Flera fantastiska böcker

Nu var det alldeles för längesedan jag bloggade om lästa böcker. Det var ju det enda jag gjorde förut, när jag hade min bokblogg Ord och inga visor. Men även i denna blogg har jag ju bloggat massor om böcker, svårt att låta bli! Numera läser jag ju aldrig ut böcker om jag inte verkligen tycker om dem (såvida jag inte ska recensera dem),så det blir snarare boktips än recensioner i det här inlägget.
SILVIA AVALLONE – MARINA BELLEZZA

Jag har haft tur dessa dagar då jag varit hemma pga fingret, eftersom jag har läst en otroligt stark roman. Silvia Avallones andra roman, Marina Bellezza. Jag blev väldigt förtjust även i Avallones första roman STÅL, och bloggade så här om den. Här möter vi samma tröstlösa Italien i sönderfall, samma ytliga drömmar om berömmelse och perfektion. Att stå i rampljuset och skina eller döden dö. Andrea, däremot, drömmer om något helt annat. Han drömmer om att slå sig ner i en by i norra Italien, nära den han själv vuxit upp i. Han drömmer om en recession, att ha kor och leva lantligt och icke-materiellt. Men han drömmer också om Marina Bellezza i nöd och lust tills döden skiljer dem åt. Marina, å sin sida, åmar sig framför spegeln och njuter av sin ytliga perfektion. Hon vill bara berömmelse. Pengar, rikedom, allas blickar på den vackraste kvinnan i norra Italien. Förutom att den här romanen är otroligt välskriven och dessutom OMÖJLIG att sluta läsa när jag väl kommit in i den, så är den också en otroligt viktig samtidsberättelse med många lager av nödvändig samhällskritik. Sent ska jag glömma Marina, Andrea, Elsa och de andra romanfigurerna som Avallone tillåtit mig att komma nära.
KLARABOHEMERNAS BÄSTA

Vissa böcker läser jag inte från pärm till pärm, utan mer bläddrar i. Typ konstböcker, vissa diktsamlingar och så. En av dem är antologin Klarabohemernas bästa. För allt är nämligen inte så himla bra. Rimmad poesi ger jag inte mycket för, till exempel. Jag har läst lite högt ur den här, eftersom vissa texter varit väldigt underhållande. Men det har mest varit utdrag ur romaner och då har jag liksom blivit snopen över att inte få läsa hela boken. Dock är jag fascinerad av Klarabohemerna som fenomen. De hängde i Klarakvarteren, som ju revs på 60-talet. Där levde de ur hand i mun, gick och sålde sina dikter till dagstidningarna och köpte pilsner för pengarna på kvarterets många krogar. En essentiell del av svensk litteraturhistoria som jag tycker borde vara obligatorisk för skoleleverna, eftersom den säger så mycket om ett land som inte längre finns. På gott och ont.
ANNA KAVAN – KLINIKEN OCH ANDRA BERÄTTELSER

Vissa böcker kan jag inte med ord beskriva, även om de drabbat mig djupt. Så är det med Anna Kavans novellsamling Kliniken och andra berättelser som jag typ slukade förra helgen. Det är så fint för mig att få upptäcka, för mig, nya författare. Anna Kavan, som från början hette något annat, förde mina tankar till favoritförfattare som Djuna Barnes och Sylvia Plath. Språket är avskalat, berättelserna är ofta kryptiska och utan att avslöja särskilt mycket detaljer. Det här är ingen bok för den som vill att enbart handlingen ska driva en berättelse framåt. Anna Kavan stannar upp i ögonblick och känslor, skapar stämningar snarare än spänningar. Känslan när jag slog igen boken var skör och inspirerad.

ELIN LUCASSI – JAG ÄR DEN SOM ÄR DEN

Jag älskar som sagt den svenska seriekulturen just nu, och har därför varit sjukt peppad på Elin Lucassis sprillans nya seriealbum Jag är den som är den. Jag köpte det på seriefestivalen förra helgen och kunde inte hålla mig många dagar innan jag läste det. Lucassi ger satiriska slängar åt alla möjliga välförtjänta håll med en originell och skön teckningsstil och massa skrattframkallande poänger. Eftersom jag är lite bekant med Lucassi så nöjer jag mig med att tipsa. Missa inte denna pärla!

