Veckans vägning: Plus-minus noll

Idag får morgonens gröt med mjölk, bär och kanel illustrera veckans vägning. Jag trodde faktiskt att jag skulle ha gått upp i vikt den här veckan, eftersom jag har varit (och är) sjuk och inte kunnat röra mig alls, samt att jag har ätit för mycket frön/nötter i fil. Men tydligen har jag lyckats hålla en bra kalorinivå ändå, för vågen visade på 94.4 kilo idag, precis som förra fredagen. Det får jag ändå känna mig nöjd med, med tanke på omständigheterna.

Ännu en sjukdag väntar. Jag läser och läser, tur att jag har en så bra bok på gång! Till lunch tänkte jag knåpa ihop köttfärsbiffar (knep för att få dem goda? mina brukar bli sådär) med kanske potatis eller råraka, och till middag har jag inte bestämt ännu. Hur farligt är det förresten att äta sprödbakad torskfilé? Jag vet att ströbrödet inte är någon höjdare, men är dålig på att få i mig fisk annars och lax är en av få produkter som jag verkligen inte tycker om. Kan man äta sprödbakad torskfilé med potatis någon gång varannan vecka? Så härligt att ha en hel expertkår med hjälpsamma människor att fråga när man själv är lite förvirrad, haha!

 1. Angående sprödbakad torskfilé; jag tänker såhär: Den innehåller lite ströbröd vilket är snabba kolhydrater och lite mer fett eftersom ströbrödet suger upp fett när du steker. Men torsk är magert och nyttigt och genom att kompensera med kolhydrat- och fettsnåla tillbehör får du en balanserad måltid ändå. För att hålla koll på paneringen, gör egen panerad fisk helst (lätt – fiskbitar doppas i vispat ägg och sen ströbröd, man kan också dubbelpanera och först doppa i vetemjöl, sen ägg, sen ströbröd, glöm inte salt och peppar). Sen äter du t.ex. vitkålssallad med citron och olja till, tomatsallad, kikärtssallad, om du vill kanske lite råris också, men mindre än vanligt.

 2. Jag brukar göra torsk i ugnen. Lägg den frysta torsken i ugnsfat, strö över salt och peppar (eller vilken krydda du vill). Strö över ströbröd så det täcker. Lägg några klickar smör i formen och sedan in i ugnen tills fisken är klar. Brukar gå rätt fort. Ös den gärna några gånger. Man kan mot slutet ha i matlagningsgräddeoch örter, men jag brukar ha smaksatt creme fraiche till istället. Servera med potatis och ärtor, så har du en god smidig nyttig måltid :)

 3. Monica skriver:

  Jag äter gärna fisk och här får du ett par recept att testa:
  Färgglad Chilitorsk (4 port)
  600 g torsk/ sej/ hoki
  1 dl klippt persilja
  1 tsk salt
  1 finhackad vitlöksklyfta
  saft från ½ citron
  1 msk honung
  1 tsk sambal oelek
  1½ dl grädde
  1 stor röd hackad paprika
  225* ugn. Skär fisken i bitar och lägg i ugnsform. Strö över persiljan. Blanda övriga ingredienser och häll över fisken. Lägg sist över paprikabitarna. Grädda i ugn ca 20 min. om du skär små bitar av fisken går det fortare men den kan bli torr då- du ser när fisken är klar när den är är vit, fast och lite glansig. Gott med kokt matvete blandat med klippt dill och sockerärtor. Och kanske en morot att tugga på :- )

  1. Monica skriver:

   … och här kommer ett till
   Asiatisk fiskgryta (4 port)
   600 g torsk
   1 msk olja
   1 msk kinesisk soya
   1 tsk malen ingefära
   1 tsk farinsocker
   1 pressad vitlöksklyfta
   Sätt ugnen på 225*. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat. Blanda ihop övriga ingredienser och häll över fisken. Låt stå i mitten av ugnen ca 20 min. Till det: mer av wokade grönsaker och mindre av ris.

 4. Jess E skriver:

  Jag brukar ha 500g köttfärs, en påse dipmix (finns massa goda smaker att välja på), ett ägg, salt & peppar i mina köttfärsbiffar, blir mums!

  Ett annat tips är köttfärslimpa (eller biffar),
  500 g köttfärs
  1 dl gräddfil/créme fraiche
  1påse löksoppa från Blå Band
  175c, 45 min

  1. Men åh, så bra tips. Tack så mycket, ska prova snarast :)

 5. jag skriver:

  hej! det blir kul att följa din viktnedgång…vi är ungefär lika många kg. jag har också en blogg så alla är välkommna att läsa! http://www.ganerivikt33.blogspot.com

Comments are closed.

LOADING..