Hellre cancer än tjock?

 

Nä nu!

Jag lyssnade häromdagen på ett superintressant avsnitt av OBS i P1, där de pratade om den tjocka kroppens kultur. Avsnittet finns här för den nyfikna. Det var verkligen hur bra och viktigt som helst och det glädjer mig att de valde att i ett OBS Magasin (som är 45 minuter, till skillnad från vanliga programmet som är en kvart) ta upp dessa frågor om den tjocka kroppens kultur och existensberättigande. Inte bara utifrån ett ”negativt” perspektiv utan också t.ex en intervju med en scenograf som skapade en hel föreställning med bara tjocka dansare, för att lyfta fram andra kroppar än den smala på scenen.

Men det knöt sig i magen precis i början av programmet, när programledaren (den ljuvliga Mona Masri, hon är så bra tycker jag) nämnde att studier visar att många hellre skulle få cancer än bli tjocka.

Alltså, skojar ni med mig? På riktigt?

Nog för att jag vet att världen är helt sjuk på en stor mängd olika sätt men någon måtta får det väl ändå vara med sjukman. Jag tror att människorna som känner så skulle ångra sig den dagen de fick cancerbeskedet. Jag har mycket svårt att relatera till den här känslan. Kanske för att jag själv är tjock? Nog för att det är jobbigt och stigmatiserande på en mängd olika sätt. Nog för att jag inte vill vara tjock, eftersom jag vill slippa ha ont i lederna och så vidare. Men hellre är jag smällfet hela mitt liv än att få cancer en endaste sekund.

OBS har för övrigt sänt flera intressanta inslag om övervikt även tidigare, från nya perspektiv.

Hur tänker ni?

Följ mig gärna på instagram och mina teckningar på Facebook.

LOADING..