 

HATETS BLOMMA I, II & III 

Jag köpte massa fina fanzines och egentryckta verk på seriefestivalen och har redan läst de flesta. Tre små fina böcker med titeln Hatets bok, bland annat. Som författare står bara ”Esters rester”. Berättelserna är skrivna i dagboksaktig form, sorgliga och ensamma. Men det är framförallt illustrationerna som får mig på fall, som den ovan. Så himla fin!

 

SERIEFANZINES AV BL.A MAX SOLCA

Jag har också läst alla dessa fanzines, bl.a av den sjukt skickliga Mats Solca. Jag hade ju liksom aldrig ens vetat att detta fanns om det inte vore för seriefestivalen. Inspiration på hög nivå! Som detta:

 

SIRI HUSTVEDT – ÖGONBINDELN

Även Siri Hustvedt har imponerat på mig flera gånger, särskilt med den underbara romanen Vad jag älskade. Ögonbindeln är en av hennes äldre romaner. Det är New York och konst och slumpens inverkan på en människas liv. En kvinna som hamnar i olika situationer, intet ont anande, och som påverkas drastiskt av de olika situationerna. Jag låter bokbloggaren Hermia says föra talan, för också jag lämnas förvirrad av romanen samtidigt som jag omöjligt kunde låta bli att dras in i dess outgrundliga värld.

 

GUN-BRITT SUNDSTRÖM – FÖR LYDIA

Hör du till dem som älskat sönder Hjalmar Söderbergs episka kärleksroman Den allvarsamma leken, om Lydia Stille och hennes Arvid? Det gör jag! Därför blev jag extra förtjust i Gun-Britt Sundströms lika episka 70-talsklassiker För Lydia. Den berättar nämligen delvis samma historia, fast från Lydias perspektiv. Det går att läsa den här som fristående roman, men man får som läsare en extra dimension om man först läst Söderbergs roman. Läs gärna den här recensionen som sammanfattar kopplingen mellan de två böckerna på ett bra sätt. Även den här gången blev jag lika gripen av Arvids och Lydias berättelse, även den här gången fick berättelsen en form av nagelbitande effekt på mig. Att vänta på samtal, att tråna och längta, att våndas och hoppas är en evig kärleksproblematik som, skildrad på rätt sätt, aldrig slutar beröra. Så icke heller den här gången.

 

KNUT HAMSUN – SVÄLT

Att inte ha några pengar, ingen mat, inga framtidsutsikter. Ett ruttet rum som man inte har råd att betala med ett skitigt täcke och en förbannad värd. Att vandra på gatorna, möta bekanta och låtsas som att allt är okej. Som att man inte nyss kräktes av hunger, som att man inte skulle göra vadsomhelst för en bit mat. Hamsuns klassiker Svält bjuder inte på några fagra sommarängar. Det här är rå, skitig, oromantisk fattigdom. Förhärdande, vidrig hunger. Få strimmor av hopp i en alltmer tättslutande galenskap, som sedan alltid slocknar i väntan på nästa hoppfulla stund. Jag riktigt känner svetten lacka vid blotta tanken på den här berättelsen. Men det finns en anledning till att den blivit en sådan klassiker. Hamsuns prosa dansar fram och gör att jag läser vidare trots det eländiga armod som huvudpersonen befinner sig i. Också detta är tyvärr en evig mänsklig problematik som många människor i vår samtid genomlider varje dag.

TORGNY LINDGREN – ORMENS VÄG PÅ HÄLLEBERGET

Slutligen: Fotot ovan får tala. Torgny Lindgrens förmåga att på fascinerande dialektalt språk berätta denna sorgliga, orättvisa saga från förr knockade mig totalt. Att vara livegen i ett Sverige utan rättigheter. Att tvingas lita till värdens goda humör eller spirande lustar. Att tvingas sälja sin kropp för att fortsätta ha ett hem till sig och sina barn. Att klamra sig fast, aldrig ge upp, alltid orka lite till. Också den här romanen var en stark läsupplevelse som jag nog aldrig glömmer.

  1. Perfekt inspiration för regniga vår- och sommardagar! Hummelhonung av Torgny Lindgren är en av de äckligaste böckerna jag läst. Alltså inte läskig/skrämmande utan jag-mår-illa-äcklig. Men jag gillar hans språk. Knut Hamsun måste jag nu gå och låna på biblioteket och likaså Klarabohemernas Bästa!

Comments are closed.

LOADING..