Låt den feta äta hur många bullar hon vill

En fet person skriver att hon har ätit fem bullar på en dag. Direkt får hon kommentarer i stil med: ”Inte konstigt att du är tjock om du äter så mycket.” Hennes respons blir inte att stoppa fingrarna i halsen, lägga sig i fosterställning och hata sig själv eller bara rodna och skämmas och liksom obekvämt dra i sin tröja. Hennes respons blir: Ja, jag är tjock men vad spelar det för roll?

Jag tycker att det här är befriande. Många tycker att de tjocka ska skämmas, bashas och liksom föraktas (även om de aldrig skulle säga det rätt ut). Många resonerar: Det är väl bara att ta sig i kragen. Nu blir det kruxigt, för nu måste vi hålla många tankar i huvudet samtidigt. Är ni med?

1. Det finns ett klassperspektiv i det här. Att se ner på den fattiga och förakta hennes livsval. Lyssna gärna på ett ganska nytt avsnitt av podcasten Glädjeflickorna (där bl.a Lady Dahmer är med) för kloka tankar kring detta. Och sluta säga åt den fattiga hur hon bör bete sig.

2. Jag kan kritisera en struktur och ändå själv vilja förändra mitt liv. Och det gör jag också: Jag kritiserar strukturen där feta förtrycks, hånas och får agera skräckexempel. Där den normativa kroppen är det enda vi möts av i media osv. Om inte i nedlåtande sammanhang som gå-ner-i-vikt-program (bara namnen på dessa program, hallå!). Samtidigt vill jag själv gå ner i vikt eftersom jag har märkt många negativa bieffekter av min övervikt. Det innebär dock inte att jag tycker det är okej med den samhälleliga struktur som råder: Där fet är ful och mardrömsscenariot och smal är snygg och det man bör eftersträva. Det finns, som jag har skrivit tidigare, inget positivt med att se ner på feta personer pga deras fetma. Skam är inte en känsla som får folk att känna: YES! Fan vad jag mår bra nu och vill ta tag i gigantiska livsstilsförändringar.

3. En fet person som äter fem bullar per dag har ALL rätt att göra det. Hon ska inte behöva höra att hon borde äta mindre, hon ska inte behöva få menande blickar från kollegor och vänner. Hon ska inte behöva höra att hennes midjemått kostar staten pengar. Hon ska få äta sina bullar så mycket hon känner för det. Vill hon en dag gå ner i vikt så önskar jag henne (vem hon än är) lycka till. Vill hon fortsätta vara tjock så är det hennes rättighet. Ingen idiotisk hälsohetsare ska få ta hennes matglädje ifrån henne.

4. Gå in på valfri kvällstidnings förstasida, valfri dag i veckan, och jag kan nästan garantera dig att du kommer att mötas av någon form av fatshaming. Detta är inget vi bara ska behöva acceptera som om det vore normalt. Detta ska vi BEKÄMPA! Jag ska skriva mer om just den här tendensen i ett separat blogginlägg snart.

Jag har gått runt i mitt lilla liv och lidit över att vara tjock. I alla år. Jag har sett bilder på mig själv från när jag var 13 år och supersmal, bara med lite stor mage (jag har äppelkropp, med stor mage i förhållande till resten, so sue me). Jag är inte tjock på de där bilderna. Men jag kände mig så fruktansvärt fet. Redan då. Och det är sorgligt. Och jag vill inte att små trettonåringar ska behöva känna sig tjocka eller må dåligt över att de är tjocka om de råkar gilla mat. Det här skulle jag kunna skriva spaltmil om.

PS: Och snälla, snälla, kan vi inte bara en gång för alla konstatera att Lena Dunham inte är ens i närheten av tjock? Hon är en helt normalviktig kvinna. Folk går tydligen runt och betraktar henne som tjock och då känner jag bara att skönhetsidealen är så vansinniga att jag inte vet varken ut eller in.

PS2. Ursäkta något ostrukturerat inlägg, jag tror andemeningen framgår.

