Smal och ”snygg” eller stark och pigg – funktionella vs. ytliga målbilder


Jag, häromdagen.

En person som har läst min blogg sedan starten här på amelia, är Liselotte på Livskick. Hon har alltid så otroligt viktiga och vettiga tankar och synpunkter i sina kommentarer. Häromdagen skrev jag här i bloggen om vad jag ser fram emot med att fortsätta ner i vikt. Jag hade nog inte insett det själv innan Liselotte påpekade det, men inte ett enda av mina mål är ytliga längre. Liselotte skrev bland annat detta i en kommentar:

”Bra grejer! (funktionella snarare än ytliga, som jag ju predikar ;-) ) /…/ Normalvikt (i en bredare definition än medias/samhällets) är onekligen att eftersträva för en hel del praktiska orsaker! Vore härligt om fler kunde ha den här typen av mål som motivationsfaktorer.”

Det är som att min stora omställning i hur jag ser på viktnedgång och hälsa, också har smittat av sig på mitt tänk kring varför jag egentligen gör det här. Kanske är det också vad som kommer göra att jag den här gången i lugn takt når mina mål och kan hålla vikten sedan. För att jag har andra mål än de ytliga. En snygg kropp, perfekta proportioner – det där är ingenting jag går och drömmer om längre. Som jag gjorde i så många år, Till ingen nytta, annat än att jag gick runt och tänkte på mitt utseende stup i kvarten. And what good did that do? Inte ett jota, så här i backspegeln.

Hur gjorde jag då, för att flytta fokus från ytliga mål till funktionella (bli starkare, trivas bättre etc)? Faktum är att jag nog inte har ett konkret svar att ge. Jag tror att det är en kombination av att jag skippade alla quick fix-metoder, började se det här som en livsstilsförändring for life (snarare än en snabb ner i vikt-metod), började lära mig i lugn och ro att äta nya livsmedel och laga nya rätter, enveten styrketräning varje vecka (och med det insikterna och känslan av en kropp som blir lite starkare hela tiden). Oavsett vilket så ska jag påminna mig själv om det här varje gång jag glider över i ytliga tankar. Det är nog ett framgångskoncept!

Vad tänker du?

  1. Tina skriver:

    Detta fick mig att fundera. Håller på att förändra livsstil och vikt sen flera år tillbaks och den verkliga kampen är nog att hitta det som är hållbart, inte själva viktnedgången. Jag kom dock fram till att jag inte en enda gång under alla dessa år (har inte varit helt ”normalviktig” sen 2002) har velat gå ner i vikt för att se bättre ut eller må bättre på insidan. Jag trivs med mitt utseende och mår fint psykiskt, vikten är bara en bisak. Jag vill gå ner i vikt för att jag ska undvika hälsoproblem i nutid och framtiden, orka cykla upp för en backe utan att flåsa som när jag hade ansträngningsastma som barn, kunna gå upp för en trappa (detta var en jobbig insikt) utan att flåsa och sist men inte minst bevisa för mig själv att jag kan åstadkomma en förändring. Hade jag motionerat lika flitigt för 10 år sen som jag gör nu, ja då hade vikten rasat på ett helt annat sätt men nu måste jag acceptera att det tar tid att förändra. Tack för din blogg Jessica, läser så ofta jag har möjlighet!

Comments are closed.

LOADING..