Öländska kroppkakor…

Som jag har längtat efter att få äta öländska kroppkakor och äntligen fick jag göra det idag.

Jag  har tjatat jättelänge på Linda att hon ska göra kroppkakor någon dag. Det var ju så länge sedan. Jag har själv inte lärt mig att göra denna delikatess men det har hon. Och när jag sedan hörde att vår mormors syster Kerstin skulle vara på besök hos Linda idag som är superbra på att göra kroppkakor så lyckades jag tjata mig till det hela och på ett villkor att jag skulle vara med och hjälpa till. Självklart ville jag ju det. Så i köket har vi stått och kletat ihop fläsk och potatisen till fantastiska kroppkakor och sedan har vi vakat över själva kokningen så att de inte kokade sönder. Det är ett mindre hantverk faktiskt det här med kroppkakor. Det finns inget exakt recept då det är mer en känsla man går på för att de inte ska bli för lösa eller för hårda, att de inte ska koka sönder osv…

Mmmmmmmmm….. vad gott det blev. Jag åt så många att jag blev så trött efteråt. Sedan drack vi lite kaffe och jag lyckades få ner en liten kaka också som ”moster Kerstin” hade bakat, en favorit från när man var liten så kallade ”gaffelkakor”. Mums! Men sen så kändes det som att jag skulle spricka.

Det givna samtalsämnet runt middagsbordet var ju så klart allt hemskt som hänt och händer i Japan. Så fruktansvärd är det allt som händer där borta. Först en jordbävning som förstörde massor, sedan en tsunami som ödelade ännu mer och ofattbara flera miljoner människor är hemlösa och utan rent vatten. Sedan så får man rapporter om att kärnkraftverk verkar vara skadade och att det kan ha börjat läcka ut radioaktivitet. Och nu på eftermiddagen så rapporterade man att en vulkan nu hade fått ett utbrott på grund av jordbävningen. Vad är det som händer egentligen. Man börjar ju nästan tro att det är början på världens undergång. Hur mycket olyckor kan ett land råka ut för egentligen på samma gång. Jag vet inte vad som fattas nu i naturkatastrofer som kan drabba Japan, det känns som de har drabbats av alla just nu på en och samma gång. Och man får ju hoppas att det inte blir värre med kärnkraftverken så att inte ännu fler människor, djur och natur skadas mer än vad som redan har skett.

Det är ju välidigt obehagligt också när man tittar på bilderna på nyheterna, man får ju i och med det en påminnelse över hur det var när tsunamin drog in över Thailand och vilket kaos det rådde då. Nu har vi ännu inte fått så mycket rapporter om hur många som drabbats men man förbättrade alla varningssystem efter den tsunamin och förhoppningsvis är det mycket färre som drabbats i Japan än vad det skulle annars ha gjort om man inte hade förbättrat varningssystemen.

Hoppas på nu att det inte blir värre i Japan och att de som är drabbade snabbt kan få hjälp.

/Laila

 1. Jenny skriver:

  Blir förvånad över hur många av de som kommenterat aldrig har har smakat dessa delikatesser!! Min farmor gjorde världens godaste!! Är öländska vita el grå? Jag älskar grå kroppkakor!!! /jenny, Lidingö

 2. Det låter gott, har aldrig ätit det faktiskt..:) & du är lika fin som alltid. Ha det så bra finaste puss & kram<3

 3. Selma skriver:

  Har aldrig hört talats om kroppkakor förut faktiskt, men det låter gott! 🙂 hehe och vilken tur att du lyckades tjata till dig, så söt du e 🙂 Ja verkligen jätte hemskt det med Japan, såg bilder på det och det ser verkligen inte trevligt ut, tycker synd om alla människor som har drabbats pga detta, och ja.. precis som du skriver, hoppas verkligen inte att det blir värre och att de kan få hjälp!! Massor med kramar till dig finaste Laila <3

 4. Sofia skriver:

  Har aldrig provat kroppkakor 😀 kanske vore något att prova 😛
  usch det är verkligen jättehemskt dedär med Japan! Vet inte vad jag ska säga .. Får bara hoppas att det inte blir värre med kärnkraftverken som du sa!
  Ha det så bra massa kramar till dig underbaraste <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..