Besök på fabriker i Kina…

Liam visade mig en stencil de fått i skolan med massa frågor som heter ”Veckans sju dagar”. Det är väl lite nutidsorienterande frågor, men när Liam kom till fråga fem så hade han svårt att hålla sig för skratt. Då står det nämligen så här:

5. TV-programmet Idol har börjat igen. Många killar och tjejer söker till programmet. De drömmer om att bli kända. Den som vinner får spela in en egen skiva. Förra gången var det Erik Grönwall som vann hela tävlingen. Juryn består av tre kända personer. Två av dem, Laila och Anders , har samma efternamn nämligen Bagge. Bagge är även namnet på en får-hane. Vad kallas får-honan? 1. Bock x. Killing 2. Tacka

Jag tycket också att det var väldigt roligt, kanske lite långsökt fråga, men kul att man kan bidra med sitt namn i den svenska skolundervisningen. Ha, ha!

Mina vänner Thomas och Patrick som brukar skriva lite inredningstips här är just nu i Kina och reser runt med jobbet. De jobbar med barnskor och design på Vincent Shoestore. Tillsammans med dem har vi tagit fram en kollektion som heter Rock Kids och som kommer komma till våren. Nu när de är ute och reser i Kina så besöker de även olika fabriker där som skorna tillverkas i. Och jag tänkte skriva och berätta lite om vad Thomas och Patrick rapporterar om detta då det kan vara intressant för er att se hur en barnsko tillverkas samt att det också sker hos bra fabriker.

På fabrikerna i Kina görs allt för hand. Och de fabriker vi jobbar med är jättestrikta på att det inte finns barnarbete. Man har en åldersgräns på 16 år för att få jobba där och arbetstiderna är måndag till fredag mellan 8-17. Precis som de flesta av oss jobbar här hemma i Sverige.  De har också många regler om att det ska finnas bra belysning och toaletter. Även om toaletterna inte riktigt ser ut som de vi är vana vid hemma i Sverige vill Thomas och Patrick hälsa mig.  När Thomas och Patrick besöker fabrikerna så tittar de tex på vilka sulor de ska ha, hur mjuka de ska vara, tittar på olika skinnprover och dragkedjor och mycket mer. De inspekterar även skorna så att de ser ut så som de har bestämt och att kvaliteten är bra.

Thomas och Patrick står och inspekterar några nya modeller skor…

Massa olika modeller av sulor att välja bland till nya modeller skor…
…samt en massa olika skinn och tyger.
Här tillverkas skorna…
En annan bild från fabriken…

Om några dagar skall grabbarna åka vidare till Hong Kong, där ska de passa på att tipsa om lite shopping då de är experter på att hitta bra men billiga saker. Annars berättar de att det är ca 39 grader varmt där de är i Kina just nu och att allt går väldigt långsamt på grund av det. Och att maten inte riktigt är som hemma, det finns tydligen en hel del läskiga maträtter som man nog bör akta sig för.

Men de passar på att hälsa i alla fall. Och har även tagit lite bilder från deras besök i fabriken så att ni också får se hur det kan se ut i en av fabrikerna vi kommer jobba med.

Imorgon ska jag åka till Borlänge för föreläsning där. Det ska bli jättekul, kommer rapport om det imorgon.

Ha det bra allesammans!

Kram

/Laila

 1. hej Laila! Jag går i 5:an och vi har också ”veckans 7 dagar”! jag bor i Linköping 😀

 2. J skriver:

  Hej Laila!
  Jag är en 19-årig tjej från finland som nu läst din blogg ett bra tag och jag kan bara säga att du verkar vara en helt underbar mamma till din son. Jag har själv inga barn ännu men om jag nångång får barn så vill jag gärna vara som du. Du är som en förebild för mig och jag ser upp till dig, ditt härliga, trevliga, omtänksamma och söta sätt du är och lever på 🙂 Jag önskar du vore min storasyster, jag har ingen storasyster och ibland när det är tungt skulle det vara skönt att ha dig att prata med. Det skulle betyda SÅ mycket för mig att få träffa dig nångång, så om du är på väg till finland säg bara till så får du bo gratis hos mig (i min lilla etta). Kramar till dig 🙂

 3. Simone skriver:

  Såg precis IDOL, första auditionavsnittet i Malmö. Tycker Popstars-Linda är skön och duktig, men jag måste erkänna att jag blev väldigt överraskad över att hon fick söka. Nåja, i vilket fall som helst är hon inte snyggare än du, som Anders så tarvligt kläckte ur sig 😉

  Tänkte att du ville ha den objektiva sanningen 😉

  Stor kram

 4. sofia skriver:

  jag sökte upp din blogg efter att jag såg din föreläsning på Hagaskolan i borlänge idag.
  tänkte bara säga att jag diggar dig.
  och älskar ditt skratt!
  en bra person

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..