Växter, lite som med drömmar

Jag är helt inne på att man behöver göra plats för sina drömmar. Om du inte skapar möjligheter kommer de sällan eller aldrig flygande. Lite så tänker jag med växter också. För att en växt ska kunna bli stor ska du plantera den i en så stor kruka som du vill ha den, inte så stor som den är vid planteringstillfället.

Så kan du också tänka när det kommer till drömmar och mål. Det kanske är det som är ”The Secret”s budskap? Har inte läst den än. Men att tänka positivt och att det kommer att lösa sig har hjälpt mig otroligt mycket i livet. Och löser det sig inte har man aldrig varit positiv i onödan. Jag gillar att ha en positiv inställning till saker.

IMG_4858
Mina elefantöron behöver flytta till större krukor. Jag tycker dock det är svårt att hitta krukor med fat till en bra peng. De vita jag har nu har jag köpt terracottafärgade och sen målat alla. Pyssligt och inte jättekul att måla 10 krukor med tillhörande fat.

IMG_4859
Det är inte jord som ligger på fönsterbläcket utan kaffesump som jag spillde. Jag fick tips om att lägga i lite kaffesump för att växterna skulle må bättre.

IMG_4857
Älskar det vit/gröna palettbladet. I krukan till höger är det totalt tre elefantöronbebisar. De behöver alla flytta till varsin större kruka. Men jag har kanske 25 bebisar och noll krukor. Och ingen plats för 25 krukor heller. Jag skulle vilja bo större, hehe.

IMG_4864
Det här palettbladet är ett klassiskt exempel på en växt som behöver större kruka för att få växa. Nu har den här växt så det knakar ändå, men när den står i fönstret såhär har den inte möjlighet att växa åt alla håll.

IMG_4863
Jag kanske kan flytta upp några av de andra växterna hit upp, men risken är ganska stor att jag inte kommer ihåg att vattna blommorna. I köket ser jag direkt när de behöver vattnas. Vilken är din favoritväxt?

 1. Fast helt stämmer inte det där med krukorna. Man ska inte ta en stor kruka direkt och ”chock-höja” storleken. Det mår växterna inte bra av. Istället är det bästa att öka storleken lite i taget. Men I get your point =)

  Mina favoritblommor är alla som överlever de hårda levnadsförhållanden jag utsätterr de för (dvs. väldigt sällan vatten eller nån omvårdnad alls). Kör lite survival of the fitest här hemma. Det jag suktar mest över i växtväg just nu är en växtgardin á la den Trendenser-Frida har i sitt kök. Det får bli när vi flyttat tlill hus i vår.

  1. Haha, åh, survival of the fittest. Älskart! Ska spana in Fridas kök! 😀 Kram J

 2. Anne skriver:

  Krukor med lerfat är lite lurigt dock, de kan leda vatten från krukan ned i underlaget. Fick en stor fuktfläck på mitt exklusiva ekgolv.

 3. Maria skriver:

  Jag älskar min alla orkidéer och även pelargoner. Men är överlag grön om fingrarna och älskar det. I augusti flyttade vi till större med balkong så nästa sommar ska det odlas kryddor, smultron och massa fina växter på balkongen 🙂

  Ica, Coop, Willys, Ikea och plantagen har många krukor med fat 🙂

 4. Ääälskar min stora monstera. Vill ha fler sådana. Tycker det är väldigt roligt med orkidéer, speciellt när jag lyckas få dem att blomma igen. Mina fingrar är inge gröna och jag är sämst på att vattna men det verkar passa mina orkidéer riktigt bra. Nu har jag plockat ekollon så hoppas på en liten ek om ett par månader. 😆

 5. E skriver:

  Nu har jag missat… varför ska elefantörat ha krukor med fat? Det har inte min.. kanske behöver köpa en ny kruka helt enkelt (Här åtminstone bara en)

  1. Jonna skriver:

   Antingen använder man krukor med innekruka eller kruka med fat för att vattnet och luft ska kunna gå igenom annars blir det mögligt och instängt för växterna. Tror inte Jessica skrev att de måste det, inte vad jag ser?;))

   Tips Jessica, är att kolla krukor på Coop! Hittade massa fat för en bra peng häromveckan, kolla också typ secondhand, bjussa och blocket förutom de vanliga växtbutikerna!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..