Socker där det inte ska vara socker!

Ibland häpnar man.

Här går jag och tror att jag har koll på det mesta inom kost sen många år av diverse jojobantade och allmänna mat-issues. Sen råkade jag nämna för min PT förra gången att jag hade rökt skinka och gurka på de naturella riskakorna (2 st) till mellis. Då nämnde hon att jag måste kolla innehållsförteckningen så att det inte var insprutat socker (!). Jag har liksom betraktat skinka som ett slags råvara och därmed förutsatt att det inte var särskilt mycket tillsatser. Tji fick jag. Jag stod idag och kollade på alla skinkförpackningar i butiken och typ ALLA innehöll socker. Förutom en som ”bara” innehöll druvsocker.

Matindustrin vill förstås att vi ska äta mer av deras matvaror. Och mat blir mer begärlig för människan om den innehåller socker. Samtidigt tycker jag att det är så sjukt onödigt och cyniskt att tillsätta socker i livsmedel som inte alls behöver vara söta. Det gäller verkligen att ha koll som konsument. Smaksatta riskakor innehåller exempelvis också ofta socker, för att nämna ett annat exempel. Hädanefter ska jag bli mer medveten kring detta. För det är ju tråkigt om jag går omkring och tror att jag är superduktig och så får jag i mig min ”drog” i alla fall. Vilket förstås leder till att sötsuget väcks, och det gör det jobbigare för mig.

Huvvaaligen, som farmor brukar säga! Vet ni fler matvaror som innehåller ”dolt” socker? Tipsa gärna i kommentarsfältet så att fler får koll.

Följ mig gärna på instagram!

 1. Det är helt sjukt va de finns dolt socker i! Jag försöker att ära så naturligt som möjligt och försöker tänka att allt som har smak eller är behandlat på något sätt innehåller sådant som jag borde undvika.

 2. Vill varmt rekommendera Mats-Eric Nilssons böcker, kanske främst Den hemlige kocken och Äkta vara. Sen har du Eat Clean som är en riktigt bra bok för den som vill lära sig mer om rena råvaror. :)

 3. Bra att polletten trillar ner. Druvsocker är också socker och alla sockerarter bildas till glukos i blodet vilket höjer blodsockret och insulin bildas = fettinlagrande hormon. Sen får man ju välja vilka mygg man ska sila i sin jakt på den perfekta maten, men visst är det bra att hålla koll på innehållsförteckningen.

  I bl a lightprodukter inom mejerier så tillsätter de majsstärkelse (eftersom det naturliga fettet är borttaget) som också blir till glukos = insulin bildas = fettinlagrande hormon.

  Bra att fler och fler blir medvetna, det är bara vi som kan påverka vilka matvaror vi köper i butikerna och struntar vi i att köpa processad mat kommer den till slut att försvinna.

 4. njaa. en sockerbit väger ca 3 gram, så 1/3 sockerbit på fem -sex skivor skinka (ca 15-20 gr styck) är väl en del….
  I stort sett all behandlad mat har socker i sig – ät så naturligt o så riktiga råvaror du kan. Men tänkt på att det inte får bli för jobbigt att kolla allt – då tröttnar du snart. Behåll ditt tänk att äta så mycket ”vanlig” mat du kan.

 5. Det är skrämmande! Nu äter jag inte kött längre, men har du kollat hur det är med kalkon? Samma där? Jag läste någonstans att det absolut värsta man kan utsätta sin kropp för i köttväg är just charkvaror eftersom det innehåller så mycket tillsatser.

 6. T.ex. färskpressad apelsinjuice är inte ett bra val om man vill minska i vikt. Det är tyvärr inte nyttigt trots att det bara är ren frukt. Det är bättre att äta en apelsin istället.

 7. Allt! Läs innehåll på allt. Du anar inte och ingen logik kan användas för att gissa! Sad but true.

 8. Man kan ju såklart tycka att det är onödigt och dumt med socker i skinka, men i praktiken är väl mängden ofta så himla liten att det inte spelar någon direkt roll?

  Ta t.ex. den här: http://www.scan.se/produkter/6718/skinka-rokt/ (Tog bara första exemplet jag googlade fram.) 1 gram socker per 100 g skinka. Mängden socker i en enstaka skinkskiva är då så pytteliten att den knappast påverkar varken blodsocker eller sug.

  Inte så att jag försöker få dig att äta sockerskinka om du inte vill ;), och det verkar ju som sagt onödigt att ha den ingrediensen öht, men jag ställer mig tveksam till om mängden är tillräcklig för att spela någon roll för kroppen.

Comments are closed.

LOADING..