Marockansk kikärtssoppa

Igår åt jag och Jens marockansk kikärtssoppa till lunch. Det kanske låter konstigt med soppa mitt i sommaren, men smarrigt blev det. Den är lätt som en plätt att tillaga och passar bra om man vill äta något bra men inte har mycket tid.

En förpackning med Keldas mild tomatsoppa
En gul lök
En halv burk med (tillagade) kikärter
Spiskummin
Paprika-krydda

Hacka löken i små bitar och bryn den i kastrullen med lite olja. Krydda med spiskummin och paprika-krydda, efter smak och behag.  När löken har fått lite färg häller du i hela den milda tomatsoppan. Häll upp en halv burk med kikärtor i durkslag och skölj noga. Häll i den i soppan. Låt stå och puttra i 5-10 minuter. Mixa noga med en stavmixer. Klart!

Vilka är era favoritsoppor?

 1. C skriver:

  Låter gott, det ska jag prova fast med färska tomater och en skvätt vanlig grädde istället då Keldas soppa innehåller både socker och glukossirap (och grädde).

  Jag gör ofta lax- och potatissoppa, blomkålssoppa och nu senast sötpotatissoppa. En annan favorit när det är säsong är pumpasoppa. Tycker att soppa eller omelett är toppen till kvällsmat.

  1. Oj, jag måste bli bättre på att läsa innehållsförteckningar obviously, ska undvika keldas soppor i fortsättningen. Tack för att du sa till. Men hur menar du med färska tomater? pumpasoppa är gott, det har jag glömt bort. Ska prova det i höst!

   1. C skriver:

    Självklart är det en helt ok nödlösning, men bättre att göra från grunden. Jag tänkte använda mig av ett basrecept på tomatsoppa jag har, as follow: 2 kg mogna tomater, 1 stor gul lök, 2 vitlöksklyftor, olivolja att fräsa löken i, 3 dl ggrönsaksbuljong, salt, peppar och parmesanost (fast inte ost i om man gör din soppa), 1 dl finhackad basilika (jag har använt torkad och det går oxå bra). Sen är det enkelt. Smält löken i oljan. Tillsätt de delade tomaterna. Låt koka ihop till dess att tomaterna är mjuka. Mixa med de finhackade kryddorna (jag använder mixerstav direkt i kastrullen). Späd med buljongen till du får bra konsistens. Om du äter den enbart som tomatsoppa kan du toppa med parmesan, flingsalt och svartpeppar. Man kan göra soppan tjockare genom att blanda ner en halv deciliter bröd när man mixar men jag brukar hoppa det. Lycka till!

Comments are closed.

LOADING..