Natashja Blomberg: Feminismen har inte gått för långt

Foto: Theresia Köhlin

”The devil is in the details” brukar man säga vilket betyder ungefär att om man ignorerar de små frågorna så kommer man få problem senare.

Som feminist blir man ifrågasatt varje dag. Varför ägnar vi oss åt löjliga små meningslösheter när det finns viktigare och större saker att bry sig om?

 

Varför tjatar vi till exempel så mycket om sexistisk reklam och varför finns det förskolor där man envisas med att säga hen när det finns riktiga problem som gruppvåldtäkter och hedersmord (och allra helst i andra delar av världen)? Hur blir män och kvinnor jämställda av att vi slutar raka oss och är det viktigt att slåss för kvinnors rätt att bada topless om ingen kvinna utnyttjar möjligheten? Har det inte gått för långt då? Eller är det kanske så att alla de här små, enskilda sakfrågorna går hand i hand med de större frågorna och att det är samma strukturer som går igen i detaljerna som i övriga samhället.

 

Oavsett om det handlar om kvinnor som hedersmördas eller en kvinna som inte kan gå topless utan att bli trakasserad så handlar det om samma könsmaktsordning och samma kvinnosyn.

 

Häromdagen såg jag en gammal partiledardebatt mellan Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman. De debatterade våldtäkt och Åkesson var kritisk mot att Schyman förespråkade delad föräldrapenning och genuspedagogik i förskolorna. Hon pratade om strukturer och könsroller som en orsak till problematiken och Åkesson menade att hon svek Sveriges kvinnor när hon ägnade sig åt detta istället för att ta tag i de verkliga problemen.
Hans förslag var att istället att öka straffen, låta kvinnor bära vapen, kameraövervaka samt lära unga tjejer självförsvar redan i skolan. Med andra ord ägna sig åt så kallad damage control istället för att försöka ta reda på orsaken till mäns våldsamhet och motverka från grunden. Åkesson och många med honom har verkligen inte fattat nånting.

 

Det är lätt att raljera över en enskild barabröst-aktivist eller en hårig feminist men det man missar är att det inte handlar om att alla kvinnor ska visa brösten eller vara håriga utan om valfriheten att göra det om man vill. Det handlar om att kvinnans kropp har kommit att sexualiseras i den grad att kvinnan aldrig kan vara fri på samma villkor som mannen.

De flesta tycker att det är självklart att alla ska behandlas jämlikt och att vi ska ha samma rättigheter och möjligheter, men problemet är att väldigt många inte ser hur allt hänger ihop. Låter man exempelvis små pojkar komma undan med lite vad som helst under parollen ’’boys will be boys’’ så är det inte så konstigt att män växer upp och blir våldsamma (samtidigt som flickorna lär sig att pojkar visar kärlek genom våld). Lär man flickor att deras utseenden är deras viktigaste attribut så är det inte så konstigt att kvinnors förutsättningar blir sämre (eller att män lär sig värdera kvinnor utifrån deras yttren).
Och så vidare. Men det är här feminismen som verktyg kommer in. De stora frågorna är som sagt beroende av de små och vi har bara börjat skrapa på ytan.

 

Feminismen har inte gått för långt. Vårt ojämställda samhälle har däremot gått alldeles för långt alldeles för länge och det är dags att ändra på det.

 

___________________________

Namn: Natashja Blomberg. Ålder: 37. Familj: maken Oskar, Ninja 5 år och Tamlin 3,5 år. Bor: Nynäshamn. Gör: krönikör hos Hela Hälsingland och amelia.se samt driver Sveriges största feministblogg: Lady Dahmer.

 1. Visserligen var seriemördaren Jeffrey Dahmer lite ovanlig i så motto att han mördade andra män – han var en homosexuell seriemördare. Och kannibal, nekrofil och likskändare – han dekorerade sitt hem med kroppsdelar från sina offer. Mysigt, mycket Goth. I detta fall verkar det inte finnas något intresse av att finna ‘orsaken’ – agendan att finna ‘orsaken bakom våldtäkter’ är säkert lika knepig som att finna orsaken till rånmord. Under tiden ‘har alla män ansvar för våldtäkterna’ – ungefär som katolska kyrkans dogm om att små barn föds med en arvsynd, eller att judarna fortfarande förföljs för att de påstås ha mördat Jesus – plus att de påstods ha förgiftat brunnarna och på så sätt orsakat Digerdöden – eller som ryske tsarens hemliga polis påstod, att de slaktade kristna spädbarn för att baka in deras blod i det osyrade bröd som de äter under påskhögtiden.

  Kollektiv skuld är knepig – och särskilt om den hänger på arvsanlaget, DNA-molekylen – samtidigt som det i de flesta länder är olagligt att lyncha våldtäktsmän. Jag var en sömnlös natt av grubbel från att göra 36 hål genom en kille i min ungdom. Är fortfarande, efter alla dessa år, inte säker på att jag gjorde rätt som avstod.

  Kan inte låta bli att undra, ifall jag i så fall hade sonat min skuld, eller inte? Eftersom det påstås att det är kvinnorna som står för huvuddelen av barnens uppfostran – skulle det inte vara smart att uppfostra de små pojkarna till att inte misshandla, våldta och mörda kvinnor? Att hjärntvätta vuxna män – eller ‘barn’ på 16 – till att ändra sinnelag, det tillhör fortfarande science fiction. Men kanske om 100? 50? år är det möjligt att omprogrammera hjärnor med droger och elström. Man får då hoppas, att dessa framtida hjärntvättare inte passar på att färga tvätten också.

 2. lanja skriver:

  hon har bästa bloggen!

  // mvh lanjas.com

 3. Helene skriver:

  Jag kan inte för mitt liv förstå hur ni kan tillåta denna person att skriva krönikor hos er. En person som öppet förespråkar våld, anser att män inte borde gå fria, att män borde förbjudas ha sex med kvinnor. Som hyllar en seriemördare samt uttalat allmänt förnedrande om män samt anser att de är djur. Jag som kvinna skäms över att sådana personer ens får utrymme att uttala sig. Tyvärr Amelia, jag och många andra kommer sluta köpa eran tidning. Fram tillsdess att NI tar ert ansvara genom att inte ge denna förnedringshets bränsle något mer. Vi är många som diskuterat Natashas krönikor. Det räcker nu.

  1. Linnea skriver:

   Tänka sig…jag känner precis tvärt om. Det här är något som får mig att vilja köpa Amelia. Heja Lady Dahmer!

   1. Håller absolut med om att detta skapar ett större intresse för att köpa/läsa Amelia ! Heja Natashja vad du är nålskarp! PS starka och kloka kvinnor har alltid skrämt svaga och fega män(niskor;)

  1. Clara skriver:

   Och nu funderar jag på att sluta läsa dina kommentarer…

  1. Jennie skriver:

   Tänk, jag tycker precis tvärtom, Amelia blev plötsligt lite mer intressant!

  1. M skriver:

   Tvärtom! Hon behövs, och jag kommer sannolikt att köpa tidningen oftare nu!

  1. Rafem skriver:

   Bra skrivet!

Comments are closed.

LOADING..