Kvinnor ska äta pyttesmå semlor, ha pyttesmå händer och trippa runt i pyttesmå obekväma skor

Hej lilla kvinna!

Vad kul att du är så pytteliten. Dina händer är som små sköra blommor som bara klarar av det absolut nödvändiga inom hushållsarbete och absolut inga tunga sysslor som att hugga ved eller sköta hushållets ekonomi. Din magsäck motsvarar en ärtas storlek och rymmer precis en liten sallad som du sitter och petar klädsamt i på dina middagsdejter. När du sover så sover du på en extra liten kudde anpassad för ditt lilla nätta huvud och en filt så liten att din kattunge inte ryms under den.

Eller?

Idag läste jag, och många med mig, artikeln om ”tjejsemlan”. En semla som sålts på ett bageri i Skåne och som är särskilt anpassad till kvinnor – genom att då vara mindre än en vanlig semla. Mindre fett, mindre socker, mer BEACH 2015, kanske bageriet tänkte? Oavsett hur de tänkte så är det här inte okej. Det är, som anges i artikeln, verkligen ett sätt att spä på ätstörnings- och vikthetstendenserna i samhället. När jag läste om tjejsemlan kom jag osökt att tänka på andra kvinnoförnedrande och begravda tendenser. Minns ni tiden då tjejer fick betala mindre inträde än killar på krogen? För att de var där i egenskap av objekt och killarna betalade inträde för att få titta på dem, eller? Jag har ingen aning om hur man tänkte med den regeln men den blev lyckligtvis olaglig så småningom. Jag tycker mig också minnas att jag läst om en tjejpizza, som alltså var mindre än en vanlig pizza. Typ som en barnpizza. Skillnaden där är ju att ett barn, av naturliga skäl, är väldigt mycket mindre än en fullvuxen kvinna. På den tiden jag åt pizza hävde jag i mig en hel utan problem och hade dessutom rum för pizzasallad, läsk och efterrätt. Inte för att det är något att eftersträva men en kultur som uppmanar kvinnor att vara pyttesmå skogsrå-aktiga varelser känns så sjukt förlegat och destruktivt.

Jag kommer också att tänka på Nanna Johanssons underbara blogginlägg om tjejpennan, ni bara måste läsa!

I morgon ska jag blogga om detta med att vara tjock i ett perfektionssamhälle – igen, I know, men vinklarna tar ju aldrig slut! – samt tipsa om tio av mina favoritböcker.

PS: Visst gillar ni väl min sida på Facebook? Där publicerar jag en satirisk teckning om dagen. Och här finns min roman på rea!

 1. Jag håller helt med dig om din poäng, Jessica. Och det handlar om att se en struktur, inte om hur varje enskild individ känner för en liten semla. Självklart är det bra att erbjuda olika storlekar, men gör inte det till ett statement om att det är tjejer som ”ska” (missförstå mig rätt, jag vet att ingen är tvingad, men det ger en signal) välja den lilla. Och du gör dig inte till ett offer. Du uttrycker en åsikt på ett sakligt och informerat sätt.

 2. Tycker det är toppen att det kommit minisemlor och på bageriet där jag handlar är de en hit bland båda könen. Bageriet i fråga borde döpt dem till ‘mini’ visst, men själva konceptet är toppen! Likaså tycker jag det vore perfekt med lite mindre pizzor, för även om jag också har en tendens att äta hela för den är framför mig så är jag alltid bra mätt efter 3/4… Men visst, de behöver ju inte kalla den tjejpizza. Tror det vore bra om mindre storlekar på mat infördes på mycket. Förr kunde man ju köpa en mini chipspåse tex men numera känns det som det måste vara jumbopack. Klart man lätt överkonsumerar då…

  Inträdena ansågs för övrigt diskriminera männen och inte kvinnorna, därför skrotades det (tillsammans med åldersgränser såsom 23 för tjejer 25 för killar, och 18/20 etc).

 3. Jag håller absolut med om att ordet tjejsemla är oerhört dumt! Men jag tycker det är en väldigt bra ide att också erbjuda små semlor och pizzor. Faktum är dock att kvinnor generellt sett är mindre än män och därför inte kan äta lika många kalorier som en man för att hålla en hälsosam vikt.
  Billigare inträde på krogen för kvinnor var ju mer diskriminerande för män tycker jag. Jag tror inte det handlade om att de inte trodde att tjejer hade pengar, utan att det ville se till att det var mer tjejer på deras klubb än män. Ibland tror jag det är nyttigt att försöka se saker och ting ur olika perspektiv. Att ofta se sig som ett offer och att samhället är emot en tror jag inte alltid är en hjälpsam inställning.

 4. Jag tycker att det är vettigt att servera både mindre pizzor och mindre semlor så att var och en kan välja själv. Dock tycker jag att namnet tjejsemla är lite fånigt….

 5. Ibland blir jag så trött. Varför så överkänsligt och överanalyserande? Jag är en stadig tjej, 74 kg på 169 cm. Vältränad och stark med lite midja men i övrigt inte petit alls. Lätt väljer jag tjejsemlan! Varför köpa en stor och kasta halva? Vilket slöseri! Jag kan lätt äta den stora pga min träning men vill inte då den inte tillför min kropp något gott. Kan äta den lilla sakta och tugga länge vilket ger samma njutning. Måste jag vara ett offer för det? Jag kan väl köpa den rakryggad och tänka att ditt dumma pucko, mig lurar du inte, jag köper av hälso- och miljöskäl. Och sen inte bry mig. Alla har ett val, man kan välja att vara ett offer för stereotypen eller inte. Gör det till ditt eget istället. Jag har L i kläder. Minst. Men vem bryr dig? Jag äter nyttigt, tränar, tar hand om kropp och skäl och då kan jag stå för att va stor men välja en tjejsemla utan att blinka.

  1. Du måste inte vara ett offer men det är ju helt sjukt att döpa en semla till tjejsemlan, för att förutsätta att tjejer vill/behöver äta mindre? Jag är inte någon stereotyp, jag äter ju ingen semla överhuvudtaget i år eftersom jag vill gå ner i vikt just nu. Men jag kan väl ändå kritisera sådana antifeministiska tendenser? Jag förstår inte riktigt din poäng.

   1. Ja suck varför inte bara döpa den till minisemlan och extra tråkigt tycker jag att vdn var tjej… Och glöm nu inte Jessica att vi tjejer gör ju aldrig nr 2 och skulle det eventuellt hända så luktar det hallon ;-)

  2. Visst är det bra att det finns små semlor, pizzor, mackor etc, men det var väl inte riktigt det som var poängen här. Utan att det kallas tjejsemla vilket är generaliserande och bara rakt av dumt. Och det där med att anklaga andra för att göra sig till offer bara för att de lyfter fram saker de vill ändra på är så jäkla slappt. På vilket sätt gör Jessica sig till offer? Hon talar ju bara om att hon tycker att det är dumt och varför. Och dessutom, definitionen av offer är att man drabbats av något. Det är inte något man väljer eller väljer bort.

Comments are closed.

LOADING..