Män som hatar feta kvinnor

Jag minns det så tydligt. Jag vägde kanske 20 kilo mindre än jag gör nu, men fortfarande överviktig förstås. Det var en sen kväll på krogen, innan jag hade träffat Jens. Jag och min väninna stod och pratade med en kille, om vad minns jag inte. En ganska ful, ovårdad, lönnfet kille. Plötsligt säger han, helt o-relaterat till ämnet: ”Du är ju lite obease”. Jag bara: Eh va? Han bara: Nä jag bara sa det, att du är ju rätt obease liksom. Min kompis bara: Sådär har du ingen rätt att säga. Då skrattade han.

Det här minns jag också: Jag skulle gå på en dejt, detta är verkligen hundra år sen. Vi tog en fika. Killen var tråkig, ointressant. Men liksom artig. Efteråt skickade han ett antal versalmejl till mig där han skrev hur ful och äcklig och tjock jag var.

Jag minns: Jag, full, och min tjejkompis, full, på debaser hundratals gånger. Min kompis börjar prata med en kille, den andra killen går direkt därifrån när han ser mig. Inte ens riskera att fettot ska tro att han är intresserad. Man bara, hallå, som att jag skulle vara intresserad av vemsomhelst bara för att jag inte uppfyller samhällets snäva kroppsnorm?

Jag minns: Det danska teveprogrammet som för något/några år sedan orsakade rabalder – med all rätt – eftersom två gubbar satt där och recenserade diverse kvinnokroppar. Ingen i programmet recenserade gubbarnas pösiga kroppar och attityd, däremot. Ren och skär kvinnoförnedring.

Jag minns: På den tiden innan litteraturvetenskapen, när jag hade så sjukt dålig självkänsla. Jag trodde inte jag var värd bra och snälla killar. Jag fattade så klart inte att det var så, det här är en psykologisering jag själv gjort i efterhand. Men jag minns, en av killarna jag var tillsammans med. Hur han skrattade och sa: ”Först tänkte jag inte ens prata med dig, du är ju så tjock!” (då var vi redan tillsammans).

Jag minns också mina hittills fem år med Jens. Hur han aldrig har hånat min kropp, alltid bara snälla fina ord, pepp om jag vill ha pepp och annars bara kärlek. Och jag tänker att ingen kvinna är värd en man som nedvärderar henne – eller andra kvinnor – pga sin vikt. Nu blir det här väldigt heteronormativt men jag utgår just nu ifrån mina egna erfarenheter.  Och jag är så tacksam att jag nu inte behöver ha en enda kvinnohatande man i min närhet.

Eller: Ingen man äger rätten att bedöma en kvinnas kropp. Oavsett om han känner henne eller inte. Och detsamma gäller förstås kvinnor. Ingen kvinna äger rätten att bedöma eller sätta sig till doms över en annan kvinnas kropp. Vi borde ha kommit längre än så vid det här laget.

Puss från sjukstugan!

 1. Sjuk värld
  Ena delen av världen ska man vara fet och andra halvan trådsmal
  Man får inte vara ful heller
  O i andra sidan,är det fint att vara ”vacker”

 2. Om du vill göra skillnad för andra med stora kroppar borde du börja följa kobranhuggertill på instagram och sluta lägga upp bilder där du pratar om hur din kropp ska sluta dallra, hur du ska gå ner i vikt och äta nyttigt etc. Du kan göra allt det där men sluta lägga upp o bidra till träningshetsen. Vore tacksamt!

 3. Usch denna ytliga värld! Jag är överviktig med klär mig alltid snyggt och trivs bra i min vikt. Men ingen tittar åt mitt håll nu… Har tidigare gått ner 30 kg (som jag nu gått upp igen) och när jag vägde för lite så hade jag många som ”uppvaktade” mig och gav mig kommentarer om att jag var snygg hela tiden… Men jag tycker jag är snyggare nu! Suck, jag blir så trött! Män är så ytliga! Nu är jag nöjd med att vara singel men ska jag verkligen behöva gå ner i vikt först, om jag nu skulle bli sugen på att träffa någon? Kram på dig – Gillar din blogg!!

 4. Eller vad jag fått höra: Har du alltid varit så här frodig? Sa dom inte till dig i thailand att de har inga elephantsize kläder? Eller en tant som ger bort kläder till min kompis vi har inga kläder i din storlek! Du smal när ajg hade köpt katrin z bok dags bli smal eller en tjej när hon inte fick min dator på 7 eleven blev helgalen och börja kalla mig allt . Jepp det tar aldrig slut.Eller någon som srev en kommentar om undrarde om jag letade efter nästa mcdonalds rest suck!

 5. Men vänta, du glömde en sak, ingen kvinna har rätt att se ner på en kille för att han är fet… hur kom det sig att du glömde ta upp det?

 6. Hej
  starka uuuuuuunderbara kvinna..
  efter jag dimpte 28kg börja en kille (jag smyg tittat på sen tonåren, då hag va 50kg mer å ansåg att ingen behövde tycka om denna val) sa till mig en kväll när vi umgåtts ca3mån: ”vet du, jag kanske är ytlig men hade du vägt lika mycket som förut, hade hag nog inte dejtat dig”
  * suck *
  nu har jag min stora trygga kärlek som jag träffade första gången 18år sen, han gillade mig då och han älskar mig lika mycket om inte mer nu..men nu är det han som är stor och stark och jag är liten <3
  Men tillsammans är vi starka och oslagbara.
  Mer kärlek och respekt/omtanke <3

 7. @Madde , njaaa I beg to differ :P det är ganska många män som har den här attityden även om alla inte säger något. Men de flesta är förstås inte så här dumma, det får man trösta sig med. Och det andra du skriver är ju att ”lite mullig” är okej men inte tjock och det tycker jag också är fel. Man ska ju inte behöva se ut som marilyn monroe för att slippa gliringar om sitt utseende, liksom! :)

 8. @Emma, tack så jättemycket för din starka kommentar och jag uppskattar att min text berörde dig även om det så klart är knäppt alltihop. Ja det var mycket tack vare att jag pluggade litteraturvetenskap som jag lärde mig att ”uppgradera” mitt värde lite. :) kramar till dig med!

 9. Som tur är så är det få män med den attityden :-) Har bara stött på en hittills men hela han var dryg och det tyckte jag redan innan han kläckte det :-)
  och min erfarenhet är att jag fått mest komplimanger för hur jag ser ut som när jag varit lite mullig.. Alltså inte smal :-) Min erfarenhet är också bland mina manliga vänner att skulle dom peka ut en tjej dom tycker har snygg kropp så är det oftast den lite mulliga.. :-)

 10. Herregud. Jag ryser, ryser, ryser av din text. Så grymt! Så lågt av människor att säga/göra så! Ingen är värd sån behandling och jag hoppas verkligen att du slipper sådant i framtiden. Du förtjänar bättre, myyyyyycket bättre. Det glädjer mig att du har en fin kille med dig numera, att du vet ditt eget värde och att du tar dig framåt i din resa! Idioter kommer tyvärr alltid finnas, men står man helhjärtat på sin egen sida är det svårt att gå omkull för skitsnack! Kramar!

Comments are closed.

LOADING..