Kalorier för att get my shit together

Nej då, jag tänker inte hoppa på någon ny ogenomtänkt metod och sen tröttna efter en vecka. Däremot har jag fått ett råd från många bloggläsare nu: Att prova att räkna mina kalorier, bara i någon vecka, för att påminna mig om vad som funkar bra och vilken balans jag måste ha för viktnedgång.

Varför? Jo! Jag håller ju ändå på så mycket med det här, försöker anstränga mig, vill äta bra, vill hitta en balans med allt. Och om jag då snubblar precis på mållinjen, bara äter liiite för mycket för viktnedgång, så kanske jag måste uppdatera mina kunskaper lite. Det är ändå längesen nu som jag höll på att räkna kalorier.

Att räkna kalorier är inte en hållbar livsstil. Det är inget som någon människa orkar göra hela livet. Därför är det bara något som jag kommer göra en väldigt kort period och enbart för att påminna mig om att: ”Just det, jag kanske bara ska äta en matsked frön till mellanmålet.” Typ på den nivån. Återigen komma ihåg vad som är lagom portionsstorlek och hur mycket på ett ungefär jag kan äta på en dag. Sedan slutar jag räkna kalorier igen!

Jag har också börjat lägga till kolhydrater om jag äter en sallad, för att slippa bli hungrig igen efter en timme. I dagens lunch-halloumi-sallad blev det en näve röda linser. Igår körde jag gröna linser. Det känns redan mycket bättre!

Idag är det fantastiskt väder i Stockholm och jag håller för fullt på att beta av ca världens längsta att göra-lista. Återkommer i kväll med söndagsinspiration. Hur har ni det?

Skärmdumpen högst upp kommer från mitt mat- och träningskonto på instagram, @jessicasviktigamal.

 1. Annie skriver:

  Det låter som du är inne på en bra strategi här :) När du får mer koll på energivärdet och innehåll i dina vanligaste favorit-livsmedel så kan du ju lätt kombinera olika delar så att måltiderna som helhet blir lagom stora och näringsrika. Det är ju också en positiv aspekt på det hela med att räkna lite grann, att man kan få ”kvitto” på att många av måltiderna är bra sammansatta och utgör hälsosamma val så man kan fortsätta med dem långsiktigt. Med fullgott samvete dessutom ;)

  Jag tror mycket på att göra det enkelt för sig själv och inte krångla till allt med olika ”krav”, precis som du nu resonerar med att man inte måste variera allt i oändlighet. Det är absolut helt ok att ha en/två standard frukostar och luncher tex, där man kanske bara varierar själva proteindelen om man har lust. Och sedan kan middagen vara mer olika beroende på vad man gör under dagen. Så länge man då vet att frukost och lunch är hälsosamma och bra sammansatta måltider så gör det inget om de är lite enformiga till vardags.

  Utforma vanor som du trivs med och kan hålla länge, som gör att du inte måste lägga massa energi på att fundera på vad man ska äta hela tiden. Att ha ett par bra standard-alternativ man ofta upprepar och gillar gör hela vardagen så mkt enklare tycker jag iaf :)

  1. Exakt, så tänker jag också! Kvitto på vad som funkar och vad som inte funkar. Och slippa få matnoja över att man har ätit för mycket när man inte har det, framförallt! Jaa det känns jättebra att jag har accepterat att jag kanske kommer äta typ samma sallad 3-4 gånger i veckan till lunch. Den är så god och då är det okej liksom, när den dessutom är lagom för mig näringsmässigt. Tack för din fina kommentar, Annie! Vad har du för standard-alternativ i din vardag? mvh nyfiken, hihi.

 2. Erika skriver:

  Ett tips är att riva halloumin med ungefär lika mycket sötpotatis! Lägg i ett ägg och ganska mycket kryddor! Forma till biffar o stek! Gott👍

  1. GUD vilket bra tips! Tack! Och typ äta med sallad bara?

 3. K skriver:

  Tycker det låter väldigt smart! Jag har också räknat ut kaloriinnehåll på mina mest förekommande måltider (ex har jag nästan alltid samma frukost varje dag, en matig proteinsmoothie på 500kcal). Då blir det lättare att ha ett hum om hur mycket det blir totalt. När man äter mycket vegetariska proteinkällor så blir det lätt mycket kalorier i förhållande till proteininnehåll. Ex, halloumi och nötter är ju två saker som tar upp mycket av ”energi-budgeten”. Då kan man variera sig med linser, bönor och tofu så jämnar det ut sig i lite. Ska bli intressant att höra dina reflektioner efteråt, ifall det var något som överraskade dig eller om det var ganska precis som du trodde. Jag håller med om att kaloriräkning gör sig bäst som ett kortsiktigt verktyg, då löper man mindre risk att utveckla en fixering kring det. (Något som jag också aktar mig för!)

