Jonna Sima: SD är också ett kvinnofientligt parti

Det har stormat mer än vanligt kring Sverigedemokraterna under våren. Jimmie Åkessons valturné på arbetsplatser runtom i landet har mötts av protester från vårdpersonal och brandmän. När partiet har besökt skolor har elever demonstrerat. Vi är emot ett parti som värderar människor olika efter hudfärg, etnicitet och religion, har varit budskapet.

SD beskrivs ofta – med rätta – som ett enfrågeparti. Det mesta, vare sig det är vårdkris eller ökande ekonomiska klyftor, kokas ned till att det är invandringens fel. Det är väl känt att SD är ett främlingsfientligt parti. Vad som diskuteras mindre är att det även är ett kvinnofientligt parti.

I förra valet var 73 procent av de som röstade på SD män. Det är också männen som dominerar i partiet från toppen till botten. Bara 20 procent av partiets medlemmar är kvinnor. Som enda riksdagsparti poängterar SD i sitt partiprogram att det finns biologiska skillnader mellan könen. Partiets nya talesperson i jämställdhetsfrågor, Paula Bieler, kallar sig särartsfeminist. Kvinnor har mer känslomässiga instinkter och män är mer logiska, menar hon.

Det är på särartsfeministiska grunder som SD bland annat vill ta bort de öronmärkta pappamånaderna i föräldraförsäkringen. All forskning och erfarenhet visar att det är just på grund av att kvinnorna tar ut den största delen av föräldraledigheten som gör att vi halkar efter männen lönemässigt. Därför hörs allt högre röster inom såväl högern som vänstern för att fler månader bör öronmärkas till papporna. Jämställdheten blir inte löst vid köksbordet, den har historiskt sett alltid behövt en knuff via lagboken.

SD:s svar är i stället fördubbla vårdnadsbidraget. Det innebär att föräldrar får bidrag för att ta hand om barnen hemma i stället för att ha dem på förskolan. Kristdemokraterna drev igenom vårdnadsbidraget och det har till få experters förvåning förvandlats till en veritabel kvinnofälla.

Det är inte bara när barnen väl är födda som SD vill försämra villkoren för kvinnorna. De föreslår också sänkt abortålder. I snart 40 år har Sverige haft en lagstadgad rätt för kvinnor att göra abort fram till 18:e veckan. Den vill SD nu sänka till 12 veckor. Jimmie Åkesson har motiverat det med att partiet vill minska antalet aborter. Men även här är det bara att gå till forskningen och se hur det argumentet helt saknar stöd i verkligheten. När länder inför restriktivare lagstiftning minskar inte antalet aborter, istället blir de illegala och osäkra. Dessutom utförs redan i dag 95 procent av alla aborter före den 12:e veckan i Sverige. Förslaget är alltså snarare ännu ett exempel på hur SD vill kringskära kvinnors frihet och rätt att bestämma över sin egen kropp.

Men för ett parti som är mansdominerat och vill växa innebär kvinnorna naturligtvis en fantastisk tillväxtpotential. Det var bland annat därför som Jimmie Åkesson gjorde ett stort nummer i Almedalen förra året om att kvinnor med ofrivilliga deltidsanställningar inom den offentliga sektorn ska ha rätt till heltid. Men när det tidigare hade röstats i riksdagen i den frågan röstade SD emot rätten till heltid. Hoppsan!

Listan går att göras lång över antalet kvinnofientliga förslag som SD driver. De vill återinföra sambeskattningen, minska arbetet mot våld i nära relationer och avveckla anslagen till jämställdhetsarbetet i skolorna och till genusvetenskapen på universiteten. Behöver jag påminna om deras valfilm från 2010 där de lät kvinnor med slöjor och barnvagnar på ett hotfullt sätt jaga en pensionär?

När SD:s förre partisekreterare Erik Almqvist blev ertappad på film med att kalla komikern Soran Ismail för ”babbe” och en tjej som försökte stoppa hans framfart för ”hora” var partiets hittills största skandal ett faktum. Almqvist blev tvungen att avgå. Men som Soran Ismail påminner om i den aktuella P1-dokumentärserien ”Sorans kamp” hade Erik Almqvist innan ”järnrörsskandalen” skrivit en motion om att kriminalisera ”hora” som skällsord mot ”blonda tjejer”. Inte bara tjejer, utan blonda tjejer.

Detta sammanfattar Sverigedemokraternas värdegrund. Den är både fientlig mot personer som de inte anser vara ”svenska” och mot kvinnor. Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) har sagt att SD är ett parti för män som hatar kvinnor. Exakt så deprimerande och enkelt är det.

_________________________________

Namn: Jonna Sima. Bor: Stockholm. Ålder: 33. Gör: Journalist och politisk redaktör på Dagens Arena. Aktuell som: Ny krönikör på Amelia.se.

_________________________________

 1. Linna skriver:

  Bra artikel!

 2. Stina skriver:

  tycker att du glömmer hbtq….. är väl inte bara invandrare och kvinnor jag kan tänka mig att SD vill diskriminera? De är ganska lika republikanerna i USA? såg även en bild på Putin där det stod att han är den perfekta ledaren för republikanerna… skulle även passa för SD?

 3. A-C skriver:

  Vet du att många krista personer från Syrien som bor i Södertälje röstar på SD. Det beror tydligen på att de behandlats så dåligt av sina muslimska landsmän innan de kom hit..varför pratar ingen om det??

 4. Tack! Detta att skylta med särartsfeminism m m var droppen som gjorde att jag kände mig tvungen att gå ur partiet. Jag har tidigare stört mig på vissa inkonsekventa resonemang (som t ex att lansera sig som arbetarparti och samtidigt vilja införa ytterligare undantag från turordningsreglerna), men nu räcker det för min del. Good bye!

 5. Cilia skriver:

  Usch, glad att jag inte är feminist! Finns nog inget kvinnofientligare än feminismen! Tycker SD verkar tvärtom vara ett väldigt kvinnovänligt parti!

  1. Nikki skriver:

   Feminismen är människovänlig eftersom den vill att vi ska få vara och utvecklas i vår egen riktning utan gamla ingrodda fördomar om vad män ska/får och vad kvinnor ska/får. SD är lika kvinnovänligt som islamvänligt, men de döljer det lite lite bättre. Alla rasistiska partier vill minska kvinnors utrymme: kvävd aborträtt, lägre incitament att tjäna egna pengar (=mindre makt över sitt eget liv och mindre pengar ända intill pensionen).

   1. Skitsnack

Comments are closed.

LOADING..