Jonna Sima om varför kvinnorna med ”trofémän” borde hyllas

När den 14-åriga r&b-sångerskan Aaliyah slog igenom i början av 1990-talet hade hon redan hunnit vara inblandad i en skandal. Det ryktades i skvallerpressen att den inte ens byxmyndiga artisten hade en kärleksaffär med den tolv år äldre sångaren R. Kelly. Hon svarade med att döpa sitt hyllade debutalbum till ”Age ain’t nothing but a number”.

Åldersskillnader i relationer har alltid väckt uppståndelse. Särskilt om åldersgapet är extra stort eller om kvinnan är den äldre parten. På SVT Play visas just nu realityserien om lyxhustrun Bathina Philipsson, som är gift med den 35 år äldre ”kungavännen” Aje Philipsson som hon träffade när hon var 21. I intervjuer har hon berättat att det inte var kärlek vid första ögonkastet med en av Sveriges rikaste män. Hon hymlar inte med att det var hans möjligheter att erbjuda henne ett bra liv som gjorde att hon föll för honom. Men i dag har de tre barn och har varit gifta i 15 år. Och de verkar lyckliga. Så vi borde egentligen inte höja på några ögonbryn längre.

Äldre män, särskilt de rika och berömda, har alltid kunnat skaffa sig yngre damer utan att omgivningen har reagera nämnvärt. George Clooney, Michael Douglas, Woody Allen, ungefär samtliga av kungens vänner… Exemplen är oräkneliga. När jag växte upp fanns det få exempel på det motsatta förhållandet. Den enda kvinna som jag kände till var operasångerskan Kerstin Dellert, som fortfarande är gift med sin 17 år yngre man. När jag för några år sedan själv blev ihop med en betydligt yngre kille blev reaktionerna starka. Det var en fin och kärleksfull relation, men det var verkligen inte lätt alla gånger. Kanske framför allt på grund av omgivningens kommentarer. Det var vi mot alla odds, vi sprang och sprang men tiden hann till slut ikapp oss. Man vill inte vara en normbrytare när man är nykär, man vill bara få vara kär.

På 1970-talet hade den tyske regissören Rainer Werner Fassbinders film ”Rädsla urholkar själen” premiär. Nu under våren spelas den på Stockholms Stadsteater. Det är en drabbande historia om en städerska i 50-årsåldern i dåvarande Västtyskland som vid ett sällsynt barbesök stöter ihop med en knappt hälften så gammal migrantarbetare från Marocko. När filmen kom väckte den kontrovers, i dag känns historien – trots att den är förlagd till dåtid – fortfarande superaktuell. Parets kollegor, vänner och familj reagerar på relationen med avståndstagande och förakt. Den rasistiska dimensionen finns där i och med mannens ursprung. Tillsammans med åldersskillnaden blir det till ett rött skynke framför omgivningens ögon. I pjäsen far paret på semester till Marocko. Där får de vara som vilka älskande som helst, aldrig har de varit lyckligare. Jag kände igen mig i det; befrielsen i att fly in i en bubbla, bort från dömande blickar.

Nyligen publicerade Aftonbladet artikeln ”Nu tar powerkvinnan sig en ung troféman”. I den skrivs det om Laila Bagge, 42, som blivit ihop med en 18 år yngre kärlek. Camilla Läckberg och Maria Lundqvist nämns som två andra exempel. Även om det är förminskande att deras pojkvänner beskrivs som ”trofémän” utbrast jag ett ”heja Laila!” inombords när jag läste artikeln.

Man tycker ju att vi borde vara mer toleranta i dag än på 70-talets Västtyskland, men fortfarande är det tufft att leva utanför normerna. Det är bara att gå till sig själv. Skulle du klara att leva med någon som din omgivning ifrågasatte eller hade synpunkter på? I Aftonbladet-artikeln beskriver en familjerådgivare utvecklingen där kvinnor är den äldre parten som ett skifte i maktordningen: ”Det är en naturlig utveckling av att könsrollerna är på väg åt rätt håll.” I så fall borde man ju applådera de som orkar gå i bräschen för ett sådant skifte! Och komma ihåg att ålder inte är något annat än ett nummer.

 

____________________________

Namn: Jonna Sima. Bor: Stockholm. Ålder: 33. Gör: Journalist och krönikör. Aktuell som: Kulturredaktör på tidningen Arbetet.

  1. Lisa skriver:

    Hejsan!
    Sedan 15 år gift med 14 år yngre man. Visst har vi fått ”reaktioner” från omgivningen men vafan, det får man strunta i! Är man kär så är man…
    :)

Comments are closed.

LOADING..