Myter om socker – intressant artikel

jessica_johansson_ritar

Här på morgonkvisten hittade jag en otroligt intressant artikel som handlar om myter om socker. Just nu har jag en digital prenumeration på DN, vilket gör att jag får läsa alla artiklar där. Jag vet inte om den jag pratar om är låst annars, men ändå.

I artikeln tar Amina Manzoor upp 10 myter om socker – vilka av dem som stämmer enligt forskning och vilka som inte stämmer. Bland de mest intressanta enligt mig var till exempel att socker inte är bättre än sötningsmedel – och att forskning inte har kunnat visa på att sötningsmedel leder till viktuppgång – samt att honung inte är bättre än socker, att socker inte göder cancer osv.

Något jag själv redan vet om är att frukt inte är lika dåligt som socker. Jag tycker att man känner det när man äter socker respektive frukt. Av frukten får jag inga dippar och inget sug, som jag får av socker.

De tar också upp att sockerberoende inte finns, utan att det nog snarare har att göra med en ätstörning, typ overeating disorder. Jag tror att man kan vara extra känslig för socker och har skrivit mycket om att jag är beroende av socker och mår bättre utan, men köper hennes argument (och forskningen). Att det kanske inte kan räknas som ett kliniskt beroende i stil med kokain eller alkohol, även om de gemensamma faktorerna är många. Det här innebär så klart inte att jag ska börja äta socker igen – jag tror att ätstörningen kan triggas igång av att äta saker som ger snabb mättnadskänsla och ”kickar” som skapar ett lugn i kroppen. Och jag vet att jag inte kan sluta äta socker när jag väl börjar och att det blir som ett beroende, man blir väl beroende av kickarna och lugnet på något vis. Därför kommer jag naturligtvis även fortsättningsvis helt att undvika sötsaker och sådant.

Hursomhelst, himla intressant artikel. Här har jag bara sammanfattat den lite kort, hela texten finns att läsa här.

Vad tänker du?

 1. Nanna skriver:

  Oh vad spännande! Om socker och sånt. Och häromdagen lärde jag mig att man inte alls får blodsockerdippar eller sånt utan det är bara hormoner och hunger (Hörde det på Skvalan) och det ligger jätte jämnt fast man inte äter på typ fem dagar. Alltså undrar hur mycket som man lärt sig som bara är skrönor? Det ska bli kul att leva och se vad som sägs i framtiden.

  Jag har några barn och ett av dom har aldrig kunnat äta mer än kanske fem, sex bitar godis sen kräks hon. Alltså nästan som en allergisk reaktion typ ….ja …godis-intolerans..?? Så hon får frukt istället och när man är på kalas tror dom alltid att jag är en sån pretto mamma som inte vill att mitt barn ska ha socker. Fast min dotter är nu elva år och kan ju själv förklara. Men iallafall, det finns så mycket kvar att få reda på om hur socker påverkar oss.

  1. Visst är det intressant!
   Aha låter väldigt spännande, ska kolla upp det skavlan-avsnittet. Och jaa, mycket är nog skrönor gällande hälsa!
   Intressant det där med ditt barn, det är nog väldigt individuellt alltihop…

 2. Lisa skriver:

  Tyvärr så var artikeln låst och jag hade inte möjlighet att läsa den. Men jag vet själv med mig att jag har det man kallar sockerberoende. Jag har ett flertal gånger försökt sluta men så kommer det en dipp och man är där igen. Jag ställde mig igår på vågen och bestämde mig för att det fick vara nog. Jag är trött på att sockret ”styr” och valde att sluta direkt. Sen hur det går får väl visa sig men jag vet för min egen del att socker är en bov.

  1. Ja det är det ABSOLUT. Jag tror att artikelförfattaren menar mer i KLINISK mening, att det kanske inte är ett beroende på prick samma sätt som alkohol. Men jag är likadan och måste hålla mig undan socker resten av mitt liv. Alltså: Kakor, bullar, godis osv. Eftersom jag inte kan sluta annars. Jag tänker dock att min problematik också är kopplad till min ätstörning som väl är någon form av overeating disorder och tänker att den problematiken triggas av socker som ger snabba kickar och är lätt att äta massor av på kort tid typ? Det är ju inte så lätt att överäta en linsgryta eller matvete med kyckling i ugn typ. Däremot pasta med köttfärssås kan man ju äta hur mycket som helst, alltså hetsäta. Även godis, kakor, chips och så.

  1. Lisa skriver:

   Nej men så är de ju. Jag är inte den som tycker om att laga mat heller, inte som det ser ut i dagsläget så att lägga ner tid på att göra bra mat ligger i lä för mig. Men någon dag ska jag ta mig tid, likaså ta mig till gymmet :P
   Men tänker man efter lite så mår man ju inte bra av att äta socker, man kanske känner sig ”nöjd” för stunden men sen mår man ändå bara dåligt så man får väl ha de i bakhuvudet. =)

Comments are closed.

LOADING..