Gå ner i vikt snabbt?

unnamed-640x426

 

Är så nöjd med dessa bilder så kan inte låta bli att ha dem högst upp i inlägg litegrann just nu, hihi! Hursomhelst, till något mindre fnissigt: Jag tror att många av oss damer har suttit där. Känt någon gång i livet: ”Nu vill jag gå ner i vikt snabbt!”. När man verkligen vill något, så har man ibland kanske inte tålamod att låta det ta den tid som behövs.

Jag har åtminstone befunnit mig i den situationen oräkneliga gånger i livet. Jag vill att det ska hända NUUU, helst igår. Men vet ni en sak? Jag känner aldrig så längre! Jag har lärt mig en läxa av mitt tänk. När jag har tänkt att jag vill gå ner i vikt snabbt så har resultatet, över tid, oftast blivit det motsatta: Att jag i slutändan väger mer än jag gjorde när jag satt där och googlade på snabba viktnedgångsmetoder. Skillnaden är bara att jag däremellan har gått ner 15 kilo under tuff kamp och sen upp 20. Ekvationen blir alltid densamma, oavsett om metoden är pulverdiet, viktväktarna eller någon annan obskyr variant.

Min utopi är att i framtiden få se tidningsrubriker som den här: ”Jag lärde mig äta hälsosamt och blev sams med min kropp – som bonus gick jag ner åtta kilo på ett år!” Eller: ”Så går du ner i vikt långsamt”. Ja, ni förstår nog var jag vill komma. Så länge media fortsätter pumpa ut bilden av att det ska gå fort med viktnedgång, så kommer vi ha det där inpräntat i våra huvuden. En långsam viktnedgång (som ofta är mer hållbar i längden) kan då kännas som ett slags misslyckande.

Utöver oro emellanåt (som ju inte är kopplad till vikten – men som också den har minskat tack vare träning, se mitt inlägg från häromdagen) så har jag mått bättre 2016 än någonsin tidigare tror jag. Jag har inte ätit skräpmat eller socker som gjort mig trött och håglös (och en aktiv missbrukare får ju dessutom en rad andra ”symptom” såsom humörssvängningar och att ”drogen” styr en). Men jag har heller inte hetsat och ätit för lite eller ensidigt. Jag har inte överdrivit träningen eller promenaderna, men jag har heller inte struntat i dem (och fått ont i kroppen pga det osv). Kan det vara att jag är på väg att hitta en BALANS efter nästan 20 år i kroppsligt och hälsomässigt kaos?

En sak vet jag: Om jag hade fortsatt tänka att jag ville ner i vikt snabbt, så hade jag kanske gått ner. Men vid det här laget hade jag då garanterat hunnit gå upp allt och lite mer. Nu har jag gått ner sjukt långsamt, men å andra sidan fortsätter jag orka åt rätt håll. Hoppas att fler kan bli inspirerade att börja tänka på samma sätt!

  1. Balans skriver:

    Så sant så. Gå ner i vikt långsamt är bra så mycket bättre än att gå ner i vikt snabbt på alla sätt och vis. Fortsatt lycka till!

Comments are closed.

LOADING..