Shit, gästerna kommer om 15 minuter!

Stökigt och rörigt hemma, stressad till tusen, de där lådorna med julpynt står snyggt ouppackade och den där julstädningen, den ska göras ”sen”? Men du vill ha det julmysigt på två röda för du får storfrämmat eller bara, ”nu ska det julas”- vad göra?? Jo med några enkla grepp har du piffat till det och ingen kommer tänka på dammråttor i hörnen eller intorkad disk utan bara falla in i ett enda stort julmys.

• Börja i hallen för det första man ser när man kommer innanför dörren är just hallen så den kan behövas rensas. Du vet, first impressions last… Bort med skor, ytterplagg, paraplyer och galonbyxor. Lägg allt i sovrummet för där ska ju egentligen ingen vara eller hur?! Ta fram så mycket golvyta som möjligt. Finns det bord eller liknande, sätt ett levande ljus. Vips så har du skapat en välkomnande känsla.

• Sätt ugnen på 100 grader och lägg in några färdiggräddade pepparkakor på en plåt. Häll upp glögg i en kastrull och värm på. Och vad du än gör, låt den inte koka. Jag vet att du är stressad men detta får inte ske, endast sjuda. Nu sprider det sig fina juldofter i hemmet och vaggar in lyan i ett mysigt lugn.

• Dimra ner! Detta är nog det allra bästa tipset. Inte bara för att det ger en juligare stämning utan även för att detta är den bästa städmetoden. I detta mysiga ljus syns inga dammråttor eller oputsade bänkskivor. Sen tänder du adventsljusstakar och -stjärnor där de finns framme och sedan levande ljus. Använd varenda ljusstake och ljusstump du har. Levande ljus är A & O i detta julfix.

• På med din favoritjulskiva. Eller använd denna spellista. Låt musiken spela lågt i bakgrunden. Musiken ska absolut inte överrösta samtal nu.

• Sen så är det toaletten gästerna kommer använda. Våttorka handfatet, ny och ren gästhandduk, ett värmeljus och en liten skvätt wc-anka i toan.

Bra jobbat, nu är du redo, basen är klar.  Ska du bjuda på nått att äta och dricka behöver det inte givetvis vara på bordet när gästerna kommer. Så det kan du ta det lugnt med.

 

Nu kommer några överkurstips om du har mer tid och möjlighet att springa förbi butiken innan hemkomsten.

• Köp med ett fång amaryllis på vägen hem. Det är en tydlig julblomma som tar för sig rejält. Ta de som slagit ut som mest.

• Ställ skålar i en grupp med skumtomtar, pepparkakor, clementiner, nötter och choklad lite varstans i hemmet om du har flera rum. Det gör att gästerna kommer röra sig runt och ger en generös känsla. Bor du mindre gör du ett gottabord långt från köket, för där samlas ju alla ändå.

• Jamie Oliver säger att, från att en gäst kommer in genom dörren får det inte gå mer än 5 minuter innan hon har ett glas i handen. Så, fram med julmust och glögg!

• Men du då?  Försök slappna av och ha kul. Om du ser ut att trivas då ökar chansen att dina gäster gör detsamma. Bättra på make upen lite, lite lipgloss och rouge, och ju mer du dimrar ju snyggare blir du och gästerna ;)

 1. Jessica skriver:

  Bra lista!
  Min mosters bästa tips hon gav en gång för länge sedan var: Städa med något luktagott medel precis innanför dörren – det ger intrycket av att det är städat.
  Själv gillar jag din ”dimmabelysningsgrej”. Bjud helt enkelt hem när det är mörkt ute ;)

 2. Vilka underbara tips så här i julstressen, fast vis av erfarenhet vet jag att jag aldrig behöver bättra på med rouge på kinderna. Det brukar ”moder natur” fixa alldeles själv när jag är stressad och ska ha gäster, hihi.
  Kram Helena N

  1. Hi hi hi, du har så rätt. De berömda spisrosorna dyker upp, vare sig man vill eller inte! :)

  1. Tack Jenny! Kul om det kan vara till hjälp. Julen har en tendens att vara stressig… Lycka till! :)

Comments are closed.

LOADING..