Hur ger ni julklappar?

Som lika många hem det finns i vårt land gissar jag att det finns lika många olika sätt att ge och dela ut julklappar. Här är några sätt jag hört talas om:

• Tärningsmetoden, att alla paket läggs i en pott och sen slår man tärning och den som får en 6.a får välja paket. Sen går tärningen vidare tills paketen är slut.
• Ger varandra paket med en maxsumma så det blir lika för alla.
• Endast barn får julklappar. Vuxna har redan så det räcker och blir över.
• Secret Santa: I början av december drar man lott om vem man ska köpa till så mottagaren blir både överraskad av paketinnehållet och vem som är givaren.
• Alla får paket av alla, så klart!
• Finns i sjön: Spelar om ett gäng julklappar som ligger i potten. När alla paket är utportionerade på delatagarna så börjar man spela igen och tar/byter med varandra. Har dock inte förstått när man slutar deala…

Givetvis finns det också olika utdelningsmetoder; en tomte som dyker upp och mer eller mindre bara säger hej, lämnar några få paket och drar eller den där tomten som vägrar gå och stannar hela kvällen och delar ut allt.

Sen så finns det den där metoden man ser på amerikanska filmer, att paketen ligger under granen på morgonen och det rycks och slits för att hitta sina paket. Har aldrig stött på någon som haft eller har en sådan tradition men gissar att det finns även här i Svedala.

Känner du igen dig i nått av sätten eller har du och de dina en annan metod?

Vår tomte, läs pappa, har sedan nån gång på 80-talet blivit smått retad och mobbad av brorsorna när han dykt upp. Minns när jag var liten (brorsorna är ett gäng år äldre än jag) tyckte jag det hela var pinsamt och jobbigt fast att jag mycket väl visste att det var pappa och bara på skoj. Som om de retade en främling och att denne skulle ta illa vid sig och inte återkomma nästa år. Konstigt hur jag tänkte…

 1. Vi byter klappar med varandra allihop…barnen får såklart mest. De har delats ut av tomte när barnen i släkten är med annars har typ jag satt på mig en tomteluva och delat ut de.
  Sen har vi julklappsspel oxå, men då är det bara vi vuxna. 3 klappar för 100kr som vi lägger i mitten på borden och bestämmer en siffra på tärningen och får man den får man välja en julklapp sen öppnas de och äggklockan ställs och en ny siffra på tärningen väljs och då börjar det roliga…man får ta julklappar från de andra om man får rätt siffra.

  1. Vilket kul spel, om alla är med å det. Lan det sluta med att man får sina egna paket?
   Låter härligt med så många olika varianter.

 2. Jessica skriver:

  Det där med öppnandet ja…det ser lite olika ut från år till år.
  Jag har alltid blivit smått irro på alla ”vuxna” som sagt: ”I år köper vi bara till barnen”, och så köper de till alla i alla fall.
  Det är väl bättre att säga att vi köper julklappar – punkt!

  Hos oss har alla alltid köpt till alla och det har alltid funnits paket till gästerna som ingen visste skulle komma; några kompisar till mig t.ex. och någon kompis till någon morbror som varit ensam etc. Många huvuden och raska ben senare så har alla haft paket. Även om det ”bara” varit strumpor och chokladaskar – men det är tanken att ingen ska sitta utan som har rått. Sen har vi aldrig gett dyra presenter till varandra. Det har ens egen förälder fått göra =)

  Jag har alltid velat dela efter Karl-Bertil. Men snabbt blivit nedröstad av illvillga släktingar som trott att barnen inte kan vänta 30 min till även fast de redan har väntat ett helt år… För jag har liksom aldrig hört barnen klaga, det är bara de vuxna som förväntat sig att höra klagosång om julklapparna. Sen har det varit upprivningsgrejen, vilket är trist – det är ju superkul att se när alla
  Men nu, när man får bestämma själv – då blir det långsamt med glöggkopp i handen så alla hinner se och vara med.
  Och nu en avhandling senare ska jag sluta skriva ;)

  1. Jag vill minnas att du i nått inlägg förra året skrev att det där med att bara barn ska få paket borde avskaffas. Håller med till viss del. Vi är 18 pers i min familj så för allas plånböcker och att vi inte ska sitta till annandagen så har vi att alla ger till allas barn och sen till sin respektive. Blir en sagolik hög ändå. Men sen har vi då makens familjer som oxå ska få, där är det till samtliga. ja, jöses…
   Fint av er att hålla hemmet öppet så morbros polare får dyka upp.
   Vad jag gillar dina långa kommentarer!!!

Comments are closed.

LOADING..