Skönhetsidealen är det ouppnåeliga

Ibland försöker jag avdramatisera hela utseendehetsen och tjockångesten och träningsmanin som råder i vår samtid och tänka: Ja, men det här är ju idealen för att de är svåra att uppnå. I andra tider har det varit svårt att äta sig mätt och i de tiderna har det varit fint att vara rund och go. Då har det varit fint att visa att man haft råd att äta, råd att sitta stilla och undvika solen.

I vår tid finns frestelserna överallt, till låga priser. Vemsomhelst kan slänga ner en chokladkaka i varukorgen. Chokladen är dessutom ofta placerad nära kassorna, som en pockande påminnelse om snabbt sockerrus för den som är trött och hungrig efter jobbet. Det är svårt att lära sig hur man äter rätt. Det är en ynnest att hinna laga bra och nyttig mat. Det är svårt, i stressens och pressens tidevarv, att hinna motionera och ta hand om sig själv. Smörja in och tänka rätt och planera och greja och dona. Därför ser vår tids skönhetsideal ut som de gör: Man ska vara smal, slank, sval, rynkfri. Man ska ta sig tid att ta hand om sig själv. Ögonbrynen ska vara välnoppade, kroppen ska vara slank men gärna med en antydan till muskler (jag pratar nu om kvinnors skönhetsideal). Det visar att du har tid och råd att röra på dig, att du har motståndskraft nog att stå emot alla de frestelser som pockar runt varje hörn.

När man ser det så här, liksom med en övergripande blick på samtiden, så avdramatiseras skönhetsidealen en aning. De är inte huggna i sten. De är möjliga att förändra, eftersom de är en återspegling av vårt lilla tidevarv på jorden. En dag kommer ett annat tidevarv och då ska man se ut på ett helt annat sätt. Det hjälper inte alltid att tänka så här, men det hjälper ju inte heller att gå runt och känna sig misslyckad för att man inte matchar skönhetsidealen. Även om jag lyckas med min viktnedgång och blir normalviktig, så känner jag mig själv. Jag kommer aldrig bli slank och trimmad. Jag kommer aldrig orka smörja in mig själv varje dag och därför kommer jag säkert bli rynkig vad det lider. Jag kommer aldrig orka sköta mig perfekt hela tiden. Därför är min målbild heller inte att vara smal som en fotomodell, utan att vara hälsosam och normalviktig på ett lagom sätt. När jag var yngre eftersträvade jag, liksom många andra, det för mig ouppnåeliga. Det känns skönt att jag har släppt den tanken. Och det känns skönt att ibland kunna skratta åt alltihop. Hur vi håller på och fixar och pysslar och jämför oss, fast det egentligen inte är hela världen.

  1. Amen!

    Och till alla som inte har nått dit: det går faktiskt, att sluta jämföra, sluta sträva och bara liksom.. leva!

  2. Så sant!!! och som du säger.. man kommer aldrig bli nöjd. Det tragiska är att det oftast är kvinnor som klagar på andra kvinnor och hittar skavanker. Men får jag erkänna en sak???? Jag är nöjd med mig själv nu trots på gränsen till övervikt, lös hud som dallrar överallt , rund mage och hängtuttar :-) :-) Tränar enbart för min egna skull och för att jag ska slippa värken. Så befriande att säga det, men tragiskt att man inte ska kunna känna det förrän jag närmar mig 50…

Comments are closed.

LOADING..