Din drömkropp är en skitkropp

Denna teckning, ritad av mig, får illustrera det här inlägget.

Jag tror aldrig att jag har träffat någon människa som säger att hen blir inspirerad och upplyft av att tänka på sin drömkropp. Jag vet inte vad folk föreställer sig.Kanske lår utan gropar, kanske en platt mage med slät hy, kanske en ”harmonisk” balans i kroppens synliga symmetri. Det som media prånglar ut som det åtråvärda. Det som vi sedan barnsben fått lära oss är attraktivt.

En tjockis kan också vara attraktiv för många, men det var det aldrig någon som sa till mig när jag var liten. En tjock kropp kan härbärgera en stark, självständig kvinna som kanske har annat att tänka på än sin kropp. Ändå är det många av oss som får upp en väldigt tydlig och klar bild av hur ”drömkroppen” ser ut.

De personer jag har känt som haft en perfekt kropp i samhällets ögon, har varit ätstörda och haft ett osunt förhållande till mat. De har ömsom trånat, ömsom härdat ut, inför den mat de egentligen skulle vilja äta. De har inte varit lugna, lyckliga, harmoniska människor. Möjligen finns inga harmoniska människor, fullt ut. Det kanske är en mänsklig faktor att våndas och längta. Men jag vill ändå bestämt hävda att din drömkropp är en skitkropp!

Den ger dig komplex och får dig att hela tiden vara medveten om vad du stoppar i munnen. Den gör att du aldrig känner dig nöjd, att du alltid jämför dig med något annat. Den tar fokus från det du kanske hellre skulle syssla med, vad det än må vara. Den gör dig nästintill apatisk framför spegeln, ungefär som tjejen på teckningen här ovan. Den gör att du omedelbart efter avklarad promenad tänker att du nog kan gå lite snabbare i morgon. Lite mer, lite oftare, lite nyttigare mat på middagsbordet.

Själv har jag inte en tanke på att nå någon drömkropp. Min mage kommer alltid vara platt. Även när jag sist vägde 35 kilo mindre än jag gör nu, så var min mage lite rund. Mina proportioner kommer aldrig vara som i tidningarna men vet ni vad! Jag har faktiskt släppt den tanken. För vad skulle hända om man nu en dag uppnådde den där drömkroppen? Skulle man nöjt sätta sig ner och klappa sig själv på axeln, med ett ÄNTLIGEN i tankarna? Nej. Man skulle naturligtvis hitta fel ändå. Är inte det där en rynka jag ser i min panna? Är inte mina läppar väldigt platta? Kan inte min mage bli en aning plattare ändå?

Så jag tycker vi kollektivt beslutar oss för att vinka adjö till den där skitdrömkroppen och i stället fokuserar på att uppnå andra parametrar: att vara pigga, friska, starka (lagom starka) och göra det som får oss att må bra.

Vad tror ni om det? Dela gärna inlägget om ni håller med (och glöm inte att jag publicerar en teckning om dagen på min gillasida, ofta på detta eller angränsande teman)!

  1. Jag är en ätstörd kvinna,jag har lärt mig vare sigdet är 53 kg eller 129 kg jag väger,så handlar det om hur JAG trivs i min själv , min själ mitt jag,som avgör om jag mår bra och trivs i min kropp,alltså tror jag att drömkroppen är ett mål som inte går att nå via exv nedgång/ uppgång. Min drömkropp är nu mer nåt så fluffigt som hälsa välmående och tränad,

  2. Agneta skriver:

    Jag har inte viktproblem, men andra issues.Gott Nytt år!

  3. Hej! Min drömkropp är en skitkropp mest för att den gör mig utseendefixerad, men den är inte en skitkropp på samma sätt som för dig. Jag lider av att jag bryr mig för mycket om daller och rynkor (jag är äldre än dig), och jag kan vara rätt viktfixerad. Däremot hindrar den inte mig särskilt från att äta mat som jag gillar och mår bra av. Jag äter det mesta, men gillar nyttig mat (grönsaker) även om jag gärna äter godis och sånt ibland. Det jag vill säga är att jag håller helt med dig om att utseendeidealen är skit, men det är olika konsekvenser för olika personer. För de som inte kämpar med jobbiga ätstörningar och/eller övervikt har kanske inte samma problem med ätandet, utan där är det kanske andra saker som ställer till det mer. Dock får jag väl erkänna att jag när jag var yngre var väldigt viktfixerad och även matfixerad, trots normalvikt. Det blir bättre med åldern :-).

Comments are closed.

LOADING..