 1. Fem bullat tycker väl jag är lite onödigt , speciellt hälsomässig . Man får absolut vara hur tjock man vill, men ibland kan man också behövs avstå vissa saker, att bara vräka isig och inte tänka överhuvudtaget på andrahur. Min rygg tex i sjukvården. Ibland är det väldigt tung att sköta extremt överviktiga . Sedan får vi häller inte säga vissa saker, det ska tystas ner. Tex klart du ska ha kite chocklad, du är så small och behöver lite fett.detta är ok, men vänder vi på steken. Du som är så tjock, ta två chocklad du ser ut att behöva det. Eller påpeka . Oj var du har gått ner i vikt. Kanske inte alla ok för vissa att höra, men acceptabelt att säga. Men igen vänder vi på det. Oj vad du gått upp i väg.det är inte ok. Så sluta tramsa vräker någon i sig 5 bullar så ska man inte skämmas, men om folk reagerar då blir det ett jävla liv. En smal som vräker i sig 5 bullat= oj vad du kan äta dom är så smal= ok!!!!!!

 2. Nej, usch vilka kommentarer jag läser här! Jag håller helt med dig, Jessica. Det spelar ingen roll hur du ser ut eller hur du lever ditt liv, rätt till lika vård ska gälla. Att skambelägga och dela in befolkningen i två läger (de som ”sköter” sig och ”förtjänar” vård och de som enligt någon annans uppfattning inte gör det) är fruktansvärt!
  Jag har själv varit underviktig större delen av mitt liv och jag är så urbota less på att människor betraktas som ohälsosamma och oansvariga så fort de inte ser ut som idealbilden.
  Bäst att jag slutar här innan jag eldar upp mig alldeles. :) Vad jag helt enkelt vill ha sagt är vem du än är, hur du än ser ut, stå på dig och tillåt dig själv att leva det liv du vill ha.

 3. Självklart får man göra som man vill och se ut hur man vill, men samtidigt så måste man ta ansvar för det oxå. Min bror fick diabetes pga sin övervikt, jag fick högt blodtryck. Kan/ ska sjukvården kräva att vi tar ansvar för vår egna hälsa där ? Väljer man att inte göra något åt sin situation kanske sjukvården ska neka viss hjälp?

  1. Och alkoholister som får problem med lever i form av cancer och andra självförvållande sjukdomar, de ska vi också neka hjälp? Barn som föds med olika skador pga vårdslöda föräldrar, de ska vi också neka hjälp? Folk som går ut i kyla/regn med alldeles för tunna kläder och får lunginflammation, de ska vi också neka hjälp? Listan kan göras lång. Har du funderat över varför din bror var så överviktig att han tillslut fick diabetes? Blir man överviktig enbart för att man älskar att moffa i sig chips och godis och bara ligger på soffan och latar sig hela dagarna eller kan det möjligtvis finnas andra aspekter?

   1. Förstår jag dig rätt om du tycker att ingen ska ta ansvar för sitt egna liv??? Både jag, min man och även min bror måste ha missat det….. Jag blev sjuk pga min övervikt för ett år sen och gick ner för att bli frisk. För jag tolkar det att ingen som missköter sin hälsa klarar av att göra en förändring… Bullshit säger jag. Sen att det är svårt, men det går… Brorsan åt sig till det och gick ner 30 kg på egen hand :-)

  2. Jag tycker detta är ett helt galet resonemang, som att man ska neka rökare hjälp för att de röker? Det är ju helt absurt, sjukvården måste ju vara en demokratisk rättighet oavsett vem du är eller hur du lever ditt liv. Det är ju allmänt känt också att hälsa till stor del (men inte helt och hållet så klart) är en klassfråga. Jag orkar inte ens förklara klart den tanken men jag tror du ser var vi landar och att det inte är okej. Jag tycker det är helt sjukt att sjukvården skulle neka hjälp, oavsett vad. Ska en sprutnarkoman få mindre sjukvård för att hen har en missbruksproblematik?

