7 saker vi alla pratar om trots att ingen gillar det

jessica_johansson_ritar

Alltså, det här med att kallprata är verkligen inte min grej. Jag upplever att vissa människor verkligen tycker om att vältra sig i kallprat om ointressanta saker. Eller var jag elak nu – dessa människor kanske verkligen tycker att det är intressanta samtalsämnen? Nä, jag tror ändå inte att någon tycker det?

Numera behöver jag ägna oerhört lite tid åt sådant prat vilket är SÅ SKÖNT att slippa. Jag känner alltid att det kryper i kroppen av rastlöshet och lust att prata om något mer intressant. Här är några ämnen som vi alla pratar om – av någon anledning – trots att ingen egentligen tycker att det är särskilt kul! Hoppas att ni tar det med en nypa salt, det är ju ganska komiskt att vi fortsätter prata om samma ämnen trots att alla egentligen upplever dem som ganska tråkiga?

1. VÄDRET

Jamen hörni, är inte det här kronjuvelen av ointressanta kallpratarämnen? Personligen är jag totalt ointresserad av vädret, kanske extrem åt det hållet i stället? Alltså jag märker oftast inte ens vad det är för väder ute, så länge det inte är halt (för då ramlar jag) eller regnar (för då vill jag inte gå utanför dörren). Ändå måste man så ofta stå och ba ”jaaaa nu är det snart vinter”. Som om det vore en överraskning liksom? Alltså på riktigt, om man tycker det är så fruktansvärt jobbigt med vinter så kanske man bör överväga att flytta någon annanstans (<— det där är dock ännu ett ointressant kallpratar-ämne). Min dröm är att vi alla kollektivt slutar prata om vädret och ägnar de minuterna åt att prata om kultur i stället. Mvh pretto and proud, hihi. PS: Mvh pratar också ofta om vädret pga kommer inte på vad jag annars ska säga och vill inte indimidatea någon genom att börja prata om sjätte delen av Knausgårds Min kamp…

2. VAD VI HAR I VÅRA MATLÅDOR UTIFRÅN ETT OUTTALAT ÅNGESTPERSPEKTIV

Missförstå mig inte nu.
Jag skriver gärna om vad jag äter och hur jag tänker och hur det går här i bloggen eftersom den uttalat handlar bland annat om just det. Jag vill gärna höra om vilka goda recept folk har med sig i  lunchlådan, alltså om fokus ligger på det utan värderingar. Då är det ju bara inspirerande!
Men hur många lunchrum har man inte suttit i och rummet har osat av matångest pga alla ursäktar vad de har i sina matlådor?
Jag har skrivit två blogginlägg relaterade till detta: Folk som koketterar med sina matvanor och Matångest i lunchrum.

3. PENGAR

Jag hatar att prata om pengar.
Vad saker kostar.
Att jordgubbarna var dyra.
Att den där maten såg dyr ut.
GHJASEF>DFSJKAHSAFDFVC#! får jag lust att skrika då.
Så ointressant tycker jag det är.
Ändå – hur ofta pratar folk inte om det, trots att alla rimligen bör tycka att det är lika ointressant?

4. KÄNDISAR

Övriga kommentarer överflödiga – för vem tycker egentligen att det är kul att prata om kändisars/kungafamiljens förehavanden? På riktigt?

5. ALLT VI INTE HINNER MED MEN BORDE HINNA MED

”Jag borde läsa böcker men jag hinner aldrig.”
”Jag borde laga mat men jag hinner inte.”
”Jag borde träna men jag har ingen tid.”
”Jag har dåligt samvete för att jag inte gör ditten och datten.”

Tänk om vi skulle lägga samma energi på att prata om allt fantastiskt vi hinner – då kanske vi skulle frigöra lite kraft till att göra det där vi gärna vill men aldrig tycker oss hinna! Fin grej. Dock är jag nog själv skyldig på den här punkten, deluxe!

6. VAD VI DRÖMDE I NATT

Alltså, finns det verkligen en enda människa som någonsin tycker att det är intressant att höra i detalj om en annan människas dröm? Och då menar jag inte dröm i livet, för sådant är ju jättekul, utan jag menar vad personen drömde i natt. Det här är ju sen gammalt, att alla avskyr att höra om andras drömmar. Ändå händer det igen och igen. Knepigt!

7. JANTELAGSAKTIGA RESONEMANG

No further comments. Eller jo, okej då! Men hur ofta har man inte stått och kokat inombords för att personen mittemot sitter och jantelagar sig över det ena eller andra. Om man är bitter och missunnsam och mår dåligt så tycker jag att man ska lägga energin på att förbättra sitt eget liv, i stället för att negga över andra människors framgångar. Jag tänker att ingen tycker det här är ett särskilt roligt samtalsämne – egentligen?

Jag tänkte ta med teveprogram också men sen kom jag på att jag älskar att prata om teveserier och typ kulturiga dokumentärer och sånt så där är det väl helt enkelt att man har olika smak, jag tycker inte det är kul att höra någon prata om melodifestivalen eller idol eller let’s dance men det är ju helt enkelt för att jag inte ser de programmen. Så den punkten gills inte riktigt.

Har jag glömt något ämne som vi alla pratar om fast ingen egentligen vill prata om det?

 1. Lina skriver:

  Jag pratar gärna ingående om väder! Jag älskar naturen och friluftsliv så därför är ämnet extra intressant. Sport gillar jag också!

  1. Kul att höra att någon faktiskt uppskattar att prata om vädret. Om man är intresserad av naturen och friluftsliv så blir det förstås relevant på ett annat sätt :)

 2. Emma skriver:

  Ja, med män menade jag alltså det att när jag umgås med män så pratar de om sig och sina projekt och vad de gör. Men det är så ofta när kvinnor träffas som de pratar om män, och inte om sig själva. Om det handlar om hur hon känner för mannen så är det ändå ok tycker jag. Men att spekulera i hur han känner och vad han behöver och liksom leva genom mannen… Eller som när jag sprang på en kompis. Det första hon berättade var att hennes ex hade fått nytt jobb. Jaha kul, även om jag aldrig träffat honom, men hur är det med DIG?

  1. Aha jag fattar. Fy vad knasigt, varför skulle du bry dig om att hennes ex hade fått nytt jobb liksom. :D Jag förstår nu hur du menar och tycker det är outsägligt ointressant att prata om män på det sättet…

 3. Folks barn och deras fotbollsträningar (ständiga samtalsämnet i lunchrummet på mitt jobb, avbryts ibland av att prata om barnen och deras allergier, också sjukt tråkigt).

  Håller med om att få en dröm återberättad för sig är typ det tråkigaste man kan råka ut för. Däremot tycker jag att det är ganska roligt att prata om kungafamiljen. Som Liv Strömquist säger i sin senaste bok, ”Vi måste prata om Chris” :)

 4. Du är så BRA! Huvudet på spiken. Plus att ”man” har svårt att ta emot en komplimang, vilket stör mig som ger komplimanger OFTA.
  Älskar dina teckningar <3

 5. Ann skriver:

  Jag tycker nog att vad andra drömt om är intressant och kan va inspirerande till mitt skrivande. Känns inte riktigt som kallprat utan kan vara rätt personligt.

Comments are closed.

LOADING..