Varm laxpytt med ärtpesto

Jag har provat flera för mig nya rätter den här veckan, det i sig kan göra mig peppad att äta bra mat! Jag tänkte dela med mig av ett av recepten. Laxpytten kommer från den inspirerande kokboken ”Det goda enkla”. De föreslog en annan röra till, men jag gjorde en ärtpesto (tror jag har googlat fram det receptet).

Varm laxpytt med rödbetor och potatis
4 port

600 g laxfilé utan skinn
flingsalt och svartpeppar
1 liten rödlök i tunna halvmånar
8-10 små kokta rödbetor eller gulbetor
10-12 små kokta färskpotatisar (men vi tog vanlig för det hade vi hemma)
1 msk olivolja
ca 2 msk smör (skippade smöret)
lite rucola
citron i klyftor

Dra bort ev ben ur laxen. Skär i kuber, ca 3×3 cm stora. Salta och peppra och ställ åt sidan. Skala och skär rödlöken i tunna halvmånar. Skär potatisarna i halvor eller kvartar. Skala och skär betorna i kvartar eller tjocka skivor. Värm oljan och stek laxen runtom på ganska stark värme i ca 3 minuter tills de får fin yta och är nästan genomstekta. Lyft över på ett stort fat. Strö över skivad rödlök, täck med folie och ställ åt sidan. Smält smör i stekpannan (jag behöll bara olivoljan från när jag stekte laxen och skippade smöret) och stek potatishalvorna ett par minuter, salta och peppra. Placera på laxbitarna. Stek till sist de kokta betorna i ett par minuter och fördela bland lax och potatis på fatet. Toppa med ruccola. Servera med citronklyftor och ärtpesto.

Ärtpesto

100 g solrosfrön
2 dl frysta ärtor
saft från 1 citron
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl rapsolja eller olivolja
salt och svartpeppar
Lägg solrosfrön, ärtor, citronsaft, olivolja och vitlöksklyfta i en bunke. Mixa med en stavmixer till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Mums! (Jens blev sjuk igår så vi stannade hemma från landet men det gjorde inte så mycket, det blev en lugn och skön midsommarafton och den här rätten kändes somrig!)

LOADING..