44-46 – ”större storlekar”?

Igår var jag tvungen att akut springa runt i city och leta efter en vinterjacka. Min jackas dragkedja har gått sönder och dessutom är den trasig i rumpan (!) nu så att kall luft sveper in. Det är ingen angelägen upplevelse i svensk februari, kan vi nöja oss med att säga. Jag var på sportaffärer, på Åhléns och lite överallt. Självklart är det vid det här laget väldigt urplockat bland vinterjackor och de få jag hittade som jag kunde tänka mig att ha var för små, oftast, och fanns inte i min storlek. Äventyret slutade med att jag faktiskt inte hittade någon ny vinterjacka men i eftermiddag ska jag gå till en butik och kolla på Fjällrävens vinterjackor (ej de där stora färgglada förstås, inte riktigt min stil) och hittar förhoppningsvis någon.

Men när jag var inne på H&M så frågade jag expediten om de hade några vinterjackor kvar. Hon såg helt skeptisk ut och bara: ”Hm, vilken storlek gäller det?” Jag bara: ”Ja, jag vet inte, det beror på hur storlekarna är gjorda men typ 44-46 i alla fall.” Hon bara: ”Oj då, ja de större storlekarna har inte vi, men prova butiken mittemot Åhléns”.

Det var ju kul att få ett sådant bemötande liksom – eller inte. Och dessutom kan väl ändå 44-46 inte betraktas som större storlekar? Den storleken brukar väl ändå ingå i spannet för vad de flesta butiker erbjuder? För övrigt gick jag sedan till nämnda andra butik, och de bara: ”Oj då, nej det har vi nog inga tyvärr”. Som att det var helt ovanligt med storlek 44-46? Är det så att en kollektiv, tyst armé av tjockisar bara har slutat gå till klädkedjorna, vetande att de inte har något att erbjuda till runda kroppar? Jag är så tacksam att jag kommer i Indiskas XL. Det gör att jag alltid kan ha en fin garderob som jag trivs med, trots att jag inte är smal som en sticka.

Jag tycker det är fel att betrakta 44-46 som ”större storlekar”, som om det vore något helt abnormt att bära de storlekarna. Det är verkligen normativt att som butikspersonal agera på det sättet. Bättre då med ett fullkomligt neutralt bemötande. ”Nej, tyvärr så är våra vinterjackor slut redan!” För det fanns nämligen knappt några vinterjackor alls, och vad är då vitsen att spela chockad över att jag inte har storlek 38?

Detta var en otrevlig upplevelse. På övriga butiker fanns alla vinterjackor bara i max storlek 42. Det kan ha berott på att resten var slut (och i så fall innebär ju det att det inte alls är så ovanligt med ”större” storlekar…) eller att de bara tillverkades i max storlek L/42.

Bättre lycka (och förhoppningsvis ett bättre bemötande) i eftermiddag. Annars får jag snart börja kalla mig Drottning Rimfrost, för i morse var min mage inte direkt varm och go när jag kom till jobbet!

 1. Min dotter behövde en tröja i en specifik färg till en teaterföreställning. Eftersom den var omöjlig att hitta på barnavdelningen (färgen) fick jag helt desperat gå över till vuxen och tänkte att jag skulle behöva sy om den. Men XS satt utmärkt (förutom i ärmlängd). Min dotter är 8 år och väger 18 kg. Så att XS-L räknas som ”normalt” och allt över det som ”större” (underförstått onormalt stora) kläder sätts det i perspektiv av att min lilla smalis kan ha XS. Det borde inte ses som det normala. Och kommentarer som nedan (ovan?) där frågan ställs varför de inte skulle ses som ”större” storlekar gör mig galen. Ja, de är större än minst, de är större än idealet, men det är oftast inte större än verkligheten. Och nej, det betyder inte att vi har en fettepidemi.

