”Om du vill gå ner i vikt ska du inte styrketräna”


En rolig bild från när vi var i Högdalen på Cyklopens vårmarknad förra helgen får illustrera det här inlägget. De rör ju på sig, robotarna (hej, krystad koppling :D ).

Jag har – hör och häpna – fått höra ett antal gånger sen jag började styrketräna på allvar för ett år sen: ”Men det är ju inte så bra att styrketräna om du vill bli smal vet du. Alltså om du vill gå ner i vikt”. Det här kvalar verkligen in i kategorin info-du-säger-till-en-tjock-person-för-att-du-tror-att-hon-inte-har-koll. Läs gärna mitt populära inlägg ”Sådant jag fått höra för att jag är tjock”.

När folk kommenterar min övervikt på olika, mer eller mindre, välmenande sätt så har jag alltid blivit lite caught off guard. Jag vet helt enkelt inte vad jag ska svara förrän efteråt på kammaren när jag kommer på massa sjukt smarta svar. Men när folk kommer och påstår att det på något sätt skulle vara dåligt att styekträna så blir jag 1. matt 2. irriterad! Varför?

Jo! För det är verkligen JÄTTEBRA att styrketräna, det känner jag i min kropp om inte annat. En människa ska ju ha muskler för att orka. Och en person som säger att det är dåligt att styrketräna pga att muskler också väger, har ju liksom bara vad vågen visar i huvudet. Men det är ju bättre att bygga muskler och forma kroppen på det sättet, än att bara gå ner i vikt och inte samtidigt bli starkare? Mina tankar går till typ 80-talsdieter, ni vet när man bara åt ananas i en vecka. Man mådde säkert piss efteråt men vågen visade minus, liksom. Helt knasigt.

Om jag kunde skulle jag gärna sluta väga mig så ofta och i stället bara köra på som jag gör nu och leva hälsosamt. Men för mig är vågen viktig för motivationen just nu. Resultaten gör mig peppad att fortsätta. Tillsvidare kommer jag alltså fortsätta väga mig. Egentligen är det ju dock inte relevant, det är hur kläderna känns, hur kroppen känns, hur det känns att gå upp för en trappa, hur det känns att springa till bussen – det är de sakerna som är relevanta på riktigt. Ja, det här var kanske lite att sparka in en öppen dörr. Men jag upphör inte att häpna över alla de magnifikt knäppa kommentarer jag har fått höra från bekanta de senaste två åren!

Vad tänker du?

PS: Vad skulle du vilja att jag bloggade om? Kommentera gärna om du har något förslag! Det kan ju handla om t.ex skönhetsideal, feminism, kultur, kreativt skapande, att vara tjock, hälsa, träning, retro inredning eller något annat som jag brukar skriva om! <3

Följ min mat och träning dag för dag på instagramkontot —->  jessicasviktigamal

 1. C skriver:

  Jag tycker det vore jätteintressant att läsa ett inlägg om hur du ser på hur vikt/övervikt illustreras i litteratur (böcker främst). Kom att tänka på detta för ett tag sedan när jag läste Nicke nyfiken för min dotter då de pratade om en tjock farbror, likaså var det om den jättetjocka fastern i James och jättepersikan (eller om det är moster, Aunt för vi läser den på engelska). Behöver inte vara om barnlitteratur men mer generellt.

  1. Intressant! Det skulle kräva lite research förstås, men jag ska absolut ha det i bakhuvudet. Men jag har ju en del tankar om hur tjocka personer porträtteras i populärkulturen (and it ain’t all sunny!). Tack för ditt förslag. :)

 2. malin skriver:

  måste bara tipsa om något ja nyss lagat sötpotatis plättar med mandelsmör och keso till super gott

  1. Åh det lät spännande, ska kolla upp det. Tack för tipset!

 3. M skriver:

  Något du säkert är medveten om, men tål att sägas ändå, är att du kommer att stöta på en del personer som kommer att försöka sabba din hälsoresa för dig.

  1. Ja så är det absolut. Jag vill ändå berätta om sådant här utifall att någon ute i stugan tänker så, samt att jag tänker att andra kan känna stöd och igenkänning om de varit med om liknande saker. Jag är inte särskilt kränkt av det här liksom, men tänker ändå att det finns en poäng i att berätta om det. :)

 4. Madde skriver:

  Styrketräning är jättebra! All träning är bra, att röra på sig och använda kroppen. Det kan du säga med självförtroende till de som vill knäppa dig på näsan. Menar de att de tror att du har anlag att lägga på dig en massa muskler jättesnabbt så att du blir större än innan du började träna… märkligt…?!

  1. Jag tror de menar rent viktmässigt, alltså vad vågen visar. Att muskler ju väger. Men jag vet inte egentligen, knäppt hursomhelst!

 5. Hehe, väldigt provokativ titel på detta inlägg! Men du vet ju bättre än så och ignoranta människor har funnits lika länge som mänskligheten har funnits. Bara att bocka av och gå vidare.
  Önskade inlägg…jag drar en parallell till graviditet och förlossning – det finns en hel del som diskuteras ofta men andra som inte nämns så ofta men som kan vara nog så viktiga, t ex kroppens totala förändring efter förlossningen …Jag vet av goda vänner som gått ner mycket i vikt att kroppens förändring inte enkom är positiv. När den fylliga bysten börjar hänga och magen inte drar ihop sig…hur förbereder man sig mentalt för det? Hur motverka att en tappar lusten att fortsätta sin hälsoresa? Du själv är ju ung och huden är då fortfarande elastisk så du kanske själv inte har märkt av detta, men du har säkert läsare som kan berätta. All form av större kroppsförändring leder till någon form av mental chock/förvåning/överraskning – en är ju så van att se sig själv på ett visst sätt. Detta vore ett intressant ämne, tycker jag. Annars skriver du alltid intressanta inlägg, så fortsätt med det också! :-)

  1. Ja och kommentaren var ju så provokativ! Så klart bockar jag bara av och går vidare, men som jag skrev här ovan i en kommentar så tycker jag ändå att det finns en poäng i att berätta om sådana här saker – även om det absolut inte håller mig vaken om nätterna, haha! :) (och tur är väl det)
   Hmm jag vet inte om jag riktigt känner att jag har mandat att skriva om graviditet och förlossning, det är ingenting jag tänker på/läser om typ någonsin eftersom jag aldrig har varit gravid och för närvarande har noll planer på att bli det. Men om någon läsare vill dela med sig av något i kommentarsfältet är det så klart välkommet. Jag ska fundera på om jag har en vinkel jag känner att jag är insatt i kring kroppsliga förändringar och i så fall skriver jag något om det :) Tack för dina fina ord!

Comments are closed.

LOADING..