Sätt en tjockis på ett omslag utan att det blir en grej


Teckning ritad av mig, på mitt eviga tema ”En miljon ledsna flickor.”

Jag tror inte att jag har sagt det tillräckligt tydligt här i bloggen, inser jag nu. Snart två månader har gått och jag har (med några undantag) glömt bort det viktigaste.

Hur skeva jag tycker skönhetsidealen är. Människofientliga, rentav. Hur vi går runt och känner oss fula och feta, nästan allihop. Hur jag drömmer om en utopisk värld där det är okej att vara tjock eller smal eller oproportionelig eller – hör och häpna – ful!  Att arbetsgivare över landet inte tänker att en person är lat eller sämre på ett jobb för att hen är tjock. Att folk inte kastar sneda blickar på tjockisen. Som breder ut sina fläskiga lår på en solstol. Som hankar sig fram i värmen med svettdroppar porlande i pannan. Som äter glass eller hamburgare på en uteservering.  Att tjockisen inte, som Lady Dahmer brukar skriva, bashas varthän hen går.

Hur jag drömmer om en värld där det inte raggas modeller utanför anorexiakliniker. En värld där ingen behöver ha anorexia eller bulimi eller matmissbruk.
Hur fel det är att nästan alla bilder vi tittar på varje dag (och det är många) i reklam- och mediasammanhang föreställer smala individer med till perfektion retuscherad hy. De gamla, de fula, de tjocka utesluts. För det man säljer är drömmar och vi blir intalade att Barbie-perfektion är en dröm. Redan i sandlådan, tidigare ändå. Och då blir den skeva logiken att om saker ska sälja måste vackra människor sälja dem.

Men också:
Hur fel det blir när ett företag har mulliga modeller som inte ens är mulliga, utan ser ut som vilken vanlig kvinna som helst. Och gör värsta grejen av det. Förvandlar det till ett pr-trick: ”Titta på oss, wiihoo, vi bryr oss om normalviktiga kvinnor också (vi kallar dem visserligen mulliga, men ändå).” Hur det får de verkligt överviktiga att känna sig än mer abnorma, i förhållande till normen. Hur fel det blir med plusmodeller, när de sällan är mer än ett par kilo överviktiga i förhållande till BMI-kurvan. Det ska liksom bli en grej om någon använder en tjockis i något annat sammanhang än före-bilden i reklamen för ett viktreduceringspreparat. Jag ska idag, på min lediga dag, drömma om en värld där en tjock kvinna kan råka hamna på ett omslag. I en film. I en teaterpjäs, som partiledare för ett parti, i en katalog för ett multinationellt företag. Inte för att hon är tjock och för att man vill ”take a stand” utan kanske för att hon ser glad ut, hennes ögon glittrar, hon spelar bra teater, hon argumenterar bra eller whatever.

Det ska jag drömma om idag. Vad tänker ni?

 1. Superbra inlagg! Det ar sa hemskt att hela var varld ar sa otroligt utseendefixerad. Det ar precis som du sager bara extremt smala och tranade manniskor pa alla omslag, i filmer etc.

  Jag tycker dessutom att det samma galler for andra omraden i livet. Varfor koper vi egentligen nya bilar jamt, nya telefoner, nyare/ storre hus, for att vi bryr oss galet mycket om hur vi ser ut i andra manniskors ogon!

  Vi lar vara barn att det ar insidan som raknas men sedan lever vi en livsstil som tyder pa att det definitivt ar ytan som raknas. Det ar ju namligen helt normalt att alltid vilja ha en nytvattad skinande bil, nya klader enligt senaste trenderna nyaste smarttelefonen etc.

  Om man INTE vill fokusera pa utidan utan istallet jobba pa att bli en battre person da anses man vara konstig. Om du inte vill satsa sa mycket pa finaste bilen, kladerna, en valtranad kropp etc. da uppfattas du som trakig, ointressant och till och med ibland mindre vard. Vilken harlig varld vi lever i. :( Vi behover nya ideal!!

  1. Tack för ännu en vettig kommentar! Jag kan bara hålla med, fler sådana här kommentarer tack :D du verkar verkligen vettig.

 2. Håller med dig, samhället är extremt utseendefixerat! Jag försöker vara en bra förebild för min 9åriga flicka.Inget dietande och fokuserande på smalhet .Det får dem ändå från media.Du skriver så bra, heja dig! Kram

 3. Jag tänker att det här var ett väldigt passande inlägg eftersom jag i skrivande stund har teven på i bakgrunden. Och där började precis Americas Next Top Model där de bla diskuterar vikt… De känner sig feta…

Comments are closed.

LOADING..