla era tips, så hjälper vi varandra och får inspiration. Vad tror ni om det? Tipsa tipsa!

Img 3985
Idag står skrivjobb på schemat och sen en långpromenad vid havet som är bästa medicinen just nu och livsviktigt för mig. Lite senare ska jag in till stan på tårtkurs på TV4 med Tea Malmegård. Det ska bli så kul! 

Img 3937
Elsa och jag var på promenad igår. Vi plockade med oss lite vass som vi satte i vas hemma. 

Img 3944
Elsa berättade att hon och just det här vass-strået ska gifta sig. Vi fick världens finaste tack-kort igår från min vän Blomman som gifte sig i början på sommaren. Elsa pratar mycket om kärlek och att gifta sig just nu och det är väldigt roligt att lyssna på henne när hon leker. Även om mycket av fantasin försvinner i takt med åldern är jag glad att jag fortfarande har en livlig fantasi. Det underlättar när man ska hitta på sagor vid nattning.

Img 3969
Det är lätt hänt att jag hjälper Elsa så fort hon ber om det. Men jag försöker att bli bättre på att inte göra det utan jag låter henne försöka. Igår ville hon sätta fast parasollet i sitt lilla bord och det var en riktigt knepig utmaning för henne. 

Img 3971
Tungt parasoll och litet barn! Men hon gav inte upp. När Alice kom hjälptes de åt och löste problemet tillsammans. Det var fint att se och Elsa var så stolt när parasollet äntligen var på plats.

Img 3979
Älskade Alice! 

 1. Går knappt att kalla det matlagning kanske men när det behöver gå fort så är räddaren här, färsk fylld tortellin. Medans den kokar sina 3-4 minuter så ställ fram körbärstomater, sockerärtor, gurkstavar o pesto!

  Köttfärssås är ett säkert kort annars detta blir alltid gott:
  Fräs finhackad Gullök och finriven morot,
  Stek 500g nötfärs, häll på en tetra krossade tomater med basilika,en nypa socker, en burk tomat&basilika cremefraiche och en grönsaksbuljongtärning låt koka ihop!

 2. Här hemma har vi fastnat i en halloumiperiod 🙈 Så det blir en del av dessa;
  Halloumitacos
  Halloumibiffar (antingen med riven potatis eller riven morot

 3. Jag har två snabbfavoriter:
  Linssoppa och morots/ingefärasoppa!

  Linssoppa;

  4 dl Röda linser
  1 hackad Gul lök
  2 Vitlöksklyftor
  1 sötpotatis i tärningar
  1 morot i slantar

  Fräs i olja, häll på vatten så det täcker, ha i 2 buljongtärningar och en burk kokosmjölk. Salta och peppra.
  Koka i 20 min och mixa sedan lite så den blir slätare. Späd med vatten om den e för tjock. Smaka av med spiskummin och garam masala om man gillar de smakerna. Annars paprikapulver och oregano!

  Morotssoppa ;

  Rosta 8 morötter, 1 gul lök, 1 bit ingefära och 2 vitlöksklyftor på en plåt i ugnen. Eller direkt i kastrullen tills de fått färg. Täck med vatten och 2 buljongtärningar. Koka i 20 min. Mixa slätt och smaka av med salt peppar och en gnutta cayenne! En skvätt apelsinsaft och créme fraiche är också gott i!

  Kram gabbie

 4. Detta recept går hem här, hos både barn & vuxna! https://mittkok.expressen.se/recept/❀-vegetarisk-lasagne-med-morotter-zucchini-och-fetaost-❀/

  Ett annat snabbtips är en hackad gul lök, stek i lite smör, när den mjuknat i med lite fryst hackad spenat & 1 burk tonfisk. När allt stekts lite å spenaten tinat ha i lite cream fresh, lite sambal oelek, svartpeppar, tomatpuré å toppa med några körsbärstomater precis innan du tar av den från spisen. Smarrigt & blir klart samtidigt som pastan man kokar till 😊

 5. Morotssoppa med fetaost (googla, recept finns hos Pickipicki).
  Och raggmunk! Gott, billigt, enkelt! Ha i morot, zuccini om man vill få i sig mer grönsaker. Servera med eller utan bacon/fläsk.
  Och zuccinibiffar med fetaost.
  Chili con carne (med naturella bönor, inte i tomatsås).
  Spenatsoppa med kokt ägg.
  Blomkålssoppa.

 6. Denna rätt är superenkel och smidig vardagsmat! Dottern på 3 år älskar denna trots att det är fisk!

  Laxpasta

  Citron
  1 påse bladspenat
  4 portionsbitar lax
  1 tärning grönsaksbuljong
  1 brk philadelphiaost vitlök och örter
  3 dl grädde

  Lägg bladspenat i en smord ugnsform. Lägg sedan på laxen. Pressa över lite citron och smula sedan över buljongtärningen över laxbitarna. Bred på philadelphiaosten på laxen och häll sedan över grädden. Grädda sedan i ugnen på 225 grader i 15-20 min. Serveras med färsk pasta.

 7. pasta med laxsås:
  Stek laxfiléer så att de blir som köttfärs. Ha i hackad lök, vitlök och paprika och stek ett tag. Ha i lite hackade tomater, röd pesto(icas) och grädde. Krydda med salt, peppar, färsk persilja(VIKTIGT), paprikapulver och cayenne om man vill.. såå gott. När jag vill ha soppa(händer tyvärr inte så ofta) är ett tips att göra någon slags grönsaks/rotfruktssoppa och ha i 1-2 hackade och skalade äpplen(hårda), lite linser och sedan mixa allt med kryddor och äta med nygjorda scones. SÅ.GOTT.

