De tjocka kan du håna bäst du vill

För någon dryg vecka sedan möttes jag av följande vedervärdiga bild när jag scrollade igenom mitt facebook-flöde för miljonte gången den dagen:

Personen som hade lagt upp det är en bekant till mig, en tjej som jag alltid tyckt verkar cool och som är hur trevlig som helst. Hon hade lagt upp den här bilden som om den vore något roligt. Något att skratta åt till morgonkaffet. Jag vill skilja på sak och person här. Jag kritiserar inte henne som person, däremot att håna överviktiga. HUR kan man finna det roliga i den här fejkade (hoppas jag) skylten? Jag valde att fråga henne helt enkelt. Varför tyckte hon att det här var roligt? Jag ska inte citera henne rakt av eftersom jag inte vet om hon vill det. Men hennes svar blev sammanfattningsvis att hon tycker att all fetma är ohälsosamt och att det är varje persons eget ansvar att ta hand om sin kropp. Hon menade att om man inte gör det så respekterar man inte sig själv och då har man även förlorat hennes respekt. Hon arbetar med hälsa och friskvård, skriver hon, och menar att de personer som ljuger för sig själva gör något som drabbar deras familjer och eventuella barn. En del av mitt svar på den kommentaren: ”Min fråga är: Tror du att det blir lättare för en överviktig person (vars övervikt kan bero på tusen olika saker, sällan lathet) att bli bashad och hånad för sin vikt? Jag håller med om att det är bra för alla människor att klara av att leva på ett sunt sätt. Det vill säga, utan för mycket eller för lite träning, utan kroppshets åt något håll osv. Men jag tror aldrig att skuldbeläggande är en del av lösningen, det får bara människor att må sämre.”

Jag tycker att om man jobbar med hälsa och friskvård bör man veta lite mer om saker och ting. Jag skulle inte vilja gå till en PT som i hemlighet såg ner på mig pga min vikt! Det är ju vidrigt. Jag ser ner på mig själv tillräckligt som det är. För övrigt vill jag också slippa vidriga politiker som ser ner på andra människor pga deras midjemått. Tack.

Jag blir ÄCKLAD av den där fejkade (eller äkta) skylten. Dels att den sprids av folk på facebook så att föraktet mot överviktiga fortsätter att leva frodigt, dels att folk tycker det är roligt. Men kanske framförallt att många tycks ha en så ensidig syn på övervikt. På förekommen anledning kommer här en kort och påhittad Q&A:
Visste du att det finns folk som TRIVS med att vara överviktiga?
Nä, okej, det är inte så lätt att veta kanske. Men det finns folk som trivs med att vara tjockisar, och då har de all rätt i världen att vara det. Oavsett midjemått, oavsett fucking flås eller sockervärde. Och utan att bli påhoppade av folk.
Visste du att den lata tjockisen är en myt?
Inte det heller? Tråkigt, men nu vet du. Vissa tjocka personer är lata, precis som att vissa smala personer är det. Övervikt kan bero på en mängd anledningar. Att den överviktiga fortsätter se ut så kan också bero på en mängd anledningar. Sockerberoende, värk i kroppen, matmissbruk, kunskapsbrist (dock mycket ovanligt), ont om tid, dålig ekonomi… Jag tänker inte räkna upp alla. Men släpp myten om den lata tjockisen. Låt den somna in bland andra gamla sägner och sagor (som den myten om att tiggeriet är organiserat, eller den om att kvinnor är mjuka varelser som gillar att sy och stirra ut genom köksfönstret medan de muntert diskar och lagar mat hela dagarna).

Som om det inte vore nog såg jag kort därefter den här bilden:

Är det här kul? Att det förutsätts att man skrattar åt en tjock tjej som ”försöker” träna, är det det som är kul? Att hon tar sin träning på allvar? Hur har man tänkt när man ens har skapat den här bilden? ”Ja vad bra att du sitter i din soffa framför din dator och är lat, själv är jag skittjock men rör åtminstone på mig.” Är det roligt med en bild på en fet tjej i rosa kläder som ligger i en vinkel så att hennes valkar syns extra mycket? Nej, det är inte roligt.

Sluta håna tjocka personer och säg ifrån om någon gör det. Och hör sen!

PS: Fina detaljer från hemmet blir i morgon istället. Då blir det också BOKLÖRDAG här i bloggen!

  1. Den sista bilden tolkar jag mer som kaxighet och power. Att ”kolla mig jag är ”duktig” och tränar”. Jag blir glad när jag ser personer träna, kanske lite extra glad om de är överviktiga för jag vet själv hur bra jag mår av att träna. Jag är själv instruktör och blir extra glad när nya personer kommer på mina pass som är otränade och valt att satsa sin tid på sig själva. Iaf att de försöker göra bra saker för sig själva. Jag klandrar inte heller ngn som är överviktig då jag vet det kan bero på många saker. Dock behöver man, om man vill ändra sin livsstil, hitta det mentala bakom. För mig var det viljan och beslutsamheten som krävdes för att jag skulle ändra mig och göra sundare val. Nu när jag gjort det är jag så tacksam mot mig själv. Sammanfattningsvis så vill jag säga att jag blir glad när jag ser kaxiga tjejer som denna på bilden som tränar och skiter i att folk tittar på henne! För jag vet att folk, både normalviktiga och överviktiga, kan känna sig obekväma på gymmet.

    1. Jag förstår verkligen vad du menar, men samtidigt tycker jag att bilden i kombination med texten signalerar att här är någon man ska skratta åt. Det är fint att du tänker så som instruktör, dock, läskigt om folk som jobbar med att hjälpa folk ser ner på överviktiga.

  2. Du är en klok och intelligent tjej och du kan uttrycka dina tankar på ett utmärkt sätt dessutom, tack för din alltid läsvärda och sunda blogg, den enda av alla bloggare här på Amelia som jag läser med verklig behållning. Dina ord är genomtänkta och betyder verkligen någonting!! Älskar din ” vanlighet” om du förstår vad jag menar – du är tjejen som man kan relatera till och känna igen sig i. Dessutom är du vacker oxå!! :-) You go girl…!! <3<3<3

    1. Åh Emma, tusen tack för din fina kommentar, jag blir jätteglad! <3 ja jag är nog ganska vanlig på det sättet. :) TACK!!

  3. Bra skrivet Jessica, jag har varit smal och är en kraftig kvinna numera och jag vet hur det känns att samhället inte behandlar än med respekt. Samtidigt vill jag poängtera att jag inte pga. min övervikt vara till last för samhället. Kram på dig

Comments are closed.

LOADING..