Inte bestämt hur det blir

Jag fick en fråga om jag tänker att Elsa ska vara hemma med mig när bebis kommer, och alltså inte gå på förskolan. Vi har inte tänkt så långt än. Vi tar en sak i taget, och eftersom att bebis förhoppningsvis kommer i slutet av juni eller början av juli så kommer Elsa gå på sommarlov i samband med det. Så vi får en hel sommar tillsammans, vilket känns så mysigt.

När hösten kommer sen faller det sig nog naturligt att Elsa går på förskolan igen. Sen hur mycket eller lite hon kommer gå beror nog på hur allt känns. Det finns ju regler från kommun till kommun hur mycket barn får gå på förskolan när dom har syskon. Om jag och bebis mår bra kommer jag att fortsätta jobba med mina sociala medier.

IMG_5513

Älskade unge! <3

Img 3944

 1. I göteborg där vi bor får syskon gå 15h i veckan, tis ons tors 9-14. Där går min stora tjej nu när jag hemma med lillasyster. Det bästa valet vi gjort! Utan de timmarna hade nog ingen i vår familj överlevt 😂 men det bästa med det hela! Det är att man gör precis som man vill och vad man själv känner är bäst och det vet ingen annan än du!

  1. Åh vi har lika många timmar i Östhammar, medan Uppsala har 20 h. Så avundsjuk, för åh vad man får pusta ut lite medan storebror är på fsk!

   1. I Stockholm har man rätt att gå 40 timmar, alltså heltid. Konstigt egentligen att det är så olika i alla kommuner. Borde ju vara lika för alla kan man ju tycka!

    1. Dom ska ändra till 30 h i Stockholm nu, efter att det blev borglig regering i kommunvalet..läste det nyligen. Vet inte när dom ska ändra dock…kanske årsskiftet? Haha kanske någon mer insatt som vet 🙂

     Och Jessica…tycker att ni ska bestämma det helt själva, ni vet vad som passar er och lilla Elsa bäst <3 <3

 2. 30 timmar är det i Järfälla.
  Tidigare var det ju 30 timmar i Stockholm också men de ökade den tiden för nåt/några år sedan. I Täby är det 15. Så nog är det olika alltid.

 3. Vår äldsta hade precis fyllt två år när lillasyster kom. Vi provade att skola in äldsta några månader innan, men hon kändes inte alls redo och vi var dessutom inte nöjda med förskolan. Eftersom lillasyster var så pass nära i antågande tog vi hem henne. Nu är hon fyra och lillasyster är två år. Båda har varit hemma på heltid, samtidigt som jag har pluggat och jobbat extra på kvällarna, vilket har inneburit att jag och min man stundtals har gått om varandra helt. Tiden med barnen har fått mig att omvärdera förskolan helt. Jag är så glad över valet att ha barnen hemma, när grannarna här bredvid skyndar iväg med sina två barn ligger vi kvar i sängen och drar oss. Vi åker på lekland, öppna förskolan, simhallen och biblioteket. Ja, det är skittufft ibland men bandet barnen har till varandra är fantastiskt och jag har redan panik över att stora ska börja förskoleklass om två år.

 4. Vi har ju fn 40 h per vecka i Stockholm vilket är en otrolig lyx! Vår stora son går ca 9-15 de flesta dagarna och är ledig ibland. Det bästa är att man inte behöver känna sig stressad att hinna till en viss tid utan det är ok att komma en kvart sent om nåt händer med lillebror eller annat. Men förstår samtidigt att man vill dra ner på timantalet då det såklart kostar pengar!

 5. Är hemma med våra två barn på 2,5 och 1 år. Vi ska ha båda två hemma ett år till är tanken. Tycker absolut alla ska göra det som de själva mår bäst av, men för mig hade det inte alls varit lyx att få lämna mitt äldsta barn i 40 timmar för att få pusta, för att få egentid när lilla barnet sover eller för att få göra alla de där sakerna med minstingen som man kunde göra med stora barnet när man bara hade henne/honom. För mig är det lyx att bo i ett land där man faktiskt kan vara hemma så pass länge med sina barn, och för mig är det lyx att få följa deras utveckling varje dag. Eftersom vi är två vuxna har vi möjligheten att avlasta varandra och ge varandra egentid när det behövs. Som sagt, jag tycker att alla ska göra det som passar just ens egen familj bäst. För vissa är det kanske just att lämna iväg det större barnet (och när det större barnet är större än i vårt fall kan det såklart vara annorlunda också, men vad barnet själv önskar etc.). Men det finns så mycket man kan hitta på med sina barn, att vara hemma behöver ju inte betyda att sitta just hemma, om man inte vill det 😉 Sen tycker nog jag personligen att det finns många saker i vårt samhälle som pengarna borde gå till före att erbjuda 40 timmars förskola för barn där en förälder ändå är hemma med syskon. Och ja, självklart är det en annan sak om föräldern som är hemma också jobbar samtidigt, men det tänker jag att de flesta förstår 🙂 Kramkram

  1. Även om det finns 40h förskoletid i Sthlm när en är föräldraledig betyder ju inte det att msn behöver ha barnet där 40 h/ vecka. I somras, innan vår trea kom, sa vi att största killen på 3,5 inte behövde gå så mycket i förskolan under hösten när minsta lillebror kommit ( mellanpojken är 1,5 och fortfarande hemma) då vi i våras tyckte att han inte hade så stor behållning av förskolan. Men efter sommaren har nått hänt i hans utveckling och nu vill han verkligen gå till förskolan och sina kompisar så då är det klart att han får det (3-4 dgr/ vecka, ej heldagar)! Så behovet av förskola styrs ju mycket av vilken ålder det är på barnet 🙂

 6. Alltså 40 timmar känns ju lite orimligt…. det är som ett hemtidsjobb! Såklart beror det på förutsättningar hemma, typ av bebis och stora barnets behov såklart men 40 timmar känns ändå lite väl mycket.. Här i Skåne är det 15 timmar och för vår tjej på snart 3 är det lagom. Hon började förskolan när hon var 2,5 år några månader innan lillasyster kom. Och är det dagar som hon inte vill gå dit eller är ledsen så får hon vara hemma med mig och bebis ❤️ Visst har vi kaos vissa dagar men hellre det än en storasyster som känner sig utanför…

 7. Jag tror att varje familj kan fatta de besluten efter sina egna förutsättningar. Och det fina är att du varken ska behöva förklara eller försvara era val, för de är just era ❤️
  Märkt att med bloggande föräldrar kommer mycket pekpinnar från andra föräldrar, råd och tips är en sak, men jag tycker att man ska komma ihåg som förälder vikten av ödmjukhet. Även om man själv tycker att man gjort bästa valet så är det kanske inte bästa valet för alla.

 8. Som förskollärare och mamma tycker jag att det är viktigt att syskonet får vara hemma den första tiden efter att bebisen kommit, för att hitta sin plats i den nya familjekonstellationen och bonda med bebisen. Har sett många syskon som fått gå på förskolan från dag 1 och kanske heltid första månaden ”för det har man rätt till”, medan båda föräldrarna är hemma med bebisen och lär känna hen…syskonen brukar inte reagera så bra på det, de vill ju också ha sina föräldrar och inte känna sig utanför och att den nya bebisen tagit hens plats.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..