Orkar du läsa det här?

Nu kommer jag att låta som en tant.

Men en sak som verkligen förbryllat mig på sistone är att folk inte verkar läsa t. ex inlägg på Facebook eller texter innan de kommenterar/tycker till? De får ett snabbt första intryck, bildar sig en uppfattning och sedan kommer en åsikt. Snabbare än blixten. Snabbare än Lucky Luke. Ofta blir det ju fel förstås: Folk har missat info, missuppfattat eller inte förstått innan de kommenterar. Det här är ju otroligt allvarligt om tendensen skulle sprida sig i samhället. Att folk tycker något innan de ens granskat vad de tycker kring.

Jag kanske hör till undantagen för att jag liksom inte KAN göra något halvhjärtat. Jag kan inte se ett facebook-inlägg och bara läsa halva innan jag gillar. Är det för att jag inte har skaffat instagram ännu? Att instagram gör folks attention spam ännu kortare än det redan varit? Det tar på krafterna att vara hundra procent närvarande i allt jag gör, men å andra sidan minskar då också risken att jag tycker något som jag egentligen inte tycker.

Mitt senaste exempel var för några veckor sedan. Jag delade med mig av en länk till Inte rasist men…, som är en antirasistisk, anti-SD-sida (och podcast, btw, lyssna!). Direkt kommenterade en person på min fb att sverigedemokraterna visst är rasister. Jag bara: Eh, ja, det är ju poängen med länken (här är länken, för övrigt). Hon hade då bara sett orden ”inte rasist men” och förutsatt att det var en pro-sd-länk?! Utöver det faktum att alla som känner mig ens det minsta borde känna till att jag är helt emot SD, så förvånade det mig att hon alltså inte ens bemödat sig om att klicka på länken. Ett annat exempel var en av mina teckningar:

För mig är det helt uppenbart att teckningen är satir, eller ironi om man så vill, över dem som har så mycket och ändå inte känner empati med tiggare. I stället utgår de bara från sitt eget perspektiv och drar massa läskiga slutsatser om tiggarna. För en annan person på Facebook så slog den på dem som inte har råd att ge tiggare pengar?!

Vi kör ett sista exempel: Jag har flera gånger varit med om att folk på min Facebook delat med sig av länkar från rasistiska nyhetssajter. När jag förbryllat har påpekat detta så har de inte haft en aning om vilken källan varit utan bara delat utan att fundera. Jag tycker att det är vars och ens ansvar att granska källan till nyheten innan man väljer att dela med sig av den. Annars är vi farligt ute och sådant vinner populistiska tendenser på.

Dessa tre enskilda händelser har fått mig att fundera över den här: Att inte läsa hela inlägget innan man kommenterar. Att leva ett scrolla-sig-igenom-saker-liv där inget riktigt fastnar. Att vilja ha allt lättuggat och lättsmält, utan reflektion. Det är väl okej om det handlar om söta bilder på kattungar eller klumpiga djurungar som kramas. Det är en annan sak om det handlar om rasistisk propaganda.

Nu till min verkligt centrala fråga: Hör du till dem som orkade läsa hela den här texten?

(PS: Jag börjar krya på mig! Jag är fortfarande supersjuk och fick en läskig svettattack när jag var ute en sväng i morse, men det går sakta men säkert åt rätt håll. Väck, hemska influensa och hej våren!)

  1. Läste hela texten och instämmer. Underbar teckning som är väldigt nära sanningen, synd att många missar ironin. Önskar fler ”tanter” i debatten!

  2. Läste hela och håller med dig. Kan fortfarande inte fatta hur man inte ser ironin i din teckning?! Att inte förstå ironi brukar jag ta som ett tecken på…dumhet, helt enkelt.

  3. Jag är nog den som går igång snabbt, men vet det och försöker lägga band på mig. Ser samma tendens hela tiden med de delade länkarna. Någon tycker/känner något och plötsligt är det en sanning. Det skrämmer mig också väldigt mycket. Folk blir uthängda då man gör sitt jobb t.ex.

  4. Jag har läst hela inlägget. Could not agree more with you! Vi lever ju i informationssamhället och i och med internet så är det ju väldigt lätt för vem som helst, i princip, att sprida mer eller mindre osanning och annan information. Och källkritik, tja, jag vet inte hur bra vi är på det men jag fick i alla fall lära mig på högskolan att det är viktigt att ange sina källor och att granska andras källor. Alla tänker väl inte så tyvärr…utan det är mycket tyckande och likes till höger och vänster utan att folk har koll på läget.

  5. Här har du en ”tant” som precis diskuterade detta över en lunch med sin man :-)

    Snabba ageranden, subjektiva tolkningar och avsaknad av källkritik har blivit vardagsmat i sociala media. Med följden att dåliga grejer (iofs bra grejer också – som din satir) sprids helt okontrollerat.

    Jag har nästan blivit övernitisk i mitt läsande för att inte framstå inför andra som någon som står för saker jag inte står för. Men det behövs ju förmodligen fler övernitiska tanter, i just detta hänseende i alla fall ;-)

  6. Du låter inte som en tant. Du ”låter” som sunt förnuft :) Och jag håller med, många är idag lite väl snabba i sin uppfattning, som du säger allt ska gå foooort! Dela, dela, dela, gilla, gilla, gilla… Det har ju helt tappat sin innebörd på något sätt… Vad var det du gillade, egentligen? Vad var det för text/klipp du delade, egentligen? Tänkvärt.

Comments are closed.

LOADING..