 8. Tomatsoppa!
  1gul lök o 1 vitlöksklyfta hackas och fräses (ska ej ta färg) i olja i en kastrull. I m två burkar hela körsbärstomater (eller stora hela) o ca 2 dl vatten, en buljongtärning o 1tsk socker. Låt puttra ca 20 min. I m lite fryst basilika o en skvätt matgrädde (1-2dl).Mixa i smaka av m salt o peppar. Ev i m mer grädde. Servera m mozzarellabitar el fetaost och gott bröd till.

  Tips 2 som vår treåring älskar, Torskfilé som tillagad i ugn m ett täcke av creme fraiche m basilika o tomat. Ca 20 min i ugn 200grader. Serveras m potatis o grönsaker. Så smidigt!

 9. Min absoluta favoriträtt just nu är sötpotatisgratäng med bacon!
  Till det behöver du:
  sötpotatis, morötter, palsternacka och vanlig potatis
  grädde, chili, salt och peppar
  bacon och riven ost

  Jag skivar potatis och grönsaker tunt, för att det ska gå fort i ugnen. Varva potatis och grönsaker i en ugnsform, blanda grädde med chili, salt och peppar och slå över. Jag toppar med knaperstekt bacon och riven ost. In i ugnen tills potatisen är färdig och osten har fått fin färg.
  Super gott och super enkelt!

 10. Mina barn ÄLSKAR Nigellas frikadeller. Bara att söka på nätet efter receptet. Servera med linguine eller gratinera i ugn med penne och ost.

  Annars fungerar enkel stekt, antingen panerad eller inte, torsk. Servera med tilltugg i skålar: kokt ägg, räkor, pepparrot, smält smör, grönsaker.

  Tomatsoppa från 80-kronor som Lotta L gör på COOP. Receptet finns på hemsidan. Mina barn äter den med krispigt ugnsbakade krutonger, gärna med parmesan på. Vi vuxna steker också blomkålsbuketter med ingefära och vitlök att toppa med!

 11. Morotssoppa:
  Ingen aning om måtten jag bara kör!

  Morötter (många)
  Salladslök/gul lök
  Vitlök
  Potatis/sötpotatis/blomkål efter tycke om man vill
  Creme Fraiche
  Salt, peppar, cayenne, gurkmeja, örter

  Stek lök + vitlök
  Koka upp morots- och sötpotatistärningar tills klar
  Mixa med löken, häll ner en burk CF eller två, salta, peppra efter smak och tycke, värm på igen och ät! Sååååhå gott!

  Koka potatis i bitar, med morot och kålrot ett par minuter. +salt peppar buljong. Blanda ner zucchini, gul lök, paprika, röda linser och passerade tomater (häll bort 3/4 vatten först). Ev chorizo om man vill. Cayenne, gurkmeja, smaker efter tycke. Låt koka i några minuter. Avsluta med svarta bönor och låt pannan stå på eftervärme några minuter. Mums!

 12. Salta peppra fyra torskfiléer.
  Häll över kokt broccoli. Häll över ajvar relish + Creme Fraiche, mer kryddor typ citron. In i ugnen i 20 minuter. Potatis till om man vill.

  Lasagne
  Blanda keso, passerade tomater, riven ost, rivna morötter, riven kålrot, riven rotselleri, röda linser, kidneybönor, salt peppar kryddor typ timjan och rosmarin och chili efter behov, lägg till eller ta bort sånt ni inte gillar. Varva lasagneplattor/zucchinistripes med zucchiniskivor, sedan på med ostblandningen, plattor, zucchinislantar, avsluta med ostblandningen. In i ugnen i 30-40 minuter, låt stå en timme eller två i ugnen på eftervärme så det hinner stelna och ät så ni storknar. Min favoriträtt! Räcker till en hel stab också, haha. Smakar bäst dagen efter. 🤩

 13. Poppis soppa hemma hos oss.
  Jag hoppar över squashen för det är ingen som gillar :).

  Medelhavssoppa per portion | 3,5 POINTS
  portioner | 4

  1 tsk olja
  180 g mager nötfärs
  1 gul finhackad lök
  ev 1 krossad vitlöksklyfta
  1 tärnad squash, ca 20 cm lång
  2 msk tomatpuré
  1 dl okokt pasta, t ex små spiraler eller snäckor
  6-7 dl grönsaksbuljong, fond el tärning
  1 burk Fraiche 2% Sweet chili
  salt och peppar

  Servering:
  färska basilikablad
  2 msk riven parmesanost
  Hetta upp oljan. Bryn färsen tillsammans med hackad lök och vitlök. Rör i tärnad squash och tomatpuré. Rör i okokt pasta. Späd efter hand medan soppan sakta kokar under lock tills pastan är lagom mjuk, se tidsangivelse på förpackningen eller smaka dig fram. Rör sist i Fraiche, rör om och koka ihop ett par min. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i djupa tallrikar med en liten driva riven parmesan och ett par små fina basilikablad i varje portion

 14. Här hemma äts det ofta en korvgryta som är inspirerad av den korvgryta du gjorde som barnmat till Elsa när hon var liten. Den gjorde jag ofta till min son som är i samma ålder som Elsa och nu har den uppdaterats i takt med att han blivit äldre.
  Receptet:
  1 falukorv
  1 burk krossade tomater
  Ett par deciliter grädde
  Majs och ärtor efter smak o tycke
  Salt o peppar
  Lite chili

  Tärna korven, ner i en gryta och häll på resten av ingredienserna. Koka upp och servera med ris. Går snabbt o göra och går hem hos alla i familjen! Så tack för grundreceptet 😘

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..