Så funkar matlag – steg för steg (bästa grejen för fler matlådor!)

Idag tryter min fantasi men jag sitter och ser fram emot första matlaget sen april, vilket äger rum redan i morgon! Vi är en person mindre än i våras, alltså vi är bara två nu, hehe. I stället för tre. Det funkar förstås ändå. Jag tänkte berätta om hur vi gör matlag, steg för steg. Det är enkelt, billigt, roligt och effektivt så jag rekommenderar det verkligen till typ alla! Vet att vissa gör matlag på andra sätt, typ äter middag och dricker vin tillsammans, personligen gillar jag effektiviteten i hur vi gör men det finns ju alla varianter.

1. Bestäm vilka som är med. Jag skulle säga att 2-3 personer är lagom. Dels för att få ihop tider, dels för att alla ska få plats i köket och det ska gå så smidigt som möjligt. Vi tre kände inte varandra alls sen innan utan hittade varandra i en (o-relaterad) fb-grupp! Det har funkat väldigt bra ändå.

2. Bestäm hur ofta ni ska ses och håll er till det. Passar det er att ses varannan vecka, var tredje eller kanske var fjärde? När vi körde i våras sågs vi var tredje vecka och det tyckte jag var lagom eftersom vi fick med oss femton matlådor var därifrån. Uppblandat med andra matlådor (man vill ju inte gärna bara äta matlåda-rätterna) räckte de nästan i tre veckor för mig. Planera in nästa gång innan ni skiljs åt, eller flera gånger på raken, inklusive när ni ska börja och när ni ska vara klara på ett ungefär (klockslag).

Okej, vad kul, nu är det bara att sätta igång!

3. Bestäm vilka tre maträtter ni ska laga första gången. Kanske en med kött, en med fisk och en veggie? Eller en med kyckling, en med fisk och en veggie? Tänk på att allt ska vara infrysningsvänligt och gå att laga mycket av. Gärna redig ”vanlig” mat tänker jag och så kan man ju äta sallad och mer avancerade rätter de tillfällen då man inte äter matlådorna. Jag kommer återkomma med fler matlåde-tips senare i höst men här är exempel på vad vi lagade i matlaget i våras: Kyckling med fetaost, matvete och spenatstuvning. Torsk med blomkålsmos och citronsås. Kyckling med god sås + blomkålsris. Grönsaksbiffar med matvete. Ja typ sådant. Sedan kompletterar jag alltid dag för dag med färsk sallad (med olika blandade grönsaker) som täcker halva tallriken och har till matlåde-maten.

4. Någon skriver detaljerad inköpslista.

5. Nu är det dags att ses! Vi brukar göra så här: Ses och handla (effektivt och snabbt!) tillsammans, en betalar och sen swishar övriga (delar kostnaden på tre) så fort man kommer hem till den man ska laga maten hos. Då slipper man krångel med den biten. Sedan har vi kört igång direkt, eftersom vi alltid har velat bli klara så fort som möjligt. Man kollar igenom de olika recepten och påbörjar flera samtidigt, fördelar arbetsuppgifterna mellan sig. Så småpratar man och har det trevligt och kanske lyssnar på musik under tiden. Det går fortare än man kan tro! När allt är klart ställer alla fram sina matlådor och så delar man upp maten så att det blir fem av varje rätt per person (förutsatt att man är tre personer och lagar tre rätter, femton portioner av varje recept). I morgon kommer vi vara två. Vi lagar ändå tre rätter men 8 portioner av varje recept så får vi 12 matlådor var när vi är klara.

Räkna med att det tar ca 3-4 timmar inklusive att handla maten. När vi är klara har vi alla hjälpts åt att städa hos den vi lagar mat hos så att allt är återställt, sedan åker man hem och fyller frys och kyl med sina ljuvliga matlådor! Det kommer ju bli över av vissa torrvaror ibland, de förvaras hos personen man lagar mat hos och så kan man använda av dem någon annan gång i matlaget.

Kul va! Nu ska ju jag och en av tjejerna köra igång igen var tredje vecka. Men om det blir avbrott igen har jag en idé om att ha matlag en enda gång med olika vänner. Alltså alla kanske inte är (som jag) peppade på att ses regelbundet men kanske gärna provar en gång. Det funkar ju också!

LOADING..