 2. Men det är väl klart att storlek 44-46 är ”större storlekar”. Vad skulle det annars vara?

  Tråkigt att du upplevde dig få dåligt bemötande på affären, sånt är alltid ledsamt! Nu vet ju ingen annan än du och hon hur hennes ton och uppträdande var, men på det du beskriver tycker jag inte det lät konstigt. Vissa butiker har väl bara upp till storlek 42/XL och framförallt kan jag tänka mig att inte alla typ hundra HM-butiker i Sthlm håller samma sortiment och samma storleksutbud. Då är det väl bra att hon säger att de inte håller de storlekarna utan istället tipsar dig om en annan affär.

  1. Tycker du att 42=XL? Och jo det är otrevligt när man får ett sådant bemötande jag gissar att du inte har bemötts med ett sådant mottagande, personalens personliga åsikter om vad de tycker är normalt tycker jag de borde vara proffsiga nog att inte visa.

   1. Klädtillverkare sätter ju sina storlekar på väldigt olika, så det beror väl på var man kollar. Men att 36=S, 38=M, 40=L och 42=XL har jag iallafall sett flera gånger. Är det konstigt att jag sätter likhetstecken mellan 42 och XL därför, tycker du?
    Jag har inte sagt något alls om att det inte skulle vara otrevligt att få ett dåligt bemötande! Du får nog läsa vad jag skrev igen. Självklart ska personalens personliga åsikter om någon inte spegla sig i deras bemötande, det har jag inte heller skrivit något som helst om. Vad av det jag skrev tolkar du så?

    1. Om nu 42 skulle vara XL undrar jag hur du tror människor egentligen ser ut? Vanliga människor alltså, utan hälsoproblem men ej heller figur som provdocka.

     1. Som sagt – detta är alltså hur flera klädtillverkare märker sina kläder. Jag lägger ingen värdering i detta. Det är inte mitt påhitt. Precis som Jessica skriver i inlägget så har också olika klädkedjor väldigt olika storlekar även om de är märkta på samma sätt, så storlek 42 kan lika väl vara XL som storlek 46 kan vara det. Tilläggas kan också att våra storlekar har förändrats mycket och blivit större på ett par generationer, vilket man märker om man letar vintagekläder.

      Tack, i övrigt tycker jag att jag har en god verklighetsuppfattning kring hur människor ser ut. I min familj och vänkrets finns många olika storlekar, från 32-34 upp till omkring 44. Jag tycker att vi alla är att betrakta som ”vanliga människor”. Hur ser ”vanliga människor” ut enligt din uppfattning?

 3. Och då är det alltså en säljare/serviceperson (som annars ska vara så lismande och tillmötesgående) som reagerar så… :-( Rent statistik måste ju målgruppen finnas…? (Men med sådant bemötande förstår jag om handeln letar sig ut på nätet!)

 4. H&M har upp till storlek 52. Kolla på nätet eller i Butik plus zize. Det gäller även Lindex så det finns aldrig haft problem med det. Dock är utbudet mindre att välja mellan.

 5. Jag tror tyvärr många butiker numera kör till stl 42 bara, ibland tycker jag det är svårt att hitta ens det (har ibland varit med om att de säger att någon viss modell bara görs till stl 40). Och det är ju likadant med jeans numera. Tycker det är ofta när man läser tex femina att det står att modellen görs i tumstl 26-30 endast. Med det sagt finns det ju många andra butiker som faktiskt gör snygga kläder i större stl och till bra pris, bla italienska Oltre som jag upptäckt nu efter min andra graviditet. Innan dess kom jag som sagt oftast i stl 40/42 (och det skiljer ju mkt på olika märken). Hoppas du hittar en snygg jacka fort!!

 6. Håller med till fullo! Det är som att butikspersonalen knappt kan tro sina ögon ”va står det en livs levande storlek 46 framför mig, ring polisen!” Har själv varit i samma situation som du, både med vinterjackor och andra plagg. Sen när blev storlek 36 eller XS det normala? Borde inte iaf medium vara det normala, mitten-storleken som allt utgår ifrån? Lycka till och hoppas du hittar en jacka, aldrig roligt att frysa!

Comments are closed.

LOADING..