7 saker alla måste sluta säga till tjocka personer

Jessica_Johansson_ritar

Teckning av mig. Följ dem gärna på fb-sidan En miljon ledsna flickor och/eller ritkontot jessicaritar på instagram!

 

Det finns saker man som tjockis (reclaimar ordet, om någon undrar!) får höra om och om igen. Ibland i förtäckta ordalag, ibland helt öppet. Saker som blir ganska tröttsamma i längden (och jag tvivlar inte en sekund på att det finns lika många saker som väldigt smala personer tröttnar på – vi är tydligen bra på det där med att kommentera varandras kroppar helt oombett…). Här är 7 saker alla måste sluta säga till tjocka personer:

1. ”Är du gravid?”
Nej, nej och åter nej. Jag har bara en äppelkropp. Och om jag vore gravid och ville prata om det, så skulle jag säkert berätta själv.

2. ”Det kan vara bra att sluta med kolhydrater.”
Helt utan att be om det (och utan att personen ens vetat att jag håller på med en livsstilsförändring, även massa gånger innan dess) har jag fått den här kommentaren många gånger. Eller snarlika. Man bara: ”Det kan vara bra att inte ge kostråd till någon som säkert vet mer om det än du, hihi.” (Fast så säger man inte. Man nickar artigt och kokar inuti).

3. ”Har du tänkt på vilken roll övervikten har i det här?”
Ok, den här punkten riktar sig specifikt till sjukvårdspersonal. Men ändå! Den som söker hjälp för en förkylning behöver inte höra _varje_ gång att hen är tjock. De flesta tjocka ser sig i spegeln emellanåt.

4. ”Åh det är så jobbigt att äta hela tiden, vad skönt det vore med ett matpiller.”
Är inte det här en typisk sak att säga för en normalviktig person med mat-issues i ett lunchrum? Med blicken lite menande på den tjocka personens tallrik? Vore det inte skönt om vi överhuvudtaget inte förde så ätstörda samtal om mat på våra arbetsplatser och ba njöt av det bästa som finns. Just det – mat!

5. ”Om du styrketränar så går du inte ner i vikt, visste du det?”
Inombordsligt svar: Jag må vara tjock men jag är inte dum i huvudet! Muskler är bättre än fett dock, och kommentaren mår nog bäst som ett vagt minne från svunna tider av okunskap.

6. Övervikt blablabla, tjocka blablabla, midjemått farligt blablabla, ta sig i kragen blaaaaablabla
Sådana här samtal förekommer nog inte bara till tjocka personer, utan i allmänhet. Överallt. Och jag tror ingen mår bra av dem. Så jag tycker vi slutar med sådana samtal, och pratar om någonting mer intressant i stället! Plus: Det kan finnas en miljon anledningar till att en person är tjock, och alla kan inte avhjälpas genom att ta sig i kragen.

7. ”Men det kan väl inte finnas en människa som trivs med att vara tjock?”
En psykolog sa det till mig en gång, jag har även hört flera personer säga det. Låt oss i några sekunder begrunda analytiskt hur det känns för en tjock person att höra en sådan kommentar. Just det, inte så himla kul. Plus att det inte stämmer, många trivs med att vara tjocka!

Relaterade inlägg i bloggen:
Sådant jag fått höra för att jag är tjock
Nej, hon är nog inte gravid
Hur ska en läkare bemöta en tjock person?
Myter om tjocka personer

LOADING..