Inte bestämt hur det blir

Jag fick en fråga om jag tänker att Elsa ska vara hemma med mig när bebis kommer, och alltså inte gå på förskolan. Vi har inte tänkt så långt än. Vi tar en sak i taget, och eftersom att bebis förhoppningsvis kommer i slutet av juni eller början av juli så kommer Elsa gå på sommarlov i samband med det. Så vi får en hel sommar tillsammans, vilket känns så mysigt.

När hösten kommer sen faller det sig nog naturligt att Elsa går på förskolan igen. Sen hur mycket eller lite hon kommer gå beror nog på hur allt känns. Det finns ju regler från kommun till kommun hur mycket barn får gå på förskolan när dom har syskon. Om jag och bebis mår bra kommer jag att fortsätta jobba med mina sociala medier.

IMG_5513

Älskade unge! <3

Img 3944

 1. Sanna skriver:

  Som förskollärare och mamma tycker jag att det är viktigt att syskonet får vara hemma den första tiden efter att bebisen kommit, för att hitta sin plats i den nya familjekonstellationen och bonda med bebisen. Har sett många syskon som fått gå på förskolan från dag 1 och kanske heltid första månaden ”för det har man rätt till”, medan båda föräldrarna är hemma med bebisen och lär känna hen…syskonen brukar inte reagera så bra på det, de vill ju också ha sina föräldrar och inte känna sig utanför och att den nya bebisen tagit hens plats.

 2. Jag tror att varje familj kan fatta de besluten efter sina egna förutsättningar. Och det fina är att du varken ska behöva förklara eller försvara era val, för de är just era ❤️
  Märkt att med bloggande föräldrar kommer mycket pekpinnar från andra föräldrar, råd och tips är en sak, men jag tycker att man ska komma ihåg som förälder vikten av ödmjukhet. Även om man själv tycker att man gjort bästa valet så är det kanske inte bästa valet för alla.

 3. T skriver:

  Alltså 40 timmar känns ju lite orimligt…. det är som ett hemtidsjobb! Såklart beror det på förutsättningar hemma, typ av bebis och stora barnets behov såklart men 40 timmar känns ändå lite väl mycket.. Här i Skåne är det 15 timmar och för vår tjej på snart 3 är det lagom. Hon började förskolan när hon var 2,5 år några månader innan lillasyster kom. Och är det dagar som hon inte vill gå dit eller är ledsen så får hon vara hemma med mig och bebis ❤️ Visst har vi kaos vissa dagar men hellre det än en storasyster som känner sig utanför…

 4. Anna skriver:

  Är hemma med våra två barn på 2,5 och 1 år. Vi ska ha båda två hemma ett år till är tanken. Tycker absolut alla ska göra det som de själva mår bäst av, men för mig hade det inte alls varit lyx att få lämna mitt äldsta barn i 40 timmar för att få pusta, för att få egentid när lilla barnet sover eller för att få göra alla de där sakerna med minstingen som man kunde göra med stora barnet när man bara hade henne/honom. För mig är det lyx att bo i ett land där man faktiskt kan vara hemma så pass länge med sina barn, och för mig är det lyx att få följa deras utveckling varje dag. Eftersom vi är två vuxna har vi möjligheten att avlasta varandra och ge varandra egentid när det behövs. Som sagt, jag tycker att alla ska göra det som passar just ens egen familj bäst. För vissa är det kanske just att lämna iväg det större barnet (och när det större barnet är större än i vårt fall kan det såklart vara annorlunda också, men vad barnet själv önskar etc.). Men det finns så mycket man kan hitta på med sina barn, att vara hemma behöver ju inte betyda att sitta just hemma, om man inte vill det 😉 Sen tycker nog jag personligen att det finns många saker i vårt samhälle som pengarna borde gå till före att erbjuda 40 timmars förskola för barn där en förälder ändå är hemma med syskon. Och ja, självklart är det en annan sak om föräldern som är hemma också jobbar samtidigt, men det tänker jag att de flesta förstår 🙂 Kramkram

  1. Felicia skriver:

   Även om det finns 40h förskoletid i Sthlm när en är föräldraledig betyder ju inte det att msn behöver ha barnet där 40 h/ vecka. I somras, innan vår trea kom, sa vi att största killen på 3,5 inte behövde gå så mycket i förskolan under hösten när minsta lillebror kommit ( mellanpojken är 1,5 och fortfarande hemma) då vi i våras tyckte att han inte hade så stor behållning av förskolan. Men efter sommaren har nått hänt i hans utveckling och nu vill han verkligen gå till förskolan och sina kompisar så då är det klart att han får det (3-4 dgr/ vecka, ej heldagar)! Så behovet av förskola styrs ju mycket av vilken ålder det är på barnet 🙂

 5. Sara skriver:

  Vi har ju fn 40 h per vecka i Stockholm vilket är en otrolig lyx! Vår stora son går ca 9-15 de flesta dagarna och är ledig ibland. Det bästa är att man inte behöver känna sig stressad att hinna till en viss tid utan det är ok att komma en kvart sent om nåt händer med lillebror eller annat. Men förstår samtidigt att man vill dra ner på timantalet då det såklart kostar pengar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..