Kampen om kroppen – fat power!

kampenomkroppen

Alla bilder i inlägget är helt enkelt skärmdumpar jag har tagit från de två klippen!

Känner ni till Fanna Ndow? Om inte bör ni omedelbart börja hålla koll på allt hon gör, hon är nämligen en av de viktigaste rösterna idag. Förutom att hon har skrivit den superviktiga boken Svart kvinna har hon även startat instagramkontot med samma namn + att hon har en FANTASTISK podcast med Amie Bramme Sey – Raseriet podcast heter den, snälla börja prenumerera och lyssna ikapp er på alla avsnitt, ok? Här är podcastens facebooksida. Fanna var även med i min (numera insomnade) podcast för något år sen  och berättade om sina erfarenheter av att vara svart kvinna i ett samhälle där vithetsnorm råder.

Som om allt det här inte vore nog är Fanna också en del av något av det viktigaste jag har sett på länge. Det är SVT Edit som står bakom #kampenomkroppen, där de lyfter fram skeva skönhetsideal och vad de gör med oss.

Och kanske vad vi ska göra med idealen (spola ner dem i toaletten, förslagsvis).

Jag har tagit lite skärmdumpar från de två filmklipp som SVT Edit hittills har släppt på sin facebooksida. Jag älskar det lättillgängliga formatet. Jag hoppas att det når unga tjejer, att det liksom borrar sig in i deras magar och skapar ett litet utrymme av värme och kärlek där i magen (som annars är så full av oro och kroppshat). TÄNK om sådana här klipp hade gjorts när jag var tonåring. Med tanke på hur glad de gör mig även idag kan jag bara föreställa mig vilken impact den här kroppspositiva rörelsen kan få på sikt. Hoppas jag. Är jag naiv? Kanske. Men ibland får man unna sig korta stunder av hopp.

80-talsaerobics. Hur många sådär smala människor brukar ni se på era aerobicspass?

 

Jag hoppas att den här underbara kroppspositiva rörelsen bara blir större och större och större och tar sig in i alla tonårsrum och fräter bort all ångest i alla flickors magar. Eller åtminstone ruckar lite på den. Eller åtminstone får dem att le. Kanske kan klippen också påverka oss vuxna, med eller utan barn? Jag har inga barn och försöker därför vara försiktig med att uttala mig om sådant men – ja, kanske kommer här en liten våg av värme som kan svepa över köksborden och få en mamma eller pappa att inte prata om mat eller vikt eller kroppar i värdeladdade/negativa termer inför sina barn.

Oavsett effekt så älskar jag den här kampanjen och de här två klippen och ser fram emot att följa fortsättningen. Gå in på SVT Edits facebooksida (nej obviously är jag inte sponsrad av SVT, hehe, jag tipsar bara för att jag vill) och kolla själva och sprid dem i era flöden och NJUT! Jag har redan sett båda klippen typ fyra gånger. De stärker mig. De får axlarna att sjunka en smula.

  1. Tack för tips!

    Det är ju bevisat att vad vi ser påverkar hur vi ser saker, så jag (värsta cynikern i övrigt!) hoppas faktiskt också <3

    Tycker det är så jäkla skönt att min 12-åriga tjej följer massa olika youtubers och därmed ser massor av olika kroppsformer (och övrigt kopplat till utseende) – själv hade jag i samma ålder bara filmer, musikvideos och "tjejtidningar" (som dessutom var ännu sämre på heterogeniet då)…

    p.s. Och detta handlar såklart inte om att bara få se "större" kroppar utan att VARIATIONEN måste vara bättre, på alla punkter. d.s.

Comments are closed.

LOADING..