   1. Med de här kommentarerna förstår jag att folk uppfattar feta som korkade. Ursäkta de hårda orden, men ni påstår att är man överviktig så har man noll förmåga att förändra sin situation. Skrev aldrig ALL vård utan VISS. Man kanske ska gå på problemet istället för symptomen enbart. Men som vi pratar om på mitt jobb. Bara den som tar ansvar kan förändra.

    1. Självklart har man förmåga att förändra sin situation och det är precis vad jag håller på med just nu! Det vi menar är ju att man inte kan belasta eller döma en individ pga problematik som kan ha hundra olika orsaker? och jag visste inte att man betraktade feta personer som korkade?

     1. Det är precis det jag ville komma fram till. Vi som är överviktiga måste ta ett eget ansvar över vår hälsa. Säger inte att det är lätt, men vi kan inte lägga över det på någon annan. Gick själv ner 30 kg under förra året och det berodde på en tuff läkare, en som ställde krav på mig. Kommer vara evigt tacksam för det. Vi kanske ska fokusera på att lösa problemet istället för symptomen. Ska man få en gastrik bypass måste man gå ner lite på egen hand först. Dom ställer alltså krav för att få behandlingen vilket jag tycker är riktigt. Så många kommentarer och blickar jag fick som överviktig och så många inlägg man kunde läsa av fitnessmänniskor som ansåg man var rätt korkad för att man inte gjorde något åt det och lät det gå så långt. Jag var ändå inte jättestor och gick aldrig över 100 kg…
      Vi har alla ett egetansvar då det gäller vår hälsa och vi kan aldrig kräva att någon annan tar det åt oss. Vi kan behöva hjälp och en stor spark där bak för att komma igång, men det är fortfarande vi som måste ta det ansvaret.

 4. Jag är också generellt FÖR att man ska få se ut och väga precis hur man vill… Det som dock blir problematiskt för mig är att jag arbetar i slutenvården, på en vårdavdelning, och för mig blir det tyngre att vårda någon som är tung… Hamnar man i det läget att man av olika anledningar tex behöver hjälp att komma i och ur sängen (ex efter en operation) eller att vända sig i sängen, så kräver det mycket mer av mig som vårdpersonal…. Jag ORKAR och SKA INTE hjälpa någon som väger 110 kg själv, för det pallar inte någons rygg för. Då krävs det helt plötsligt TVÅ personal för att klara något som EN person klarar annars. Och här kan jag faktiskt bli lite förbannad….för då tas tiden från någon annan patient. Och här börjar vården bli belastad både av tid och personalkostnad… Och utvecklingen går ju inte mot att den stora massan minskar i vikt direkt… Är det så vi ska använda våra skattepengar? Jag menar nu alltså inte att skuldbelägga alla som råkar väga lite mer än BMI-skalan önskar, jag vill dock belysa att det finns fler aspekter än bara de rent själsliga eller utseendemässiga. Och de flesta behöver ju inte hamna i denna situationen…. Men för oss som jobbar i det är det verklighet dagligen…. Har du några tankar om detta Jessica? Finns det något egenansvar i detta? (Och ja, jag är mycket väl medveten om att det finns många andra ”grupper” som belastar vården på sina sätt, men i nuläget är jag nyfiken på Jessicas tankar kring just detta).

  1. Min kommentar till Magdalena passar rätt bra in här med… Förutom ett tillägg. Fy fan för att möta dig i vården och bli dömd på det sättet som du går runt och dömer dina patienter. Verkligen – fy fan. Det måste ta så mycket energi varje dag att gå runt att döma andra människor som du inte vet något om. Jag förstår att det gör det för jag sitter här och dömer dig nu. Inte för att du ser ut på ett eller annat sätt eller för de livsval du har gjort, utan enbart för din unkna människosyn. Usch.

   1. +1 Sara!

    Som undersköterska har jag fått ryggen sabbad efter att ha i stress och panik hjälpt folk, tjocka, smala, med skadade kroppsdelar, utan skadade kroppsdelar.
    Problemet i vården är INTE vad för liv patieinterna har levt, men att vi är sorgligt underbemannade. Grundregeln ska inte vara ensamarbete i vården i det hela taget, men det är det hela tiden. Därav ryggproblem. Därav tunga lyft i onödan. Mitt jobb som vårdpersonal är INTE att döma andras liv, men att i stunden göra det så bra som möjligt för hen.

