Exkluderande design

Bänkar där bara en person kan sitta, och som därför gör det svårt att sitta och umgås på en bänk eller sova. Bänkar som lutar på ett obekvämt sätt så att det inte går att sova där. En pinne mitt på en bänk så att man inte kan ligga raklång. Små piggar längsmed ett lågt räcke för att förhindra att folk skejtar på räcket. Allt det här är exempel på exkluderande design. Allt det här signalerar: ”Vi vill inte ha dig här. Samhället vill inte att du som hemlös ska kunna sova här. Samhället vill inte att du som skejtar ska utöva din hobby här.”

För mig är det här helt fel. Ett samhälle ska vara öppet för alla. Om samhället inte förmår ta hand om sina hemlösa (eller snarare, ta bort hemlösheten) och härbärgena är överfulla så måste de hemlösa ha rätt att sova någonstans. Om ett torg bara innehåller kaféer där man måste köpa något för att kunna sitta, så är torget inte längre till för alla. Bara för den som har råd med en latte. Det här är ett av många exempel på det som min kärlek brukar kalla ”perfektionsdelirium”, ett tillstånd han anser att samhället befinner sig i och som han försöker motverka genom sin konst och poesi. Man vill rensa bort det avvikande, det som inte passar in i en trivsam stadsbild. Men för mig är en trivsam stadsbild inte ett ställe där alla är vit medelklass som inte pratar för högt eller skrattar för bullrigt. För mig är en trivsam stadsbild ett ställe där alla är lika välkomna. Oavsett socioekonomisk bakgrund eller situation.

Nära mitt hem bodde länge ett antal hemlösa personer under en trappa, utomhus. De störde ingen, jag hörde dem aldrig föra något liv. Jag bara skymtade dem ibland när jag gick från affären, såg något röra sig i ögonvrån bakom bladverken som täckte trappan. För några månader sedan satt där plötsligt ett fientligt järngaller, som gjorde den lilla plätten onåbar och därmed berövade de hemlösa sin minimala vrå där de hade sina madrasser. Det är ju inte så att man rensar bort hemlösheten genom dylika tilltag, man säger med järnhand: VI VILL INTE HA ER HÄR. Eller som Ola Magnell en gång i tiden uttryckte saken i den helt fantastiska låten Tomma tunnor:

”Vart vi än må fly, och var vi än gör halt
ska vi finna samma gallergrindar överallt”

Bilden högst upp har jag fotat vid Centralstationen. Innan satt ofta folk på den lilla plätten, en vacker dag var där dessa stålrör (eller vad det nu är) så att det inte längre gick att sitta där. För mig finns inget positivt med den här typen av exkluderande design. Jag tror i stället på ett inkluderande samhälle som hjälper, stöttar, månar om sina svaga och utsatta. Allt annat är fientligt inte bara mot den hemlösa, alkisen, tiggaren. Allt annat är fientligt mot oss alla. Läs gärna den här artikeln. Och lyssna på det här avsnittet av OBS i P1, som handlar om exkluderande design. Här även ett reportage ur Studio ett om samma fenomen.

 1. Jag skäms lite då jag aldrig har reflekterat över detta.. Detta är ju fruktansvärt! Så orättvist! Detta borde belysas mer.

 2. hanna skriver:

  Superbra inlägg! Känns som du är on fire på alla plan nu! (haha lät lite fel, men du pumpar ur dig massa bra texter och kämpar ju på fantastiskt med träning och mat). Tror verkligen det var helt rätt för dig att få hjälp med dessa två bitar, även om INGEN betvivlar din kunskap inom dessa områden.

 3. Nea skriver:

  Håller verkligen med! På stationerna i Malmö är det sluttande små bänkar för att man inte ska kunna ligga på dem. Man glider ständigt ner när man sitter på dem. Så otroligt korkad design.

 4. Malin skriver:

  Så bra och viktig text. Andra exempel på exkluderande design; höga trottoarkanter, de tre tusen hissar man måste åka för att komma ner till blåa linjen på Stockholms centralstation (som dessutom ligger mitt på perrongen, med rejält avstånd mellan varandra), ett litet trappsteg in till en butik,ett bostadshus utan hiss, ett café med så trånga utrymmen mellan borden att bara någon som tar sig fram till fots får plats att smita emellan….. Allt detta är bagateller för personer med full funktionsförmåga i benen, men hinder av enorm karaktär för en person som är till exempel rullstolsburen.

 5. Lisa skriver:

  Hemskt, det säger allt om dagens samhälle!

Comments are closed.

LOADING..