Att äta djur?

Jag får ofta frågan om jag är vegetarian numera. Det är kanske inte så konstigt. Jag älskar vegetarisk mat och äter massa vegetariskt. Inte så mycket vegansk mat, nota bene, jag äter ju en del mjölkprodukter och ostar och så. Hursomhelst. För mig är det modernt och gott att äta mycket vegetarisk mat. Jag är dock inte vegetarian, fortfarande äter jag kött. Vissa har en plan för att t. ex äta fisk två gånger i veckan, vegetariskt en gång i veckan osv. Jag har ingen sådan plan utan gör lite som andan faller på. Ändå blir jag förvånad att folk tror att jag är vegetarian bara för att jag äter mycket vegetariskt.

Varför slutar jag inte helt att äta kött, då? Jag kan tycka att det är gott med en kycklingsallad eller köttfärssås eller köttfärsbiffar. Jag är väl medveten om att det går att göra lika goda alternativ, minst, på vegetarisk väg. Men tänker ändå att det är ett bra sätt att få i sig järn och sådant som kroppen behöver. Vissa veckor blir det knappt några animaliska produkter alls, andra veckor blir det lite mer. Det kan knyta sig i magen på mig ibland när jag äter kött. Det är någon kvarleva från barndomen då jag ibland kunde se ett lidande djur framför mig. Därför försöker jag att alltid köpa ekologiska och svenskuppfödda varianter numera när det är möjligt. Det knyter sig verkligen i magen om jag äter animaliska produkter jag vet är gjorda på typ restprodukter eller under dåliga förhållanden. Kanske dubbelmoraliskt, detta. Jag har ingen supertydlig filosofi här, vilket nog märks i texten, men ville ändå skriva några ord om veggie- vs. inte veggiemat.

Ska vi då alls äta djur, med tanke på den fruktansvärda djurhållning som ofta förekommer? Med tanke på att djuren är kännande varelser med rätt till sina egna liv? Jag tänker att om fler och fler börjar äta mycket vegetarisk mat och köpa ekologiskt kött så kommer ju djurhållningen att tvingas bli bättre och bättre och till slut kommer ingenting heta ekologiskt eftersom allt kommer vara ekologiskt. Det är en utopi, men ibland mår jag bra av utopiskt tänkande. Och det finns en poäng i det också. Rent etiskt har jag nog egentligen ingen klar ståndpunkt. Jag äter djur när det känns okej för mig, och annars äter jag vegetariskt. Magkänslan får styra min kosthållning överlag numera, så även när det kommer till valet mellan animalisk eller vegetarisk produkt.

Men jag vill gärna höra era tankar. Hur äter ni? Hur resonerar ni? Ska vi alls äta djur?

 1. Alma skriver:

  Äter inget kött och knappt några animaliska biprodukter heller. Jessica – du är på rätt spår och jag är övertygad om att det absolut hälsosammaste och mest etiska sättet att leva är genom att inte äta kött. Mitt tips är att kolla på dokumentärerna du redan blivit tipsad om, var nyfiken och kolla på youtube och sök information om veganism/plantbaserad kosthållning. Jag blir så inspirerad så jag spricker och kan bara känna: det är ju såhär man ska leva! För ALLAS bästa!

  Sidenote är ju att det inte finns något ”bra kött”. Förstår ni? Svenskt kött hit och dit, ekologiskt osv. Men det är ju samma skit. Samma slakt, lidande. Samma procedur. Att prata om ”bra kött” för att rena sitt samvete är att leva i lögn, liksom. Peace!

 2. Lena skriver:

  Hej!
  Bra inlägg och bra tankeställare. Tycker du växer för varje dag och går från klarhet till klarhet med alla sunda och kloka värderingar.
  Jag slutade äta kött för 3 år sedan efter att ha sett en dokumentär om köttindustrin. Efter det var det tvärstopp och jag har faktiskt inte saknat kött en enda dag sedan dess. Min man som är köttätare äter mindre och mindre kött och blir mer och mer äcklad av det.
  Vi människor klarar oss bra på vegetabiliskt protein. En väldigt bra film att se är Vegucated. Finns gratis på Youtube. Kram/Lena

 3. Jag försöker äta mer och mer vegetariskt numera eftersom jag (som säkert många andra) kom över en av de här hämska dokumentärerna där man ser hur djuren faktiskt behandlas och köttätare stödjer ju indirket detta.

 4. Jane skriver:

  Hej
  Tack for en bra blogg! Har du sett filmen Cowspiracy? Det a ar en av de basta filmer jag sett angående kött debatten.

 5. Jag är laktoovovegetarian sedan gymnasiet (33 år nu), så det är ungefär halva livet faktiskt. Det känns helt otänkbart att gå tillbaka till att äta kött och fisk. För mig var ägg gränsfall tidigare, men nu har vi skaffat egna höns och det känns mycket bättre. Nu vet jag att hönsen har det bra! Jag tycker att alla som minskar sin köttkonsumtion och reflekterar över djurens situation har tagit ett långt kliv, sedan behöver ju inte alla bli vegetarianer/veganer. Men det är lätt hänt att tänka att det liksom är det första steget. Allt gott!

Comments are closed.

LOADING..