Fettaktivism – ja eller nej?

I senaste avsnittet av min favorit-podcast En varg söker sin pod så pratade Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist lite om fettaktivism. Jag tänkte inte just nu återge direkt vad de sa, men kan rekommendera avsnittet! Hursomhelst så är ju fettaktivism någonting som känns ganska nytt i Sverige. Vissa har hållit på länge men det har slagit på bred front först senaste åren.

När jag först hörde talas om det var min första känsla: ÄNTLIGEN. Här har jag gått ett helt liv och varit tjock och inte haft förebilder att identifiera mig med. Så kom först Lena Dunham med Girls och bara: Så här ser jag ut, take it or leave it. Och så finns ju massa balla fettaktivister på instagram, såsom Lady Dahmer, beyoncebjorck, Stina Wollter och en mängd andra. Och Tjockpodden. För faktum är att de kroppar vi ser i vår omgivning påverkar oss. Ser vi bara smala kroppar på bilder och på stan så kommer vi onekligen känna oss ännu lite tjockare. Särskilt om klädkedjorna inte representerar våra storlekar heller. Det är som att ingen vill kännas vid de tjocka kropparna. Men om vårt instagramflöde svämmar över av kroppar som är precis som de är, tjocka kroppar som vågar dansa, coola kvinnor som inte gömmer sig i tält utan som är tjocka utan att skämmas för det – då minskar vår skam över våra kroppar.

Många kan ju säkert studsa till också, när de hör begreppet fettaktivism. Det kan säkert låta extremt. Men det behövs nya perspektiv i ett samhälle där den tjocka kroppen (främst den kvinnliga tjocka kroppen) skammas och skuldbeläggs titt som tätt.

Därför är jag odelat positiv till fettaktivismen. Det där tramset om att den skulle få folk att vilja vara tjocka, det kan väl ingen tro på allvar? Att en smal person ba: AHMEN GUD VA SKÖNT, DÅ ÄRE BARA Å KÄKA KAKOR I FEM ÅR NU DÅ! (Och är det så, så är det ju personens rättighet att göra det utan att någon ska komma och klaga för den sakens skull. Men jag tror inte det blir så precis). Sen har väl Caroline Ringskog Ferrada-Noli en poäng när hon, i En varg söker sin pod, påpekar att det blir lite skevt om alla ska vara så himlarns nöjda med sina kroppar helt plötsligt. För det är ju patriarkatet och kapitalismen som har tutat i oss att vi inte duger som vi är. Att något alltid kan bli bättre. Jag tror att alla har den känslan, oavsett hur personens kropp ser ut. Men det kanske behövs lite kroppskärlek från tjockisar efter hundra år (eller mer, för tusan) av kroppshat från tjockisarna själva och samhället? Som motpol liksom. Till allt mörker med skamrubriker och fatshaming och idiotiska kommentarer.

Anyhow. Fettaktivism är någonting bra tycker jag! I en utopisk verklighet skulle den inte behövas. Vår verklighet på den här fronten är snarare dystopisk tyvärr. Det kan förhoppningsvis förändras. Oavsett om du är tjock eller ej så kan jag rekommendera att börja följa lite kroppspositiva instagramkonton. Någonting kommer hända inuti dig, jag lovar. Någonting fint.

Vad tycker du?

  1. Emma skriver:

    Jag tycker inte om det, delvis kanske för att jag inte gillar aktivism och extremer överlag. Mina föräldrar var överviktiga när jag växte upp och jag ville inte bli lika tjock som dem. Däremot tycker jag ofta synd om kraftigt överviktiga personer. Jag tycker att man ska ta hand som sin kropp och leva sunt och ser väl positivt på strävsamhet överlag. Har samma inställning till tex inredning: jag inspireras av vackra bilder, böcker som görs för att lyfta fram kaosvardag och röra, tja, lägg energin på att städa istället. Så tycker jag.

  2. m skriver:

    Jag håller med dig. Är också odelat positiv. Jag håller också med CRFN om att man inte ska skuldbeläggas för att man inte är nöjd med sin kropp, det är väldigt svårt att undvika i det här samhället. Men de två sakerna måste få samexistera.

Comments are closed.

LOADING..