Ekollon till ek – så gör du

Jag fick så många frågor igår på Instagram, jessicalagergren heter jag där, på hur jag har gått tillväga för att få till en liten ek. Jag hann aldrig ta en bild på den som är två år gammal, för jag la ut en story och frågade om nån visste vad det var för fel på den eftersom att den hade grå fläckar på bladen. Tydligen är det en parasit/smitta så jag ryckte bort alla bladen. Nu är det bara en sorglig stam kvar. Hoppas den repar sig!

Nu är hur som helst den perfekta tiden att ta in ekollon. Det finns många olika tricks för hur det lilla ollonet ska vara, men jag har lyckats varje gång på mitt sätt. Jag tar intakta ekollon, alltså inga sprickor. De ska vara gröna eller bruna och fina. Sen gör du såhär:

 1. Lägg ekollonen i blött papper, i ett glas eller en liten skål. Vattna pappret med jämna mellanrum så att det alltid är fuktigt.
 2. Kolla till dina ekollon. När det har kommit ut en liten svans är det dags att ta upp dom från pappret.
 3. Fäst ekollonet med nålar och låt svansen nudda vattnet. Jag har använt örhängen, jag hittade inga nålar, men vilket som funkar. Mina ekollonvaser kommer från Svenskt Tenn.
 4. Ha tålamod! Det tar tid att få en liten växt med blad, men ge inte upp! Jag planterade över min i kruka efter ett år, eller mer.
  IMG_4854
  Ett av två försök till en ny liten ek.
  IMG_4853
  Två små svansar. Den till vänster har bott i vasen lite längre än den till höger som fick sin svans några dagar senare.
  IMG_4855
  Nu är det bara att vänta på att det kommer en svans åt andra hållet också!
  IMG_4860
  Här är min lilla ek som fortfarande har bladen kvar. Min stora ek hade totalt 10 blad.
 1. Ester skriver:

  Ungefär hur lång tid tar det för att komma ut en liten svans?:)

 2. Karin skriver:

  Läste detta igår, när du hade lagt upp det. Plockade med mig två ekollon på vägen hem. Tänkte att barnen ska få vara med på ekollonens ”resa”🙂

  1. Ja, det är så fint och en rolig grej att göra tillsammans tycker jag! 😀 Lycka till! Kram J

 3. Maja skriver:

  Så söta! Men hur långt in kan nålarna gå? Förra året samlade vi ekollon i en burk, bland det värsta jag gjort för ut kom en massa larver…! Finns det risk för det tror du? 🙁

  1. Åh, det vet jag inte. Tror inte de skadas av små stick? 🙂 Men blä för larver. Aldrig varit med om. Ta bara ekollon som är hela, inte spruckna. Tänker att det är därför det kommer larver, pga djur som lagt ägg i sprickorna? Haha, vad vet jag, är ingen expert. Kram J

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..