Podcastlistan du inte kan leva utan

Jag har nog aldrig träffat någon som lyssnar på så mycket podcasts som jag själv gör. När jag diskar (alltid), när jag tvättar, städar, promenerar. På väg till jobbet, när jag tränar, ibland när jag ritar. Podcasten är en omistlig del av min vardag helt enkelt, och det går aldrig en hel dag utan minst ett par podcasts. Nu tänkte jag tipsa om alla mina favoriter. Det här är ett sådant där inlägg som jag har haft i bakhuvudet superlänge och som nu äntligen blir av. Jag blandar Sveriges radio-podcasts och andra i en salig mix. Välj och vraka. Själv missar jag aldrig ett avsnitt av någon av följande:

En varg söker sin pod

Alltså, smartare och coolare och roligare personer än Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli får man leta läääänge efter. Jag började lyssna på deras pod ganska tidigt och har hört alla avsnitt. Ofta är jag sådär om jag upptäcker en pod – jag lyssnar ikapp mig på VARJE avsnitt. Inte på en gång men lite utspritt. De släpper ett nytt avsnitt ungefär varannan-var tredje vecka. Ämnena kretsar kring kultur, feminism, personliga saker och allt möjligt. Det är skitsvårt att sammanfatta en lyssningsvärd pod eftersom den liksom är en blandning av typ allt, på ett jättesmart sätt. Allvarligt ena gången, massa skratt andra gången osv. Det här är nog en av mina absoluta favoriter bland de podcasts jag följer slaviskt.

Allvarligt talat

Allvarligt talat sänds bara på somrarna i P1. Varje år väljs två personer ut, jag antar att kriterierna är att de ska vara ganska kända, mycket kloka och verka inom kultursfären. Ett år var det Birgitta Stenberg (RIP!) och Märta Tikkanen. Ett annat år Kristina Lugn. I somras tror jag det var PO Enquist och Lena Andersson. De får besvara lyssnarfrågor kring lite tyngre ämnen såsom livet, döden och andra filosofiska spörsmål. Eftersom personerna som svarar inte sällan är fullkomligt briljanta så innehåller dessa avsnitt en hel del guldklimpar jag inte velat vara utan. Alla gamla avsnitt finns att ladda ner via t.ex iTunes, på Sveriges radios hemsida eller andra ställen där man kan hitta poddar (appen podcaster, exempelvis). Detta gäller alla mina tips.

Staden podcast

Inte trodde jag att jag var intresserad av arkitektur direkt! Och det är jag kanske inte heller. Men även om Staden podcast är ett slags arkitektonisk podcast, så handlar den mer om människorna som bor i städerna. Varför städer byggs på ett visst sätt, vilka beteenden och tendenser som växer fram i olika städer och stadsdelar. Vilka egenheter som finns i olika städer, och framförallt – VARFÖR de egenheterna finns. Med ett både historiskt och samtida perspektiv pratar dessa två personer om olika städer och stadstyper. Det är otroligt intressant för det mesta och inte alls så krångligt som jag nu kanske får det att låta. Jag vet många som är helt sålda på denna podcast. Riktigt där är jag inte, men jag lyssnar troget så fort ett nytt avsnitt dyker upp.

Genier

Moa Gammels podcast Genier var ett projekt som pågick under en tidsbegränsad period. Det kommer alltså inga nya avsnitt längre. Men jag vill varmt rekommendera de tio avsnitt som finns att ladda ner. Det är tio intervjuer med tio svenska kvinnliga genier, enligt Moa Gammel själv. Kloka personer, några av mina favoriter, som Suzanne Osten, Märta Tikkanen och Gudrun Schyman. Missa inte, please! Låt dessa tio samtal bilda bakgrund till dina morgonpromenader eller dina resor till jobbet. Du kommer inte ångra dig.

Åsiktskorridoren

Jag är ju väldigt intresserad av samtida svensk politik och följer därför några rent politiska podcasts, såsom Åsiktskorridoren av Aftonbladets ledarredaktion. Ibland är det för tramsigt, andra gånger för internt eller detaljerat. Men i sin helhet uppskattar jag verkligen den här podcasten och hur den på ett lättsamt sätt lyfter fram och diskuterar olika samtidsaktuella politiska fenomen.

Inte rasist men

Här är, tillsammans med En varg söker sin pod och kanske Lilla drevet, en av mina absoluta favoritpodcasts! Inte rasist men är, som ni säkert känner till, en antirasistisk sajt som synar sverigedemokraterna i sömmarna och finner både det ena och det andra. Men det finns också en podcast. Två killar diskuterar på ett insatt och smart sätt SD:s rasistiska politik. Ibland med humor, men oftast på ett sakligt och mitt-i-prick-aktigt sätt. Missa den inte, snälla. Ge den minst två avsnitt innan du ev dissar den. Själv tycker jag att den är omåttligt intressant.

