God fortsättning

Oj vad jag har gottat mig och unnat mig superledighet. Jag har helt enkelt uttryckt firat jul. Dagarna har fyllts med jul, familj, glögg, varma  kök, skratt, god mat, snö, sömn, filmer, frukostsmulor i sängen, lek med paket, godis, ihopmontering av diverse julgåvor och ”jag har ingen aning om vad klockan är”.

Själva julafton var som en dröm med perfekt upplägg av maten. Då vi är en matälskande familj och vill kunna njuta av all maten så delade upp julbordet i två delar. Till lunch så var det sill, lax, ål (grönmärkt!!), sillsallad och bröd och ost. Det var ett dignande marint julbord som skvalpades ner med must, julöl och snaps. Familjen är ingen sjungande familj men ”hellre än bra” gäller vid jul så många visor sjöngs. Alla barn gav de vuxna en blick som var en blandning av ”å vad pinsamma ni är ” och ”nu är det jul”.

Eftermiddagen förflöt i ett enda stort mys. Några tittade på Kalle Och Hans Vänner, några slumrade i en soffa medans andra inte kunde sluta klämma på paketen. Då vi var mätta och nöjda fick middagen bli en sen variant och paketen utdelades med en paus för Karl Bertil.

Jag blir alltid så förundrad över hur mina föräldrars kök kan förvandlas från smått stökigt och bökigt till stilla och stämningsfullt julrum till middagen. Alla 10 vuxna drog fram sina bidrag och det var ett ytterst proffsigt julbord. Vi alla överöste varann med komplimanger för det var verkligen gott. Min polska svägerska bidrog med polsak julpiroger, fyllda med bla surkål, som vi alla bestämde ska bli en ny stående rätt. Superläckert. Favoriten bland barnen var brorsans revebensspjäll, eller som sonen kallade det ”Sjörövarkött”. Han (sonen, inte brorsan) är helt inne på pirater och sjörövare så det var många paket i det ämnet. Favoritpaketet var ett piratskepp jag köpte på loppis i somras för 40 kronor. Svägerskan såg ett likadant i affärerna för 890 kr. Detta stavas kap!

LOADING..