När den smala är vacker är den tjocka modig

En tydlig tendens som jag har lagt märke till (ok, jag är så klart inte den första med denna spaning men den tål att upprepas:

Om en smal eller normalviktig person lägger upp helt vanliga (eller typ i bikini också?) bilder på sig själv så får hon kanske alla möjliga kommentarer. Vissa kanske rör utseendet, som att hon är fin på den bilden, har fina kläder, är vacker/söt osv.

Om en tjock person lägger upp bilder på sig själv så tenderar reaktionerna att se annorlunda ut. Hon (jag tar hon som exempel i det här inlägget) blir kallad modig i bästa fall: ”Vad modig du är som vågar visa upp dig själv!” (implicit: fast du är så tjock). I värsta fall får hon höra värre kommentarer men sådant kan ju hända människor oavsett vikt.

Låt mig sluta nyansera för ett ögonblick och komma till min poäng, genom att exemplifiera med Lena Dunham. Faktum är ju att vi inte är vana att se tjocka kroppar på bild i det offentliga rummet eller populärkulturen. Och gör vi det så är de karaktärerna oftast med för att de är lata, klumpiga, lustiga, vill gå ner i vikt eller har gått ner i vikt. Med andra ord porträtteras de ofta i förhållande till de myter som finns kring tjocka människors karaktärer och/eller personligheter. De smala eller normalviktiga kropparna ser vi så pass ofta att vi inte förknippar dem med några särskilda egenskaper. Vi bedömer dem kanske mer utifrån deras personligheter eller vad populärkulturen fyller karaktären med i en teveserie eller film. Exempelvis. De är mer person än kropp. Vid ett tillfälle var Lena Dunham med i Skavlan och han sa då något i stil med att hon var så modig som vågade visa upp sig själv i serien. Hennes svar kom blixtsnabbt: ”När du säger så, så förolämpar du mig egentligen.” (Jag minns inte ordagrant men någonting ditåt. Sedan förklarade hon att han inte skulle ha fällt den kommentaren om han inte hade betraktat henne som rund/icke-normativ.

Jag har själv gått i den fällan. Kallat Lena Dunham modig, alltså. Det ÄR ju i någon mån modigt att våga stå emot ett enormt och obeskrivligt stort tryck av normalviktiga/smala kroppar. Men nu tycker jag det är dags att vi slutar med den tendensen. För så länge vi fortsätter pekar vi ut den tjocka kroppen som just tjock. Avvikande. Kan den inte få vara bara en kropp som kan rymma en hel uppsjö olika egenskaper eller personligheter? Jag tror att vi är redo för det nu, faktiskt.

Vad tror du?

  1. Haha! Jag tycker väl att alla som visar sig halvnakna på bild (utan att ha ett artistiskt yrke m kroppen som redskap) är lite galna! Jag har inga sådana bilder; tänk om man i jobbsammanhang skulle få kommentaren av t ex en chef ”jag såg din semesterbild; det såg ju härligt ut”…jag skulle fullkomligt sjunka genom jorden. För att inte tala om vilket mentalt överläge en person skulle få i förhandlingar om en lättklädd bild på en själv kom upp som en liten bisats…nä, skulle aldrig utsätta mig för den risken. Stina Wollter är konstnär och artist och använder sin kropp som redskap för att uttrycka sig. Vi som använder datorer och mobiler och kavaj bör kanske undvika att göra en Wollter. :-D

  2. m skriver:

    Ja! Det är verkligen skruvat hur det är. Jag minns när en kompis skulle beskriva serien ”Girls” för en annan kompis, och hon sa att det var så häftigt att Lena Dunham visade sig naken för ”hon har en VÄLDIGT konstig kropp”. För mig känns det helt sjukt att den härliga kroppen betraktas som ”konstig”. Det blev dessutom så uppenbart att det hade varit anmärkningsvärt för min vän om jag, som säkert väger 15 kg mer än Lena, hade visat mig i till exempel bikini på stranden…

Comments are closed.

LOADING..