Köttfärs- och vitkålsgratäng (lite LCHF-stuk)

thumb_Foto 2016-08-08 12 18 00_1024

Jag försöker i min kost variera mellan matiga sallader och mer ”redig” mat. Ibland med inslag av LCHF. Det har visat sig vara en bra mix för just mig, det där är ju väldigt individuellt. Den här köttfärs- och vitkålsgratängen fick jag receptet på av en bloggläsare för längesedan och har lagat den ett par gånger. Den är inget jag skulle vilja äta ofta, men någon gång då och då. Den är också perfekt de där veckorna när behovet av matlådor är skriande.

Köttfärs- och vitkålsgratäng
4 portioner

500 g vitkål
1 krm salt (till vitkålen)
500 g köttfärs
1/2 gul lök
1-2 krm salt (till köttfärsröra)
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
basilika
1 tsk sambal oelek (valfritt)
1 dl krossade tomater
125 g färskost med smak av vitlök och örter (typ cantadou)
3 dl riven ost (jag brukar ta mindre)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Strimla eller hyvla vitkål i strimlor. Fräs vitkålen tills den mjuknar och salta. Smörj en ugnsform och häll i vitkålen i formen. Ställ in i ugnen medan du gör resten (fast jag brukar ta ut den efter kanske fem minuter). Hacka löken och bryn färsen. Häll i lök, kryddor, krossade tomater, ev sambal och rör till sist i färskosten. När köttfärsröra är färdig och smakar gott – ta ut formen ur ugnen och häll i blandningen. Blanda om ordentligt. Toppa med riven ost i valfri mängd, och ställ gratängen i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått en härlig färg.

Servera med en färgglad sallad!

LOADING..