  2. Men sanningen är att de som bryter benet på skidsemestern, har oskyddat
   sex och måste göra abort eller hamnar i slagsmål på fyllan och skadar
   sig också tar resurser från vården. Blir du förbannad för att de personerna varit så oansvariga och måste få vård? Ska skattepengarna få gå till dem? Eller ska bara vissa typer av skador/sjukdomar anses vara värdiga vård som patienten inte kan anses ha orsakat själv?

   Jag förstår inte hur man i ett yrke som går ut på att vårda andra människor blir arg på personer som behöver vård. Att resurserna är knappa inom vården är väl inte patientens fel? Jag tycker inte att man kan skuldbelägga individer för att de ”belastar” vården, alla har efter behov lika rätt till vård.

   1. Exakt, Nea, jag håller verkligen med dig. Det är i så fall ett strukturellt problem i vården, snarare än ett problem som ska ligga hos den enskilda individen (särskilt inte hos patienten!).

  3. Men hjälp vilken obehaglig kommentar, Hanna. Om ni är underbemannade så är det ju inget ni kan skylla på enstaka överviktiga patienter? Det måste ni ju i så fall gå till er chef med eller i slutändan rösta på partier som värnar om att folk ska betala skatt så att sjukvård m.m kan fungera som det ska. Min känsla när jag läste din kommentar var: Hjälp, om jag skulle bli akut sjuk så vill jag inte direkt att vårdpersonalen ska tänka negativt (eller lägga någon som helst värdering) i att jag väger 96 kilo till mina 162 cm. Jag vill ju att de ska ge mig maximalt bra vård. Så mitt svar på din fråga är: Ansvaret här ligger inte hos den enskilda överviktiga individen utan hos politiker och ansvariga för sjukvården. Att du lägger det på den enskilda individen uppfattar jag som ganska kränkande.

 5. Ja, självklart ska en vuxen mänska få äta vad den vill och när den vill! Det är inte förrän det går ut över Någon Annan som Någon Annan får ha en åsikt om det. (typ: en åt alla fem bullar och lämnade ingen till sin respektive (det är f*n elakt på riktigt)). Själv åt jag två semlor till lunch idag. Väldans gott, må jag säga.

  Och de som tycker att Lena Dunham är fet är ju kroppsuppfattningsstörda. Det är synd om sådana mänskor (förutom om de äter upp alla bullarna, då är de bara elaka). Lenas största (och enda, tror jag…hon är superrik från fostertiden och superframgångsrik i sig själv…) problem är att hon har en alldeles för snäll kortklippt frisyr, som får henne att se ut som en tant. Hon skulle behöva tuffa till den lite, tycker jag. Hon är ju ändå knappt 30. Enda coola stylingen jag hittat på henne är den här: http://vickys.se/?p=10820

  1. Åh älskade Katarina, vad jag älskar dina kommentarer. Du verkar så himla cool! Jag ser det som en ära att du läser min blogg och har mina teckningar på din vägg. :D <3 Du avdramatiserar liksom saker på ett så skönt sätt!

  1. Men reflekterar du någonsin över varför eller vad som får dig att betrakta en helt normalviktig person som Lena Dunham som tjock? Antagligen för att typ 99 procent av alla bilder vi matas med dagligen består av onaturligt smala personer som ägnar hela sin tid åt att träna och äta lite för att förbli så smala för annars får de inte fortsätta som modeller…

   1. Jag skulle gissa (obs gissa – självklart vet jag inte och jag vill inte heller googla) att Lena Dunham hamnar på ett BMI över 25 och alltså inte är att betrakta som normalviktig, utan överviktig. Men det är väl inte huvudsaken – hon är en cool kvinna som gör sjukt mycket bra grejer och står för bra åsikter.

Comments are closed.

LOADING..