Glädjeflickorna

 

Lady Dahmer, som jag tipsade om häromdagen, och två andra smarta tjejer kör podcasten GLÄDJEFLICKORNA. De pratar om feminism, att vara tjock, skönhetsideal, att vara mamma (ingen igenkänning där för mig men så himla viktigt ändå ju) och de krav och förväntningar som ställs på mammor, att vara kvinna i ett patriarkat, relationer och MASSA annat. Jag har inte gillat exakt alla avsnitt, porr är till exempel inte alls intressant för mig även om jag kan förstå poängen med att ta upp sådana ämnen. Men de allra flesta avsnitt har liksom gläntat på något helt nytt, i mina öron. Jag har känt det som att mitt inre förflyttas några millimeter och får ännu lite mer kraft och pepp. Det här är en sjukt viktig podcast. 

Alex & Sigges podcast

Det känns nästan lite väl förväntat att tipsa om Alex och Sigges podcast här. Men jag har hört varje avsnitt, och jag lyssnar ju varje fredag på det nya avsnittet. Så varför skulle jag inte tipsa om den! Ibland tycker jag det blir för tramsigt, med listor och tjafs. Men det är värt att stå ut med tramset, eftersom det ibland är så oerhört bra och starkt. Så jag står ut, även om jag helst hade haft podcasten helt utan trams. Och när det glimrar så glimrar det som fan!

OBS i P1

OBS i P1 sänds nästan varje dag. Ofta är avsnitten bara en kvart långa, en gång i veckan sänds OBS magasin som är 45 minuter. OBS handlar om olika samhälleliga tendenser som lyfts fram ur ett mer övergripande idéperspektiv. Det kan handla om en teaterpjäs eller om en författare eller om ett forskningsframsteg. Det kan handla om skönhetsideal eller medelklassen eller utanförskap. Ämnena är lika varierande som vädret ute, och det är långtifrån alltid något som intresserar mig. Men då brukar jag bara stänga av efter en stund. Ofta lyssnar jag dock med stor behållning och det föder många tankar och idéer hos mig. Prova!

Tankesmedjan i P3

Jag älskar satir! Därför har jag de senaste typ 3-4 åren aldrig missat ett avsnitt av tankesmedjan. Det sänds fyra gånger i veckan och jag laddar alltid ner poddarna och sen sprider jag ut lyssnandet över veckan. Jag har inte mycket mer att säga om tankesmedjan förutom att jag ÄLSKAR DET! Mvh fangirl_85. Hehe.

Värvet

Värvet är ett mycket förväntat tips och här avgör ju gästen mycket hur bra det blir. Men en gång för längesedan i en annan blogg skrev jag ett inlägg om just värvet. Jag låter det inlägget tala!

Lilla drevet

Nu sparade jag minsann det nästan bästa till sist. För jag älskar verkligen Lilla drevet! Det är Ola Söderholm, Nanna Johansson, Liv Strömquist och Kringlan Svensson som skapar en fantastisk satirpodcast. Jag älskar satir, jag tycker mycket om personerna som är med i denna podcast pga de är smarta och roliga på samma gång. Plus för att ett avsnitt kommer varje vecka!

BUBBLARE – jag lyssnar även på alla dessa men var ju tvungen att begränsa mig på något sätt: Lunch med Montelius, Tendens i P1, Veckans viktigaste intervju, Det politiska spelet, Fredagspodden med Hannah & Amanda, Flumskolan, Tendens, Medierna i P1, 60 minuter, Filosofiska rummet, P1 debatt.

Vilka podcasts lyssnar ni på? Spara nu denna lista, skriv ut den och sätt den på kylskåpet och kör igång och lyssna. Alla små moment i vardagen blir så mycket lättare då!

Följ mig gärna på instagram och Facebook.

  1. Så härligt att se dig le på fler bilder! (Lägger ingen analys i det förutom att du klär i leendet)

  2. Fredagspodden – med Hannah Widell och Amanda Schulman! Den enda jag hinner lyssna på nu utöver ljudböckerna. :-) Den är hjärtlig och varm.

    1. Den var med bland mina bubblare, men jag tycker den är lite för mysig för min stimulanskrävande hjärna :D hihi.

  3. Författarpodden med Agnes Hellström och Agnes Skybäck är min favorit. De är proffsiga och personliga.

  4. Tack! Ska lyssna på alla! Jag älskar ”pratradio” och klarar inte av när det blandas med musik, nyheter och reklam. Kan inte vänta tills jag får möjlighet att lyssna på Lilla drevet – Kringlan Svensson…. hurra!

Comments are closed.

LOADING..