  1. Ja exakt! Fast halloumi är inte så farligt ändå, om man mest har grönsaker och lite linser till. :) Jag blev nyfiken på din matiga smoothie, hur gör du den? Skulle nog behöva få i mig protein i frukosten lite då och då. Ska absolut komma ihåg att dela med mig av mina reflektioner efteråt. Jag har bara hållit på sen igår men det känns skönt faktiskt och jag blir mer peppad att promenera och så. Och ta lite mindre frön hehe!

  1. K skriver:

   Jag har bananer i min smoothie, så jag vet inte om det skulle fungera för dig? (Minns inte vilken ”relation” du har till bananer 😊). Hur som helst så använder jag en näve is, två dl mjölk, två små bananer, 2 tsk kakao, 1 msk nötsmör och 1 skopa proteinpulver. Ibland tillsätter jag chiafrön eller 1 tsk snabbkaffepulver. Man skulle också kunna ha i lite havregryn om man ville få ännu matigare konsistens. Eller lite avokado…
   Man kan använda vilket nötsmör man vill, jag tycker det blir extra gott med mandelssmör, hasselnötssmör eller jordnötssmör. Proteinpulvret som jag använder är helt osötat och bara smaksatt med lite äkta vanilj. (Det finns ju vegetabiliska proteinpulver också om man inte gillar mjölkprotein.) För mig funkar detta jättebra, jag behöver kolhydrater för att komma igång på morgonen. Sen står jag mig minst 4 timmar tills det är dags för lunch!

   1. Tack igen också! Jag ska försöka hitta ett proteinpulver som är osötat, tror verkligen det vore bra för mig med mer protein till frukosten eftersom jag tränar ganska tungt tre gånger i veckan. :)

  1. K skriver:

   Kan bjussa på två till smoothie-favoriter. Kanske kommer du uppleva dom som för söta, i så fall kan man ju minska på andelen frukt och/eller välja andra sorter (dom fungerar dock fint för mig, men jag är inte super-känslig när det gäller frukt)

   Jordgubb-lime: 1 näve frysta jordgubbar, 1 banan, juice av 1 lime, 1-2 dl mjölk, 1 skopa osötat proteinpulver, 1 msk nötsmör (eller typ 1/2 avokado). Ev. 1 tsk chiafrön och eller 1/2dl havregryn om man vill att den ska bli matigare.

   Grön smoothie: 1 fryst banan, 1 stor näve bladgrönsaker (babyspenat/ruccola/mache är mina favoriter, men även ex grönkål funkar), 1 dl mjölk, 1 skopa osötat proteinpulver, 1 dl ananas/mango, 1 dl frukt/grönsaksjuice (det sistnämnda kan du hoppa över, men jag tycker det blir extra gott. Brukar köpa av något ekologiskt märke och ha i kylen för att använda i smoothies. Det blir billigare så, och det man inte hinner använda upp kan man frysa in i iskubsformer och använda senare i sina smoothies). Här kan du också med fördel tillsätta extra fett, ex avokado och ev extra fibrer i form av chiafrön/havregryn. Och om du vill maxa näringsinnehållet kan man ha i någon tesked grönt pulver (du vet, typ mighty greens eller vetegräs).

   1. Alltså TACK!! Jag ska absolut prova dessa och banan funkar. Provar nog en av dina smoothies redan om ett par dagar. Så tacksam!

 4. anne skriver:

  Kan vara bra ide så du vet hur mycket det är i olika rätter samt du får i dig. Tänker att det kan ju vara bra veta koll hur mycket man faktisk ska äta klc mässigt per dag för viktnedgång. Annars är det ingen mening räkna på.vad du får i dig. Jag kan själv äta 1400 kal per dag för viktnedgång på.0.5 kg per vecka ca. Nu är jag klar med min viktnedgång så äter mer än så men innan var det så.

  1. Ja det är klart, sådant räknar lifesum ut. :) jag ska äta 1700 kcal per dag nu för viktnedgång nu i början. Väger ju en del så det är nog därför det blir lite mer för mig :)

 5. cecilia skriver:

  Bra idé tror jag – men precis som du säger är det ohållbart i längden och om man är som jag lite lätt för att bli fixerad vid sånt så är ju risken att det blir en för stor grejj i sig själv liksom. Jag har räknat kalorier under väldigt korta perioder förut men det är VÄLDIGT STRULIGT tycker jag :) så bra idé att bara göra det kort tid.

  1. Exakt, det är så jag också resonerar :) så jag tänker några veckor och märker jag att jag blir fixerad så slutar jag. Sen raderar jag appen, när jag känner att jag klarar mig själv igen :)

  1. Ja det är ganska struligt men ändå inte så farligt som jag nog har tänkt!

Comments are closed.

LOADING..